De boycot-Israëlbeweging BDS is antisemitisch, racistisch en gewelddadig

Op 27 januari nodigde de studentengemeenschap van King’s College London Omar Barghouti, mede-oprichter van de antisemitische Boycott, Divestment en Sanctions (BDS) beweging, uit om op een antiracismepaneel te spreken.

BDS is momenteel ’s werelds grootste pro-Palestijnse activistenbeweging, die talloze internationale marsen en protesten op universiteitscampussen inspireert. Hoewel het officieel een niet-gewelddadige beweging is, wil het Israël als een Joodse staat vernietigen.

Bovendien zijn er talloze banden met terroristische groeperingen, expliciete ondersteuning van terrorisme door de leiders van de beweging en talloze voorbeelden van marsen die gewelddadig worden. Op King’s College in januari 2016, bijvoorbeeld, sloegen BDS-demonstranten ramen kapot en vielen de aanwezigen van de Israel Society aan.

Het is dus niet verwonderlijk dat deze beweging een verschillende mening heeft en krachtige stemmen van steun uitlokt, net zo vaak als veroordeling. Wereldleiders aan beide zijden van het politieke spectrum zijn tegen BDS, en het VK wil binnenkort een anti-BDS-wet invoeren, die openbare instanties zal verbieden de zaak te promoten.

Gezien de beweringen van wereldleiders dat de BDS-beweging giftig is en gezien de langdurige banden van de beweging met terroristische organisaties, hoort de BDS-beweging of een van haar voorstanders dan wel thuis op een antiracismepaneel?

De BDS-campagne roept iedereen op om niet-gewelddadige maatregelen tegen Israël te nemen, met de bedoeling het onder druk te zetten om zijn gebrekkige kennis van het internationale recht en de mensenrechten na te leven.

BDS dringt er bij het publiek, regeringen en bedrijven op aan om de handel met Israël en Israëlische bedrijven te beëindigen, en Israël en zijn universiteiten effectief te excommuniceren van internationale gemeenschappen, door Britse instellingen en anderen aan te sporen om Israëli’s (en hun aanhangers) elke openbare mogelijkheid te ontzeggen om te spreken – en door zich tegen elke ‘normalisatie’ tussen Israëli’s en mensen in Europa en over de hele wereld te verzetten.

In het verleden heeft de BDS-beweging zich gericht op bedrijven in Israëlische handen met activiteiten in de betwiste gebieden van Judea en Samaria. In werkelijkheid schaden deze inspanningen bedrijven met fabrieken of boerderijen op de Westelijke Jordaanoever met een grotendeels Palestijnse beroepsbevolking – en als gevolg daarvan kwetsen ze Palestijnen uiteindelijk en kosten ze hun baan.

Toen een SodaStream-fabriek op de Westelijke Jordaanoever sloot, verloren minstens 100 Palestijnen hun jobs. Bovendien kan de beweging zich vredig presenteren, maar er zijn talloze gevallen geweest waarin activisten vijandige en potentieel gevaarlijke omgevingen voor Joodse mensen op universiteitscampussen creëerden.

BDS-aanhangers zullen deze claims tegengaan door te wijzen op de Nobel Peace Prize nominatie van de beweging van 2018. Toch betekent deze nominatie heel weinig. De BDS-beweging werd genomineerd door de Noorse parlementariër Bjørnar Moxnes – de voorzitter van de uiterst linkse Rode Partij, die een enkele zetel op 169 heeft in het Noorse parlement. Deze nominatie is een farce en betekent niets.

Wat nog belangrijker is, is de constante band van BDS met bekende terroristische organisaties. Een voorbeeld hiervan is het wereldwijde leiderschap van de BDS-operatie – het BDS National Committee – lidmaatschap. Waaronder de Raad van Nationale en Islamitische Krachten in Palestina, die zelf verschillende groepen omvat die zijn aangewezen als terroristische organisaties, zoals Hamas en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).

Daarnaast zijn in de VS en de EU de afgelopen jaren tientallen financiële rekeningen in verband met BDS gesloten vanwege banden met terroristische groeperingen. In een interview van eind 2010 heeft Barghouti zelfs gesproken ter ondersteuning van gewelddadige aanvallen op ‘kolonisten’ (dwz burgers) en hen ‘legitieme doelen’ genoemd.

De BDS-beweging is consequent verbonden met terroristische organisaties en haar aanhangers zijn agressief en gewelddadig tegen iedereen die het niet eens is met hun visie op Israël. De methoden die de beweging aandringt, tonen weinig aandacht voor het kwetsen van burgers, zelfs Palestijnse – al die tijd, waardoor er een kloof ontstaat tussen het Israëlische volk en de Palestijnen.

Er is een goede reden waarom zoveel wereldleiders, prominente politici en overheidsinstellingen de BDS -beweging als giftig beschouwen, gezien de acties van zijn volgelingen. BDS hoort niet thuis in een gesprek over antiracisme.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elliot Orenstein “The BDS Movement Is Racist and Violent” van 7 februari 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelBoycotts, divestment, and sanctions are tactics of political warfare used against Israel, intended to isolate it economically, culturally, and politically” op de site van NGO Monitor

Een gedachte over “De boycot-Israëlbeweging BDS is antisemitisch, racistisch en gewelddadig

  1. BDS: Brutal, Disruptive, Selective.
    De thuishaven voor Jodenhaters.
    Deze hebben nooit een reden nodig, alléén een excuus.

    Like

Reacties zijn gesloten.