Premier Netanyahu in het Oegandese Entebbe op weg naar normalisering tussen Soedan en Israël

Netanyahu en de Soedanese leider, generaal Abdul Fattah al-Burhan, ontmoetten elkaar in het geheim in Entebbe op uitnodiging van de Oegandese president Yoweri Museveni. Tijdens de vergadering werd overeengekomen om samenwerking te starten die de betrekkingen tussen de twee landen normaliseert. Burhan heeft naar verluidt de wens uitgesproken dat zijn staat een moderniseringsproces doormaakt door het uit isolatie te halen en op de ereldkaart.

Een verklaring van het kantoor van Netanyahu na de vergadering zei dat de twee mannen hadden “ingestemd met samenwerking die leidde tot normalisatie van de relatie tussen de twee landen“. Het voegde eraan toe dat de premier geloofde dat “Soedan een nieuwe positieve richting opgaat” en dat hij dit standpunt had uitgesproken tegenover de Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo.

Pompeo sprak op maandag met Abdul Fattah al-Burhan, en prees zijn inspanningen om de banden met Israël te normaliseren na zijn ontmoeting met premier Binyamin Netanyahu:

De twee leiders onderstreepten hun gedeelde wens om de actieve deelname van Sudan in de regio en internationale gemeenschappen te verbeteren en hun inzet om te werken aan een sterkere, gezondere bilaterale relatie tussen de VS en Sudan. Secretaris Pompeo bedankte generaal al-Burhan voor zijn leiderschap in het normaliseren van de banden met Israël als gevolg van de recente ontmoeting van generaal al-Burhan met premier Benjamin Netanyahu in Oeganda op uitnodiging van de Oegandese president Yoweri Museveni. Pompeo heeft generaal al-Burhan uitgenodigd in Washington, D.C. om hem later dit jaar te ontmoeten.

Burhan staat te popelen om zijn land te helpen moderniseren door het uit isolatie te halen en op de wereldkaart te zetten,” las de verklaring van het kantoor van premier Netanyahu gericht aan Burhan die de Soevereiniteitsraad van Soedan leidt sinds dat het land vorig jaar de voormalige dictator Omar al-Bashir heeft afgezet.

De VS haalde in december Soedan van een zwarte lijst voor schendingen van religieuze vrijheden, maar noemt het nog steeds een staatssponsor van terrorisme.

Palestijnen boos: ‘Een messteek in de rug’
Het Palestijnse leiderschap veroordeelde de ontmoeting tussen de leiders van Israël en Sudan waarin de landen overeenkwamen om hun al lang bestaande vijandschap op te schorten en de banden te normaliseren, en noemden het een ‘steek in de rug’.

De ontmoeting tussen premier Benjamin Netanyahu in Soedan met Oeganda Leider Abdel Fattah al-Burhan op maandag, markeerde een dramatische verschuiving in banden slechts enkele dagen nadat Soedan zich bij de rest van de Arabische Liga voegde bij het verwerpen van een Amerikaans vredesplan voor de regio.

Deze ontmoeting is een steek in de rug van het Palestijnse volk en een flagrant vertrek van het Arabische vredesinitiatief in een tijd waarin de regering van [VS] president Donald Trump en de Israëlische premier Netanyahu proberen de Palestijnse zaak te liquideren,” zei Saeb Erekat, secretaris-generaal van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, in een verklaring van het officiële persbureau WAFA.

De Soedanese regering heeft maandag gezegd dat zij niet vooraf is ingelicht over de ontmoeting tussen premier Binyamin Netanyahu en de voorzitter van de Soevereiniteitsraad van Sudan, Abdel Fattah Abdelrahman Burhan.

De Soedanese minister van Informatie en woordvoerder van de regering, Faisal Salih, vertelde Reuters dat hij geen informatie had over het bezoek en dat het kabinet het niet had besproken. “We ontvingen het nieuws over de ontmoeting tussen het hoofd van de soevereine raad en de Israëlische premier via de media“, zei Salih in een latere verklaring van de AFP.

Wij, de leden van het kabinet, werden niet op de hoogte gebracht of geraadpleegd over deze vergadering. We wachten op het terugkeren van het hoofd van de soevereine raad om hierover duidelijkheid te geven,” voegde hij eraan toe.

Israël en Soedan hebben in het verleden geen formele banden gehad. In 2016 liet de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken doorschemeren dat zijn land kon overwegen de banden met Israël te normaliseren, maar de regering was er toen snel bij dat zijn opmerkingen “uit de context waren gehaald”.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Isabelle Puderbeutel “Rapprochement israélo-saoudien – Signe du rapprochement intervenu entre l’Etat hébreu et certains pays du Golfe, le ministre Arieh Déri a récemment autorisé les Israéliens à se rendre en Arabie saoudite” van 2 februari 2020 op de site van Actualité Juive

♦ naar een artikelSecret meeting between Netanyahu, Sudanese leader” van 3 februari 2020 en een artikel van Elad Benari “Sudanese government: We weren’t updated on Netanyahu’s meeting with leader” en een artikelPompeo praises Sudan’s efforts to normalize ties with Israel” van 4 februari 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Seth J. Frantzman “Oman, Chad, and now Sudan: Israel and the wider MidEast puzzle” van 3 februari 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelPalestinians say Sudan-Israel normalization meeting is a ‘stab in the back’” van 4 februari 2020 en een artikelNetanyahu meets leader of Sudan; former foes to move toward normalization” en een artikelSudan says its leader has been invited to US amid hopes for leaving blacklist” van 3 februari 2020 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.