Aanslag door met ISIS verbonden terreurgroep in de Sinai op aardgasleiding tussen Egypte en Israël

Moslimterroristen hebben een gasleiding opgeblazen tussen Egypte en Israël in het noorden van de Sinaï. Lokale terroristen in de Sinaï richten zich sinds 2011 op gaspijpleidingen tussen Egypte en zowel Jordanië als Israël. Ten minste 6 militanten zouden betrokken zijn bij de aanslag op de aardgasleiding in het noorden van de Sinaï.

Dit is niet de eerste keer dat een dergelijke aanslag wordt uitgevoerd op een gasleiding tussen de twee landen. De werd tussen de jaren 2011-2012 minstens 15 keer gebombardeerd uit protest tegen een gasdeal van de toenmalige Egyptische president Hosni Mubarak en Israël.

Israël is in januari begonnen met het exporteren van aardgas naar Egypte na de ondertekening van een 10-jarig akkoord ter waarde van $ 15 miljard tussen Delek Drilling en het in de VS gevestigde Noble Energy in februari 2018 om aardgas te leveren aan Egypte vanuit de aardgasvelden Leviathan en Tamar, gelegen voor de kust van Israël.

Honderden terroristen zijn geëlimineerd door het Egyptische leger, gesteund door politie en andere veiligheidstroepen sinds het in februari 2018 een grootschalige operatie startte die gericht was op het uitroeien van terroristen, meestal leden van ISIS of ISIS-gerelateerde terreurgroepen op het Sinaï-schiereiland. Die operatie is nog steeds aan de gang.

Smokkeltunnel
Egyptische veiligheidstroepen kondigden de ontdekking aan van een smokkeltunnel van Gaza naar het hart van de Egyptische Rafah. De tunnel was ongeveer 3 kilometer lang. Egyptische veiligheidsbronnen zeiden:

De tunnel is bedoeld voor het infiltreren van terroristische elementen uit de Gazastrook om geïmproviseerde explosieven aan Egyptische zijde te planten en terreurelementen te ondersteunen die de ISIS-organisatie in Sinaï ondersteunen en wapens en explosieven transporteren.

Egypte zegt dat het munitie en explosieven in de tunnel in beslag heeft genomen. Egypte stelt dat elementen uit Gaza, vrijwel zeker met medeweten van Hamas, de aanvallen van ISIS in de Sinaï ondersteunen. Hamas ontkent krachtig elke betrokkenheid.

Vandaag 4 februari zei de woordvoerder van de Israëlische Marine dat het in ​​een gezamenlijke operatie met de Shin Bet een poging om wapens te smokkelen naar Hamas vanuit het noordelijke deel van het Sinaï-schiereiland verijdelde. De operatie vond drie maanden geleden plaats.

Een schip kwam onder verdenking en werd gestopt door het 916e squadron van de marine in Ashdod. Aan het einde van een achtervolging vonden de strijdkrachten wapens en arresteerden twee moslimterroristen aan boord. Bij ondervraging onthulden de twee terroristen dat de wapens bedoeld waren om te worden gebruikt door Hamas ‘marine commando’-eenheid.

ISIS in de Sinai
De terreurgroep Wilayat Sinai, de zogenaamde ‘Provincie in de Sinai van Islamitische Staat‘ (ISIL-SP), voorheen bekend als Ansar Bayt al-Maqdis, zwoor in november 2014 trouw aan ISIS leider Abu Bakr al-Baghdadi. Sinds augustus 2016 wordt de Sinaigroep van ISIS geleid door de 44-jarige Egyptenaar Muhammad al-Isawi, beter bekend onder zijn nom de guerre Abu Osama al-Masri.

Honderden moslimterroristen zijn geëlimineerd door het Egyptische leger, gesteund door politie en andere veiligheidstroepen sinds het in februari 2018 een grootschalige operatie startte die gericht was op het uitroeien van terroristen, meestal leden van ISIS of aanverwante moslimterreurgroepen op het Sinaï-schiereiland. De operatie is nog steeds aan de gang.

Gedurende meer dan twee jaar hebben Israëlische drones – niet gemarkeerd, helikopters en straaljagers meer dan 100 luchtaanvallen uitgevoerd tegen jihadisten in de noordelijke Sinaï, met de goedkeuring van de Egyptische regering, meldde de New York Times op zaterdag 3 februari 2018.

Plaatje hierboven: Tot op vandaag is de terreurgroep Wilayat Sinai, geaffilieerd met Islamitische Staat (ISIS, Daesh), nog steeds actief in het noordelijke deel van de Egyptische Sinai aan de grens met Gaza en het zuiden van Israël [beeldbron: Isis Livemap]


Bronnen:

♦ naar een artikelMuslim terrorists blow up Israel-Egypt gas pipeline in Sinai” van 2 februari 2020 en een artikelWatch – Israel foils weapons smuggling to Hamas from Sinai” van 4 februari 2020 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel van Daniel Salami en Itamar Eichner “Report: Militants bomb gas pipeline between Israel, Egypt in northern Sinai” van 2 februari 2020 en een artikel “Blast rocks Egypt’s gas pipeline to Israel, Jordan” van 22 juli 2012 op de site van Ynet News

♦ naar een artikel van EoZ “Egypt claims tunnel to Gaza used by ISIS for Sinai attacks” van 3 februari 2020 op de site van Elder of Ziyon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.