Antisemitische incidenten in VK bereikten recordhoogte in 2019, rapport onthult

Het aantal gerapporteerde antisemitische incidenten in het Verenigd Koninkrijk bereikte een recordhoogte in 2019 en steeg voor het vierde opeenvolgende jaar, volgens cijfers die op 6 februari door de Community Security Trust (CST) zijn vrijgegeven.

Er waren 1.805 antisemitische incidenten in 2019 in Groot-Brittannië, een stijging van 7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar en het hoogste aantal ooit geregistreerd door de CST. CST-topman David Delew zei:

2019 was weer een moeilijk jaar voor Britse Joden, en het is geen verrassing dat geregistreerde antisemitische incidenten weer een hoogtepunt bereikten. Het is duidelijk dat zowel sociale media als de reguliere politiek plaatsen zijn waar antisemitisme en racisme moeten worden verdreven, wil het in de toekomst beter worden.

Het CST zei dat het aantal incidenten toenam “in een tijd waarin Joden , antisemitisme en de Labour-partij waren de herhaalde onderwerpen van nationale controverse,” en dat “het debat over Brexit dit ook tot een politiek omstreden tijd maakte waarin geregistreerde haatmisdrijven meer algemeen opkwamen en veel gemeenschappen troffen.

Negenendertig procent van alle incidenten in 2019 was gerelateerd aan online antisemitisme, met de overgrote meerderheid op Twitter. In totaal werden 157 fysieke aanvallen gemeld in 2019 – een stijging van 27 procent ten opzichte van 2018. CST identificeerde ook 224 incidenten als ‘Labour Party-gerelateerd’ en 126 als extreem-rechts.

CST verklaarde dat verhoogde media-aandacht voor antisemitisme en specifiek het antisemitismeprobleem van de Labour Party specifiek kunnen hebben geleid tot meer aanvallen in 2019, terwijl uiterst rechts “relatieve stabiliteit wijst op een antisemitisme dat minder vluchtig en reactief is.”


Bronnen:

♦ naar een artikelAnti-Semitic incidents in UK reached record high in 2019, report reveals” van 7 februari 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikel van Mark Gardner “Antisemitic incidents: a summary – 2019” van 7 februari 2020 op de site van Community Security Trust (CST)