Verzet neemt toe in Israël: ‘Geen Palestijnse terreurstaat in Judea & Samaria’

Plaatje hierboven: Premier Benjamin Netanyhau zei op 16 maart 2015 dat als hij zou worden herkozen, er geen Palestijnse staat zou worden gecreëerd, in een definitieve afwijzing van zijn toespraak uit 2009, waarin hij aanvankelijk zijn steun had uitgesproken voor het principe van twee staten voor twee volkeren. Op 17 maart 2015 werd Bibi inderdaad her-verkozen, echter, alles bleef zoals het was.

Een aanzienlijk aantal ministers zal zich verzetten tegen een voorstel voor de oprichting van een Palestijnse staat naast de toepassing van soevereiniteit in Joodse gemeenschappen, als een dergelijk voorstel op de kabinetsvergadering wordt ingediend.

Na een ronde van gesprekken door de voorzitter van de Regionale Raad van Samaria, Yossi Dagan, met ministers, waaronder veel Likud-ministers, is duidelijk geworden dat veel ministers het erover eens zijn dat als Trump’s Deal of the Century in zijn geheel wordt voorgesteld – inclusief de eis voor de oprichting van een Palestijnse Staat in het hart van het land, zoals Jared Kushner, Senior Adviseur van het Witte Huis dat eist – zij tegen het plan zullen stemmen.

Dagan merkte op dat veel ministers een duidelijke en nadrukkelijke verklaring hadden afgelegd dat ze tegen een terroristische staat in het hart van het land zouden stemmen en hun woede en bezorgdheid uitten dat er geen kabinetsvergadering was bijeengeroepen om soevereiniteit toe te passen. Yossi Dagan zei:

Er is zeker grote weerstand, onder vele ministers in de regering, tegen het vreemde idee dat een rechtse regering formeel zal beslissen over de vestiging van een terroristische staat in de bergen van Judea en Samaria, een plaats die heel centraal Israël controleert en Ben Gurion (Airport), zeker na het vreselijke resultaat van de verdrijving uit Gush Katif en Noord-Samaria. Evenzo, hebben vele ministers hun bezorgdheid uitgesproken dat soevereiniteit niet ter stemming mag komen in het kabinetsvergadering. Er is angst voor een historische gemiste kans die ook een fout kan zijn die onomkeerbare schade veroorzaakt, om de toepassing van soevereiniteit op gemeenschappen en gebieden in Judea en Samaria te missen en mogelijk ook het verlies van het recht bij de verkiezingen teweeg te brengen.

Israël zou deze week soevereiniteit moeten toepassen op Joodse steden in Judea en Samaria, zonder te wachten om te coördineren met de regering Trump,” betoogde parlementslid Ayelet Shaked (Yaminapartij) op zondag.

In een interview dat zondagavond werd vrijgegeven met i24NEWS en Israel Hayom, citeerde Shaked het precedent dat de toenmalige premier Menachem Begin in 1981 had gesteld, toen hij de Israëlische soevereiniteit eenzijdig op Golan Hoogtes toepaste zonder voorafgaande goedkeuring van de VS. Shaked zei:

We zitten in een historisch moment. Ik denk dat er een werkelijk historische kans is om nu een moedige stap te zetten en de Israëlische soevereiniteit toe te passen. Toen Ben-Gurion de staat Israël verklaarde, drongen de Amerikanen erop aan het niet te doen en het uit te stellen, maar hij deed het toch . Toen Begin de Israëlische wet op de Golanhoogten toepaste, vertelde hij de Amerikanen niet eens dat hij het ging doen.

Toen haar werd gevraagd of Israël nu soevereiniteit op delen van Judea en Samaria zou moeten toepassen, zonder dat de VS van tevoren te vertellen, antwoordde Shaked:

Zeker en vast. De dappere stap is om het nu te doen. Mijn partij is de ideologische rechtse partij naast de Likud. We duwen de Likud altijd om rechtse acties toe te passen. Het is onze taak, zoals we het zien, om Netanyahu te dwingen het nu te doen, zelfs als het niet echt overeenkomt met wat we horen van de regering.

De voormalige minister van Justitie zei dat terwijl de Yamina-partij de Trump’s steun voor het Midden-Oosten vredesplan voor de uitbreiding van de Israëlische soevereiniteit over alle Joodse steden in Judea en Samaria, Yamina zal het vredesplan niet in zijn geheel ondersteunen, onder verwijzing naar de steun van het plan voor de oprichting van een Palestijnse staat.

We zullen nooit, en we zullen zelfs nooit steun verklaren, voor een plan dat een Palestijnse staat omvat. We zullen bezwaar maken – een ideologisch bezwaar, een historisch bezwaar en ook een veiligheidsbezwaar – tegen de vestiging van een Palestijnse staat in het hart van Israël.

Voormalig Shin Bet-chef Yoram Cohen gaf zondag commentaar op de Amerikaanse ‘Deal of the Century’ en waarschuwde tegen het toepassen van soevereiniteit over Judea en Samaria vóór de Knesset-verkiezingen van 2 maart.

In een reactie op de oppositie van de Arabische Liga tegen het vredesplan van de VS zei Cohen in een interview aan het eadiostation Haredi Kol Barama:

De eisen van de Palestijnen liggen erg hoog en daarmee kan Israël geen middenweg vinden. De afgelopen 30 jaar heeft de Arabische Liga geen macht gehad. Ze komen bijeen, leggen verklaringen af, en daar houdt het op. Het heeft geen zin om er veel belang aan te hechten. Dit plan is goed, maar Israël kan niet doen wat het wil. Een beslissing over annexatie is een beslissing die grote gevolgen kan hebben. De regering zou dit na de verkiezingen moeten bespreken. NU een beslissing nemen kan overhaast zijn. Een dergelijk besluit mag niet worden genomen aan de vooravond van een verkiezing met het oog op verkiezingswinst.

Sinds de parlementsverkiezingen van 9 april 2019 en 17 september 2019 gaat Israël op 2 maart 2020 voor de 3de keer binnen 1 jaar naar de stembus.

Cohen benadrukte dat…

[..] als er een Palestijnse staat wordt gevestigd, zal de staat Israël in gevaar zijn. De bevolking in Jordanië is Palestijns. Als annexatie wordt gedaan, zal er een ontwaken in Jordanië zijn. De koning zal thuis geen protest kunnen aangaan. Het lijkt er niet op dat we in de komende jaren vrede zullen bereiken met de Palestijnen en dat is jammer.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Ariel “‘A Palestinian state would endanger Israel’ – Former Shin Bet chief Yoram Cohen warns against applying sovereignty over Judea and Samaria before election” van 3 februari 2020 en een artikelAyelet Shaked urges Netanyahu to apply sovereignty in Judea and Samaria immediately” en een artikelMinisters will vote against Palestinian state” van 2 februari 2020 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Verzet neemt toe in Israël: ‘Geen Palestijnse terreurstaat in Judea & Samaria’

  1. Zolang de Palestijnen zich niet willen ontwapenen, kan er ook volgens Trump geen Palestijnse staat komen. De kans dat er een gedemilitariseerde staat Palestina komt, is vrijwel nihil. Israëliërs hoeven daar dus niet bang voor te zijn.

    Like

Reacties zijn gesloten.