Coronavirus wakkert Jodenhaat aan en voedt dwaze samenzweringstheorieën

Een Chinese diplomaat haalde de Holocaust aan om Israël aan te sporen zijn deuren niet te sluiten voor Chinese mensen die op de vlucht zijn voor het dodelijke coronavirus. Dai Yuming zei op zondag tijdens een persconferentie op de Chinese ambassade in Tel Aviv:

Dit doet denken aan de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust, de donkerste dagen van de menselijke geschiedenis. Miljoenen joden werden vermoord en velen werden verboden om landen binnen te komen. Sommige landen openden hun poorten, waaronder China. Zelfs in donkere tijden in de geschiedenis hebben we onze poorten niet gesloten voor het Joodse volk en we hopen dat Israël zijn poorten voor de Chinezen niet zal sluiten.

De Chinese ambassade verontschuldigde zich later voor de opmerkingen, meldde de Jerusalem Post, en verduidelijkte:

Het was helemaal niet de bedoeling om de donkere dagen van de Holocaust te vergelijken met de huidige situatie en de inspanningen van de Israëlische regering om haar burgers te beschermen.

Plaatje hierboven: Aantal coronavirus gerelateerde NEP-berichten en dwaze complottheoriën swingt de laatste dagen de pan uit [beeldbron: EU vs Disinfo]

De schrik voor het dodelijke coronavirus is voedsel voor extremisten die trachten allerhande samenzweringstheorieën te promoten en hun antisemitische opvattingen te delen, aldus de Anti-Defamation League. Het heeft ook racisme tegen de Chinezen aangewakkerd en roept op tot stopzetting van immigratie naar de Verenigde Staten, zei de Post op de website van ADL.

Eindelijk! De wetenschap heeft een remedie ontdekt voor de meest verraderlijke ziekte van onze tijd … Joodsheid,” schreef een extremist over de versleutelde messaging-dienst Telegram, volgens de ADL.

Dezelfde nitwit (hatelijke nietsnut) verwees ook naar een nieuwsbericht dat “drie Israëli’s in quarantaine werden geplaatst als mogelijke coronavirus-dragers met het bericht: ‘3 neer, nog 5.999.997 te gaan!’” Een andere Channel4 gebruiker schreef: “Stuur de zieken naar Israël – als je al sterft, neem dan minstens zoveel joden met je mee als je kunt.

Bovendien gebruiken extremisten de verspreiding van het coronavirus om hun antisemitische theorieën te bevorderen “dat joden verantwoordelijk zijn voor het creëren van het virus” en verspreiden het om hun controle te vergroten of om ervan te profiteren.

Ondertussen circuleren gebruikers op reguliere platforms zoals Twitter, Facebook, Instagram en Reddit samenzweringstheorieën. Men zegt dat dekking van het coronavirus een hoax en afleiding is, ontworpen om het publiek bang te maken. Een ander zegt dat de impact ervan veel erger is dan autoriteiten willen dat mensen denken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Gabe Friedman “Coronavirus spread sparks anti-Semitic views and conspiracy theories, ADL says” van 6 februari 2020 en een artikel van Marcy Oster “China’s embassy in Israel apologizes for comparing coronavirus concerns to the Holocaust” van 3 februari 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelExtremists Use Coronavirus to Advance Racist, Conspiratorial Agendas” van 6 februari 2020 op de site van Anti-Defamation League (ADL)

♦ naar een artikelArab media accuse US, Israel of coronavirus conspiracy against China” van 9 februari 2020 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Coronavirus wakkert Jodenhaat aan en voedt dwaze samenzweringstheorieën

Reacties zijn gesloten.