Gaza: leiders van Islamitische Jihad verbergen zich uit angst voor Israëlische reactie

Plaatje hierboven: Teheran, Iran 1 februari 2020. Secretaris-generaal van de Gazaanse terreurgroep Islamitische Jihad, Ziad Al-Nakhalah (rechts), op visite bij Haj Ismail Ismail Qani (links), de kersverse commandant van de Quds Force die generaal Suleimani opvolgde nadat deze geliquideerd werd door de VS, verzekerde de steun van zijn militaire strijdmacht aan het Palestijnse volk en zijn ‘verzetskrachten’, een islamitisch eufemisme voor terreurgroepen [beeldbron: Saraya.ps]

Terroristische organisaties in de Gazastrook zijn naar verluidt zeer alert omdat de spanningen in het zuiden van Israël toenemen na een reeks raketaanvallen in het weekend, met Palestijnse islamitische Jihad-leiders ondergedoken uit angst voor gerichte moorden.

Palestijnse bronnen vertelden het leidende Israëlische dagblad Yediot Ahronot (Ynet News) dat de leiders van de terreurgroep hun dagelijkse routines veranderen en clandestien van plaats naar plaats bewegen, uit angst dat de IDF hen zal vinden en doden als vergelding voor de golf van raketaanvallen.

De islamitische Jihad, die voornamelijk wordt gesponsord door Iran, is bijzonder angstig omdat de groep verantwoordelijk is geweest voor het merendeel van de raketaanvallen die recent hebben plaatsgevonden en gelooft dat de commandant van hun ‘Gaza Brigade’, Khalil al-Bahtini, hoogstwaarschijnlijk een doelwit is voor liquidatie.

Bahtini behoort tot een familie die gelieerd is aan de islamitische Jihad en heeft in het verleden verschillende Israëlische moordpogingen overleefd. Palestijnse bronnen vertelden Yediot dat hij al op jonge leeftijd door de terreurgroep werd verzorgd voor een toppost en uitgebreid werd getraind door Iran.

Khalil al-Bahtini van de Al-Quds Brigades (AQB) leidt de Islamitische Jihad (PIJ) actief in het noorden van Gaza. Israël heeft hem ervan beschuldigd achter een raketlancering te zitten direct bij een verkiezingsrally van premier Netanyahu in Ashkelon op 25 december 2019. Naar verluidt verving hij Baha Abu al-Ata die in november 2019 door Israël werd geliquideerd.

Drie maanden geleden liquideerde Israël de commandant van de ‘Noordelijke Divisie’ van de islamitische Jihad, Baha Abu al-Ata, waardoor de bezorgdheid van de terreurgroep verder werd geuit. De bronnen vertelden Yediot dat de islamitische Jihad niet de enige terreurgroep is die verdere Israëlische vergelding vreest.

Hamas, die de Strip bestuurt, heeft de afgelopen dagen veel grotere verliezen geleden dan algemeen bekend is. De IDF, zeggen de bronnen, heeft twee ‘strategische’ ondergrondse installaties getroffen die door de terreurgroep worden gebruikt, en de schade die Hamas als gevolg daarvan heeft geleden werd als ernstig beschreven.

Hamas heeft volledige stilte afgedwongen over de omvang van de schade en Israëlische functionarissen hebben de vergeldingsaanvallen in relatief banale termen beschreven. Desondanks lijkt Hamas vastbesloten raketvuur door andere terreurfracties in Gaza te blijven toestaan ​​en het gebruik van explosieve ballonnen die over de grens naar Israël worden gevlogen, te sponsoren.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “Report: Gaza Terror Groups Fear Israeli Retaliation After Rocket Attacks, Islamic Jihad Leaders Go Into Hiding” van 2 februari 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Ron Ben-Yishai “A long-term agreement with Hamas is still a priority” van 2 februari 2020 en een artikelFormer Hamas leader: Palestinians working to foil Trump plan” van 30 januari 2020 op de site van Ynet News (Yediot Ahronoth)