Hamasleider in Istanboel om steun te zoeken bij Erdogan voor aanvallen op Israël

Plaatje hierboven: Istanboel, zaterdag 1 februari 2020. Terwijl PA-president Mahmoud Abbas in Caïro was om zich te verzekeren van de steun van de Arabische Liga in zijn afwijzing van Trump’s vredesplan, zat zijn rivaal Ismail Haniyeh, Hamasleider en voorzitter van het politburo, aan tafel in het paleis ‘Waheed Eddine’ bij de Turkse president Recip Erdogan [beeldbron: Hamas.ps]

De Hamas-terreurgroep op zondag reageerde op Israëlische stakingen van de ene dag op de andere in Gaza, die kwamen in reactie op raketten die op Israëlische steden werden afgevuurd, en waarschuwde dat de ‘agressie’ het de Joodse staat niet verder zou aanvallen. Hazem Qassem, de woordvoerder van Hamas zei in een verklaring:

De zionistische bezetting bombardeert de Gazastrook met agressie en een voortdurende belegering van inwoners van de Strip. Deze agressie zal de aandrang van ons volk versterken om de legitieme strijd tegen hen voort te zetten en zal de inspanningen van de Palestijnen niet stoppen om vrijheid te bereiken via verdrijving van degenen die het bezetten.

Hamas is een terreurgroep die zich inzet voor de vernietiging van Israël en heeft Gaza geregeerd sinds het grondgebied van de Palestijnse Autoriteit in 2007 in een bloedige staatsgreep heeft overgenomen. Het heeft sindsdien tienduizenden raketten op Israëlische burgers afgeschoten en drie oorlogen met Israël uitgevochten.

De Israel Defense Forces zeiden dat oorlogsvliegtuigen en helikoptergeschut aanvallen op Hamas-doelen in het noorden van Gaza hadden uitgevoerd net na middernacht deze zondagochtend, uren nadat voor de vierde dag op rij een raket vanuit de enclave op Zuid-Israël was afgevuurd.

Eerder waren er op vrijdagnamiddag drie mortierganaten afgevuurd naar de regio Eshkol in Zuid-Israël waarvan er een werd onderschept door het Iron Dome raketafweersysteem.

De IDF zei dat ze de ‘war room’ (oorlogskamer) van Hamas hadden getroffen alsook ondergrondse faciliteiten die door de terreurgroep werden gebruikt en andere infrastructuur van Hamas heeft bestookt.

De aanvallen werden uitgevoerd als reactie op het lanceren van brandballonnen vanuit Gaza in Israël,” zei het leger in een verklaring. De Hamas-gekoppelde Shehab-nieuwssite meldde eerder omtrent Israëlische aanvallen op doelen in de buurt van Beit Lahia in het noorden van de Gazastrook.

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft ook aangekondigd dat het de invoer van cement in Gaza heeft bevrozen evenals de annulatie van 500 inreisvergunningen in Israël voor Gaza-handelaren vanaf zondagochtend en tot nader order, naast andere straffende maatregelen als reactie op de bijna dagelijkse aanvallen vanuit de Strook.


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas says Israeli ‘aggression’ won’t deter it from further attacks” en een artikelIsrael strikes Gaza, suspends cement imports after rocket fire” van 2 februari 2020 en een artikelRocket fired at south for 4th day in a row amid escalating tensions; no injuries” van 1 februari 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelIsrael to halt cement imports into Gaza” en een artikel van Ido Ben Porat “IDF attacks underground Hamas war room” van 2 februari 2020 en een artikel van Elad Benari “Terrorists fire barrage of rockets on southern Israel” en een artikelThree mortar shells fired from Gaza at southern Israel” van 31 januari 2020 op de site van Arutz Sheva