Rejectionist Mahmoud Abbas verzekert zich van de steun van de Arabische Liga

De Palestijnse president Mahmoud Abbas toonde de gekende NEP-kaart van het zogenaamde ‘historische Palestina’ tijdens een spoedvergadering van de Arabische Liga in Caïro op zaterdag 1 februari 2020. Zo bijvoorbeeld worden de ca 1,9 miljoen Arabieren die in Israël wonen door Abbas zelf van deze kaart gewist. Het groene gekleurde deel stelt in feite enkel Judenrein Palestina voor  [beeldbron: Khaled Desouki/AFP]

De Arabische Liga verwierp zaterdag unaniem het controversiële plan van de Amerikaanse president Donald Trump en noemde het ‘oneerlijk’ voor de Palestijnen.

Het pan-Arabische blok zei in een verklaring dat het “de VS-Israëlische’ deal van de eeuw ‘verwerpt, gezien het feit dat het niet voldoet aan de minimale rechten en ambities van het Palestijnse volk.” De Arabische leiders van 22 Arabische staten hebben ook gezworen “niet samen te werken met de Amerikaanse regering om dit plan uit te voeren.

Het overleg van de Arabische Liga gebeurde op verzoek van Abu Mazen, aka Mahmoud Abbas, de ‘president’ van de Palestijnse Autoriteit, die boos reageerde op het Amerikaanse vredesvoorstel. Abu Mazen was in Caïro op zoek naar steun van de Liga voor zijn rejectionisme en zei ondermeer dit in Caïro:

Wat er in Oslo stond geschreven, is dat 92% van Palestina van ons is, en we zullen onderhandelen over de rest, evenals de kwestie van vluchtelingen en andere [kwesties]. Er werd ook geschreven dat we binnen vijf jaar een permanent akkoord zullen bereiken. [Voormalige Israëlische premier Yitzhak] Rabin werd vermoord en het stopte allemaal. Degenen die tegen Oslo waren, waren [Israëlische premier Binyamin] Netanyahu en [voormalige Israëlische premier] Ehud Barak. Netanyahu wil geen vrede en gelooft niet in vrede.

Voormalig gezant Jason Greenblatt uit het Midden-Oosten op zaterdagavond bekritiseerde de Palestijnse Autoriteit (PA) voorzitter Mahmoud Abbas die het vredesplan van de Trump-regering verwierp in een toespraak tijdens een vergadering van de Arabische Liga in Caïro.

Pres. Abbas spreekt tot Arabische Liga / veroordeelt plan bedoeld om een ​​mooie toekomst voor Palestijnen te creëren, maar niemand spreekt daar over een van de grootste problemen voor Palestijnen – door Iran gefinancierde terroristen – Hamas / PIJ – die veel lijden veroorzaken voor Palestijnen en Israëli’s. Tijd voor de waarheid!” twitterde Greenblatt.


In zijn opmerkingen op zaterdag gaf Abbas commentaar op de ‘Deal of the Century’ van de Amerikaanse president Donald Trump en PA-president Abu Mazen (aka Abbas) zei:

Ik was verrast door Trump’s aankondiging van de vredesovereenkomst. De Amerikanen belden en vertelden me dat Trump me de deal wilde sturen zodat Ik kon het lezen. Ik weigerde. Ze probeerden me een paar keer met hem aan de telefoon te krijgen. Ik weigerde. Volgens het plan is een ongedeeld Jeruzalem de hoofdstad van Israël, en zal ook de Al Aqsa-moskee worden verdeeld in termen van dagen en tijden voor gebed. Met betrekking tot Al Aqsa schreven ze ‘de Tempelberg’. Dat betekent op een dag dat zij (de Joden) daar zullen bidden, en ‘op een dag zullen we dat doen’. Ik wijs het plan regelrecht af. Ik zal de geschiedenis niet ingaan als diegene die Jeruzalem heeft verkocht.

Greenblatt, die in september zijn functie neerlegde, maakte deel uit van het team onder leiding van Jared Kushner dat het vredesplan voor het Midden-Oosten opstelde. Vorige week haalde Greenblatt scherp uit naar de PA-ambtenaren die het vredesplan verwierpen voordat ze het zelfs maar zagen en hij twitterde:

Heel typisch, iets afwijzen dat je nog niet hebt gezien, niet rationeel / professioneel willen handelen, onrealistische eisen die niet zullen gebeuren, nooit aan Palestijnen denken en levens verbeteren. Wat een schande dat je je zo onprofessioneel gedraagt. Palestijnen verdienen ZO veel beter!


Bronnen:

♦ naar een artikelGreenblatt criticizes Abbas: Time for the truth!” van 2 februari 2020 en een artikelAbbas: Trump told me he agrees with a two-state solution, pre-1967 borders” van 1 februari 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelBacking Abbas, Arab League unanimously rejects Trump’s Middle East peace plan” van 1 februari 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Freek Willems “Misnoegd over Trumps vredesplan: Palestijnen verbreken alle banden met Israël en de VS” van 1 februari 2020 op de site van VRT NWS

Een gedachte over “Rejectionist Mahmoud Abbas verzekert zich van de steun van de Arabische Liga

  1. De Arabische Liga is net als de Europeese Liga verdeeld tot op het bot…….behalve als het een anti Israel verklaring/maatregel betreft, dan is eensgezindheid troef én per dirct!

    De realiteit is dat die bekende verklaringen van de Liga over steun aan de palestijnen en hun uitvoering 2 verschillende dingen zijn.

    Die Arabische Liga, die meer dan 70 jaar actief preekt dat Israel de hel op aarde is en vernietigd moet worden kan niet binnen 24 uur haar héle concept veranderen…..dat is zelfmoord en dat heeft niemand van die leiders over voor hun palestijnse ‘vrienden’.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.