PLO leider Mahmoud Abbas: ‘De Palestijnen verbreken alle banden met Israël en de VS’

President van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas heeft zaterdag aangekondigd dat hij heeft besloten alle betrekkingen met Israël en de VS te verbreken uit protest tegen het onlangs onthulde plan van president Donald Trump voor de vrede in het Midden-Oosten.

We hebben de Israëliërs en Amerikanen via twee brieven van dit besluit op de hoogte gebracht,”  zei Abbas in een toespraak tijdens een spoedvergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga in Caïro. “De eerste brief,” zei hij, “werd afgeleverd aan premier Benjamin Netanyahu, terwijl de tweede werd overhandigd aan de directeur van de Central Intelligence Agency.” Abbas zei verder:

We hebben hen laten weten dat Israël de met de Palestijnen gesloten overeenkomsten heeft ingetrokken en de internationale legitimiteit waarop deze overeenkomsten zijn gebaseerd heeft geschonden. Daarom hebben we hen laten weten dat er geen betrekkingen zullen zijn met Israël en de VS. Dat omvat veiligheidsrelaties, gezien hun veronachtzaming van de ondertekende overeenkomsten en internationale legitimiteit. De Israëliërs moeten hun verantwoordelijkheid als bezettende macht opnemen. We hebben het recht om onze nationale strijd met vreedzame middelen voort te zetten om de bezetting te beëindigen. We gaan geen geweren dragen.

Abbas zei dat hij gekant was tegen de vastberadenheid van het plan dat Jeruzalem de onverdeelde hoofdstad van Israël zal zijn. “Ik accepteer de annexatie van Jeruzalem door Israël niet,” zei hij. “Ik zal in mijn geschiedenis niet opnemen dat ik Jeruzalem heb verkocht. Jeruzalem is niet alleen van mij. Jeruzalem is van ons allemaal. Het is onze hoofdstad.

Abbas herhaalde ook zijn afwijzing van de eis om Israël als een Joodse staat te erkennen:

Ze willen dat ik Israël als een Joodse staat erken. Ze eisten deze eis zeven of acht jaar geleden. Wanneer een staat zijn naam wil veranderen, moet deze naar de Verenigde Naties gaan. Het zijn mijn zaken niet. Ik weet dat het geen Joodse staat is. Ik weet ook dat er 1,9 miljoen Arabieren zijn en nog eens 1,5 miljoen Russen die christenen en moslims zijn. Slechts een klein aantal van de Ethiopiërs zijn joden.

Netanyahu tweette als antwoord: “Het lijkt erop dat Abbas nog niet heeft gehoord over de stammen van Israël. Immigranten uit Ethiopië en de voormalige Sovjetunie zijn onze broers en zussen. Zij zijn het vlees van ons vlees, Joden vanaf de geboorte die in ballingschap waren en die generaties droomden terug te keren naar Zion en die hun dromen hebben vervuld.

Benny Gantz twitterde:

Abbas mist opnieuw een mogelijkheid tot weigering niet. Het is tijd om te gaan werken voor toekomstige generatie en vrede in plaats van vast te zitten in het verleden en te voorkomen dat het hele gebied een toekomst van hoop biedt. Onwetendheid en minachting voor onze immigranten uit de voormalige Sovjetunie en Ethiopië maken integraal deel uit van het beschamende Joodse volk. Dat is niet hoe vrede wordt gebouwd:

Abbas sprak zijn tevredenheid uit over de reactie van de internationale gemeenschap op het plan van Trump. Hij wees erop dat zelfs het Congres het plan had verworpen als de ‘schijnvertoning van de eeuw’. “De wereld zal geen onrecht accepteren”, voegde hij eraan toe en ook:

We zijn met 13 miljoen [Palestijnse] mensen. We hebben geprobeerd de cultuur van vrede te verspreiden. Op de Westelijke Jordaanoever hebben we vreedzame demonstraties. Wat de Gazastrook betreft, deze heeft zijn eigen omstandigheden. Volgens een studie zit er geen enkele Palestijn bij ISIS. In feite zijn er slechts drie Arabieren uit Israël. We zijn serieus bezig met het bestrijden van wereldwijd terrorisme. Ik ben geen nihilist. We willen niet dat [de Arabieren] zich verzetten tegen de VS. We willen dat ze ons steunen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Abbas: Palestinians will cut all ties with Israel, US” van 1 februari 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelBacking Abbas, Arab League unanimously rejects Trump’s Middle East peace plan” van 1 februari 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Freek Willems “Misnoegd over Trumps vredesplan: Palestijnen verbreken alle banden met Israël en de VS” van 1 februari 2020 op de site van VRT NWS

Een gedachte over “PLO leider Mahmoud Abbas: ‘De Palestijnen verbreken alle banden met Israël en de VS’

Reacties zijn gesloten.