Naar een realistische tweestatenoplossing: Israël en Jordanië

Het probleem met de ‘tweestatenoplossing’ – de oprichting van een soevereine onafhankelijke Palestijnse staat ten westen van de rivier de Jordaan – is dat er al een Palestijnse staat bestaat ten oosten van de rivier de Jordaan. Die heet Jordanië.

De bevolking is overwegend Palestijns en bevindt zich in het oostelijke deel van wat ooit Palestina werd genoemd. Jordanië is demografisch en geografisch een Palestijnse staat. De Oslo-akkoorden verwijderden de ‘Jordaanse optie’ uit het bereik van mogelijke alternatieven. In plaats daarvan werden Yasser Arafat, de PLO en de Palestijnse Autoriteit (PA) geïnstalleerd als heersers van wat bedoeld was als een zelfbesturende ‘entiteit’ ten westen van de rivier de Jordaan.

Dit zogenaamde ‘vredesplan’ faalde niet alleen vanwege Palestijns terrorisme, maar ook vanwege Palestijnse oppositie tegen het bestaan ​​van Israël. De PA, de PLO, Hamas en andere Arabische terroristische organisaties hebben nooit de bedoeling gehad dat het zou werken. Hun doel was en is niet naast Israël naast elkaar te bestaan, maar het te vernietigen.

Het oprichten van een tweede Palestijnse staat – of een derde, als men de door Hamas geregeerde de facto staat in de Gazastrook omvat – zou de regio destabiliseren en het geweld tussen concurrerende entiteiten, bendes en milities vergroten die zich naar Israël zouden verspreiden. Grensoverschrijdende aanvallen zijn onvermijdelijk.

Jordanië probeert misschien zijn ‘Palestijnse’ burgers naar de nieuwe staat te verdrijven. Er zou een machtsstrijd ontstaan ​​over wie de Palestijnen vertegenwoordigt en wat de territoriale basis vormt voor ‘Palestijnse nationale identiteit’. Met islamitische krachten die wachten om te profiteren van een machtsvacuüm, stort het gebied in chaos.

In plaats van te proberen om Palestijnse zelfbeschikking te bereiken door een andere mislukte staat te vestigen, kan het probleem worden opgelost door een enkel woord te veranderen: ‘de’ vervangen door ‘een’. Erkennen dat Jordanië voldoet aan de definitie van een Palestijnse staat zou de giftige vraag onschadelijk maken voor een andere Palestijnse staat in Judea en Samaria (aka de ‘Westelijke Jordaanoever’).

Een nieuwe ‘tweestatenoplossing’ -aanpak accepteert het idee van ‘twee staten voor twee volkeren’ op basis van de realiteit van een reeds bestaande soevereine staat op Palestijns grondgebied en driekwart waarvan de inwoners Palestijns zijn.

Volgens het Palestijnse Centrale Bureau voor de Statistiek woonden in 2009 bijna 4 miljoen Arabieren van Palestijnse afkomst in Jordanië, van wie ongeveer de helft in 2014 als vluchteling was geregistreerd en waarvan ongeveer 20% in door UNRWA gesponsorde ‘kampen’ woonde, maar niet alle, Palestijnse inwoners hebben het Jordaanse staatsburgerschap.

Jordanië is het enige Arabische land dat staatsburgerschap heeft verleend aan Palestijnen. Arabieren die in Israël wonen en door de PA gecontroleerde gebieden die zichzelf ‘Palestijns’ beschouwen en nationale zelfbeschikking zoeken, kunnen zich aansluiten bij een Palestijns-Jordaanse staat en daarheen verhuizen als ze dat willen. Degenen die er de voorkeur aan geven in Israël te blijven, kunnen dit doen met volledige burgerlijke, maar niet nationale rechten – zoals nu het geval is.

Een tweestatenoplossing – Israël en Jordanië – is in het nationale belang van beide landen, evenals in het Palestijnse belang. Het kan vrede en welvaart brengen en kan de veiligheid en stabiliteit van de regio waarborgen. Een Jordaans-Israëlische confederatie kan falen en wanhoop vervangen door kansen en hoop. Het kan creativiteit, samenwerking en vrijheid inspireren – de bestaansreden van natiestaten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dr. Moshe Dann “A Realistic Two-State Solution” van 31 januari 2020 op de site van The Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA)

2 gedachtes over “Naar een realistische tweestatenoplossing: Israël en Jordanië

  1. Israel & Palestina/Jordanie….met grenscorrecties aan Palestijns/Jordaanse grens zodat de meeste Palestijnse Arabieren weer worden ingelijfd bij hun thuisland en géén Israelische burgers kunnen worden.

    De 2-staten oplossing klaar & probleem opgelost.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.