Libanon vormt een acute bedreiging voor Israël met Hezbollah, Iran die zijn regering controleert

De afgelopen maanden zijn niet goed geweest voor Libanon, omdat het is verwoest door economische en politieke instabiliteit.

Demonstranten, overstuur door jarenlang wanbeheer van de overheid, sektarisme en diepgewortelde corruptie, dwongen tot het aftreden van de Libanese premier Saad Hariri in oktober, wat leidde tot meer politieke verlamming en het land op de rand van een financiële ineenstorting bracht. Op zoek om deze dreigende bezorgdheid aan te pakken vormde het land in januari een nieuwe regering onder premier Hassan Diab, een 60-jarige technocraat en hoogleraar techniek aan de American University van Beiroet.

Terwijl volgens de grondwet van het land de premier een soennitische moslim moet zijn, kreeg Diab weinig steun van zijn eigen soennitische gemeenschap, die traditioneel in overeenstemming was met het Westen en Saoedi-Arabië, en in plaats daarvan werd zijn benoeming grotendeels ondersteund door het parlementaire blok van Hezbollah op 8 maart, die voornamelijk bestond uit sjiitische moslims en pro-Syriërs. Dit betekent natuurlijk dat Iran – de hoofdsponsor van Hezbollah – nu meer grip heeft op Libanon en zijn terreurvolmacht breder bewind heeft.

De vraag is: wat betekent dit voor Israël?

Volgens Matthew Levitt, directeur van het Reinhard Program on Counterterrorism and Intelligence van het Washington Institute, en auteur van Hezbollah: The Global Footprint of Lebanon’s Party of God, onderstreept Hezbollah’s sterkere positie in Libanon “de mate waarin de acties van de groep prioriteit geven aan zijn belangen  en die van zijn hoofdsponsor, Iran, over het welzijn van Libanese burgers en de Libanese economie.

De afgelopen 15 jaar is Hezbollah al de krachtigste gewapende strijdmacht in het land dat aan het noorden grenst aan Israël en heeft zijn rol in de reguliere politiek vermeerdert met talloze zetels in vorige regeringen. Maar de nieuwe regering onder Diab omvat geen door het Westen gesteunde politieke partijen in Libanon, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid dat de regering niet in staat zal zijn om internationale hulp te verkrijgen om de financiële crisis te verlichten, terwijl tegelijkertijd de alliantie Syrië-Iran- Hezbollah wordt verankerd in het land.

Jonathan Schanzer, vice-president van onderzoek bij de Stichting voor de verdediging van democratieën, vertelde JNS dat het feit dat Hezbollah sterker is geworden in Libanon “geen recente openbaring is. Het is iets dat al jaren aan de gang is, en de internationale gemeenschap heeft niets gedaan en heeft niet ingegrepen. Maar het zal de basis van de vergelijking niet veranderen, namelijk dat Libanon voor ten minste 40 procent wordt gecontroleerd door een Iraanse proxy-terroristische organisatie,” zei hij.

Volgens Schanzer werken de Libanese strijdkrachten vanuit het perspectief van Israël hand in hand met Hezbollah, en als Israël wordt aangevallen, zal het reageren op eventuele aanvallen die uit Libanon komen. Israël geeft ook aan dat aanvallen vanuit Libanon aanvallen op Iran zelf kunnen veroorzaken.

Slechts enkele maanden geleden kon worden gezegd dat er ten minste een gedeeltelijke differentiatie was tussen de Libanese strijdkrachten en Hezbollah. Nu, met Hezbollah die de Libanese regering (en militairen) controleert, moet Israël kampen met een volwaardige terreurstaat aan de noordgrens die dient als proxie voor Iran.

Het is ook onduidelijk welk niveau van steun de nieuwe Libanese regering van de Verenigde Staten zal ontvangen. Afgelopen december hebben de Verenigde Staten na maanden vertraging 105 miljoen dollar vrijgemaakt voor hulp aan de Libanese strijdkrachten. Er is echter een grotere bezorgdheid binnen de regering Trump over de banden van de nieuwe regering met Hezbollah.

In een interview met Bloomberg eind januari uitte de Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo zijn bezorgdheid over die nieuwe richting. Israëlische diplomaten hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om hun andere landen ertoe te bewegen Hezbollah als een terroristische organisatie te erkennen. Lange tijd hebben veel landen een vals onderscheid gemaakt tussen de militaire en politieke vleugels van Hezbollah. Nu begint dit eindelijk te veranderen.

Het lijkt in elk geval duidelijk dat in het geval dat Israël onder vuur komt vanuit het noorden, het zwaar zal vergelden tegen Libanon – en niet alleen tegen bolwerken van Hezbollah. “Ik zie geen reden,” zei Uzi Rubin, een vooraanstaande Israëlische expert op het gebied van raketverdediging, oprichter en directeur van het Arrow-verdedigingsprogramma, “waarom inwoners van Beiroet koffie kunnen blijven drinken in coffeeshops terwijl we worden gebombardeerd door raketten.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Israel Kasnett “Lebanon poses acute threat to Israel with Hezbollah, Iran controlling its government” van 7 februari 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)