Jeruzalem tentoonstelling onthult rijke geschiedenis van Jemenitische jodendom

Een nieuwe tentoonstelling in Jeruzalem volgt de rijke geschiedenis en cultuur van de Joden in Zuid-Arabië, of het hedendaagse Jemen, ooit de thuisbasis van een bloeiende gemeenschap voor duizenden jaren.

Onder de titel ‘Yemen: From Sheba to Jerusalem‘, werd eind januari 2020 de tentoonstelling van het Bible Lands Museum, Jeruzalem geopend die nog loopt tot 21 februari 2020. Er worden talloze zeldzame oude artefacten getoond, waarvan sommige nog nooit eerder door het publiek zijn gezien.

De koninkrijken van Zuid-Arabië – Sheba, Qataban, Hadhramaut en Ma’in – speelden twee millennia geleden een invloedrijke rol in het Nabije Oosten en handelden regelmatig met de oude Israëlieten en exporteerden exotische en waardevolle geuren zoals mirre en wierook, die volgens de joodse geschriften werden gebruikt in de bijbelse tempels.

Ik denk eigenlijk dat dit de eerste tentoonstelling in zijn soort is die kijkt naar de historische link tussen het oude Jemen en de Jemenitische cultuur vandaag,” vertelde Amanda Weiss, directeur van het Bible Lands Museum, aan The Media Line voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling.

Samengesteld door Dr. Yigal Bloch, Yehuda Kaplan en Oree Meiri, zijn tal van zeldzame artefacten te zien, waarvan sommige nog nooit eerder door het publiek zijn gezien, evenals manuscripten, sieraden, kleding en foto’s. Veel items zijn in bruikleen van de Israel Antiquities Authority, Israelische musea en een aantal particuliere verzamelaars.

Zuid-Arabische beschavingen en Zuid-Arabische kunst zijn zeer uniek,” vertelde Yehuda Kaplan, een van de curatoren van de show, aan The Media Line. “Sommigen van hen zijn soms als moderne kunst.” Kaplan legde uit dat zowel de Assyriërs als de Babyloniërs commerciële banden hadden met Zuid-Arabië, net als de Romeinen, die vooral geïnteresseerd waren in de aromatische oliën en kruiden die daar te vinden zijn.

[Deze tentoonstelling] brengt werkelijk beschavingen aan het licht die niet alleen hier in Israël, maar misschien in de hele wereld onbekend zijn, omdat Jemen geen gebied is dat goed is opgegraven en onderzocht zoals Mesopotamië en Egypte – de beroemde landen van de bijbel,” vertelt Kaplan. “Er [waren] zeer, zeer weinig expedities voornamelijk in de jaren 50 en 60 vanwege de politieke situatie in Jemen, die [aan de gang is]. ‘Er zijn waarschijnlijk nog veel geheimen verborgen in het zand van Arabië,” voegde hij eraan toe.

Jemen ligt op ongeveer 1500 kilometer van Israël en is het meest afgelegen land dat in de Bijbel wordt genoemd. De beroemde koningin van Sjeba zou naar Jeruzalem zijn gereisd om koning Salomo te ontmoeten, hoewel er geen archeologisch bewijs van deze ontmoeting bestaat. Talloze tradities omringen de komst van Joden in het gebied, waaronder rekeningen die teruggaan tot 1450 v.Chr. en de Eerste Tempelperiode (1000-586 v.Chr.).

Een legende vertelt dat koning Salomo Joodse kooplieden naar Jemen stuurde om goud en zilver voor de tempel in Jeruzalem te vinden. Volgens archeologische gegevens is het “echte bewijs over de Joden in Jemen echter veel later, vanaf de eerste eeuw na Christus”, zei Kaplan.

Interessant is dat de komst van Joden naar Zuid-Arabië ook verband houdt met de opkomst van het mysterieuze Himyarite-koninkrijk, waarvan de heersers de joodse gebruiken begonnen te volgen in het jaar 380. “Om de clans en andere entiteiten daar te verenigen, besloot [Himyar] om een monotheïstische religie aannemen geïnspireerd door het jodendom,” merkte Kaplan op. “In die tijd waren de Joden daar echt welvarend.”

Een oude inscriptie op het display beschrijft hoe het lichaam van een rijke Jemenitische Jood werd vervoerd naar het Heilige Land voor begrafenis tijdens deze periode. Het bewind van de joodse adel in Himyar eindigde in 522 CE, toen de Himyaritische koning Yusuf, ook bekend als Dhu Nuwas, een oorlog begon tegen christelijke Ethiopiërs uit het koninkrijk Axum dat in zijn koninkrijk woonde.

In reactie daarop viel het Axumitische leger Himyar binnen en versloeg het zijn heersers en transformeerde het koninkrijk in een zijrivier. Na de opkomst van de islam in de regio in de zevende eeuw, werden Jemenitische joden vervolgd en gedwongen om een ​​jaarlijkse belasting te betalen aan moslimautoriteiten.

Desondanks zou de Joodse gemeenschap unieke tradities komen ontwikkelen. “De oprichters van het museum – en ik ook omdat ik deel uitmaak van de stichtende familie – komen uit Jemen,” onthulde Amanda Weiss, de directeur van het museum, aan The Media Line. “Mijn grootvader werd in Jemen geboren en kwam als klein kind naar Jeruzalem. Ze verlieten Jemen nogal wanhopig in 1907 en kwamen hier in 1909 aan.

Veel Jemenitische Joden werden zilversmeden, omdat het een van de traditionele ambachten was die ze mochten beoefenen, waaronder de grootvader van Weiss, wiens ringen worden tentoongesteld naast rituele kleding en wierookbranders.

Video: Exhibition Unveils Rich History of Yemenite Jewry

Operatie Tovertapijt
Kort na de oprichting van Israël in 1948 werd een geheime missie, bekend als Operation Magic Carpet, gelanceerd en werden meer dan 50.000 Jemenitische joden overgevlogen naar de nieuwe Joodse staat.

“Ze zijn het land Israël nooit vergeten en sommige artefacten die we hier laten zien, laten dit echt zien en het verlangen naar het Beloofde Land,” benadrukte Kaplan.

Vandaag wonen meer dan 400.000 Joden van Jemenitische afkomst in Israël, terwijl slechts een handjevol overblijft in Jemen. Hoewel de joodse aanwezigheid in Jemen minimaal is, is de rijke geschiedenis niet vergeten.

Operatie Tovertapijt: redding van de Joden van Jemen


Bronnen:

♦ naar een artikel van Maya Margit “Jerusalem exhibition unveils rich history of Yemenite Jewry” van 17 januari 2020 en een artikel van Emma Mcavoy “Yemenite, Mizrahi and Balkan families protest 1950s alleged kidnappings ‘State must admit a crime was committed’” van 30 juli 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Maya Margit “Jerusalem Exhibition Unveils Rich History of Yemenite Jewry (with VIDEO)” van 14 januari 2020 op de site van The Media Line

Een gedachte over “Jeruzalem tentoonstelling onthult rijke geschiedenis van Jemenitische jodendom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.