Amerikaanse Major League Basebal adverteert niet meer voor Roger Waters en BDS

De Amerikaanse Major League Baseball (MLB) plant geen advertenties meer op zijn platforms waarin muziekkunstenaar Roger Waters wordt gepromoot. Baseball in de VS is zoals voetbal, bier en fritten zijn voor de Belgen.

De leiding van de joodse belangenorganisatie B’nai B’rith International stuurde vorige maand een brief aan honkbalcommissaris Rob Manfred met kritiek op de betrokkenheid van de sport bij de kaartverkoop voor de ‘This is Not a Drill’ -concerttour van Roger Waters. MLB.com was een van de organisaties die ticketvoorverkoop sponsorde. B’nai B’rith president Charles O. Kaufman en CEO Daniel S. Mariaschin zei dat de opvattingen van Waters over Joden en Israël ‘de grenzen van het maatschappelijk discours ver overschrijden.’

Roger Waters, de voormalige zanger/bassist van de megagroep Pink Floyd, maar er in maart 1983 na de opnames voor The Final Cut er met veel ruzie en kabaal uitstapte en sindsdien blijft teren op de muzikale productie The Wall en oudere successen van de Floyd, heeft zich als artiest de voorbije jaren ontwikkeld tot een van de boegbeelden van BDS. Deze de antisemitische boycot-Israël beweging presenteert zich wereldwijd als een ‘geweldloze campagne’ voor Palestijnse rechten, maar die geen specifieke oplossing voor het conflict met Israël onderschrijft.

De Israëlische autoriteiten zeggen dat het echte doel van de beweging is om de natie te delegitimeren en uiteindelijk van de kaart te vegen. Waters is ook bekritiseerd voor zijn gebruik van de Jodenster bij sommige van zijn shows. Hij heeft gezegd dat hij nooit van plan was het Joodse volk te beledigen en wijzigingen heeft aangebracht na het horen van klachten.

B’nai B’rith zei vrijdag in een verklaring dat MLB zei: ‘Er zijn geen plannen om nog meer advertenties op de MLB-platforms te plannen.’ MLB bevestigde later dat de verklaring van B’nai B juist was. MLB heeft gezegd dat de promotie onderdeel uitmaakte van een advertentieaankoop door AEG / Concerts West voor meerdere concertreizen. Waters woordvoerster, Fran Curtis, heeft niet onmiddellijk een verzoek om commentaar teruggestuurd.

Plaatje hierboven: Rock Werchter, 20 juli 2013. Fascistoïde schweinhund Roger Waters etaleert wat graag zijn perverse voorliefde voor outfit en symboliek, die verdacht veel lijkt op die van de nazi’s. Waters, die bij herhaling andere muzikanten en artiesten aanport en aanschrijft om Israël te boycotten en de Joodse staat vergeleek met Apartheid in Zuid-Afrika, trad toen op onder een reusachtige zwevende ballon met varken en Davidster, met in zijn handen een machinegeweer en gekleed in zwarte lederen mantel met een rood-witte armband.


Bronnen:

♦ naar een artikelMLB will not schedule any more promotions of Roger Waters” van 8 februari 2020 op d esite van The Times of Israel

♦ naar een artikelJewish Advocacy Org Criticizes MLB Promotion of Roger Waters” van 30 januari 2020 op de site van The New York Times