Recordaantal: Ruim 2,3 miljoen mensen bezochten Auschwitz-Birkenau in 2019

Een record van 2,3 miljoen bezoekers toerde vorig jaar door het voormalige nazi-vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, aldus het museum volgens AFP. Het cijfer markeert een stijging van 170.000 vergeleken met het bezoekersaantal in 2018, het vorige recordjaar.

Bijna 400.000 Polen toerden in het complex in 2019, terwijl buitenlandse bezoekers 200.000 Britten, 120.000 Amerikanen en 73.000 Duitsers omvatten. De site in het zuiden van Polen is een symbool van de Holocaust – het doden van meer dan zes miljoen joden door nazi-Duitsland.

Plaatje hierboven: “Wanneer ik een slechte dag heb kijk ik even naar mijn nummer en realiseer ik mij hoeveel slechter het nog had kunnen zijn.” #NeverForget #holocaust [beeldbron: Heplev]

De cijfers werden vrijgegeven naarmate de site meer dan 75 jaar oud was sinds de laatste gevangenen werden vrijgelaten. Auschwitz Memorial-functionarissen hebben een beroep gedaan op VIP’s en beroemdheden, waaronder Microsoft miljardair Bill Gates en Oscar-winnende acteur Leonardo DiCaprio om de site te helpen een miljoen Twitter-volgers te bereiken tegen de 75e verjaardag van de bevrijding van het kamp op 27 januari.

Op die dag, ongeveer 200 Auschwitz Overlevenden en delegaties uit meer dan een dozijn landen verzamelen zich in het voormalige vernietigingskamp voor ceremonies die de mijlpaal markeren. Ongeveer 1,1 miljoen mensen, waaronder een miljoen Joden uit heel Europa, werden door de nazi’s in het kamp gedood van 1940 tot 1945. De andere slachtoffers waren voornamelijk niet-joodse Polen, Roma en Sovjetgevangenen.

In 2014 zei het museum dat een recordaantal van meer dan 1,5 miljoen mensen uit de hele wereld het terrein van het voormalige nazi-vernietigingskamp bezocht. In september 2015 heeft het Vaticaan 100.000 euro ($ 125.000) toegezegd voor het behoud van het voormalige nazi-vernietigingskamp en werd het de 31e staat die aan de stichting doneerde.

Vorige maand bezocht de Duitse kanselier Angela Merkel Auschwitz voor het eerst als kanselier, waar ze de ‘diepe schaamte’ van Duitsland uitte over wat er gebeurde in het nazi-vernietigingskamp. Merkel bracht een donatie van 60 miljoen euro van de Duitse overheid mee om de site te helpen behouden.

Nooit meer opnieuw


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Ariel “Record number of people visited Auschwitz in 2019” van 8 januari 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelWenn er einen schlechten Tag hat…” van 2 februari 2020 op de site van Heplev Abseits von Mainstream

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.