Reeds 23 staten steunen Trump’s vredesplan waaronder 7 landen in het Midden-Oosten

Bijna twee dozijn wereldleiders hebben hun openheid betuigd voor het ingrijpende nieuwe vredesplan van president Trump voor Israël en Palestina, waarbij claims in de Amerikaanse media dat het dood was bij aankomst, werden genegeerd om zich erop te concentreren als een stevig beginpunt.

Een verklaring uit Bahrein was typerend voor de reactie die het Witte Huis is overstroomd sinds Trump het plan woensdag onthulde. “Het ministerie van Buitenlandse Zaken prijst de Verenigde Staten voor hun vastberaden inspanningen om het vredesproces te bevorderen,” zei Bahrein.

Qatar zei in een verklaring dat het “de inspanningen van president Trump en de huidige Amerikaanse regering waardeert om oplossingen te vinden voor het Palestijns-Israëlische conflict.

Het plan is drie jaar in de maak en wordt door de Amerikaanse regering als het meest gedetailleerde ooit beschouwd. Het kwam op een zeer drukke week met de ondertekening van de nieuwe Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst, een grote overwinning op immigratie in het Hooggerechtshof en het voortdurende beschuldigingsdebat.

Met 23 regeringen die het vredesplan toejuichen, ‘toont de wereld’ de bereidheid om ons plan te ontvangen,” zei een administratief ambtenaar. Ongeveer zeven daarvan bevinden zich in het Midden-Oosten. Maar het plan heeft ook geleid tot gewelddadige protesten in Palestijnse gebieden zoals in Judea  Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever.

Het ‘Peace to Prosperity’ -plan van Trump verbindt het diplomatieke en economische beleid in een poging om de grenskwestie tussen Israël en Palestina te regelen en een weg te bieden naar economische rijkdom voor burgers. De president kondigde het aan met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan zijn zijde, leidende functionarissen in Palestina en Iran om het te verwerpen, maar spoorde landen in Europa, Azië en het Midden-Oosten aan openheid te betuigen.

Australië zei bijvoorbeeld dat het “verheugd is over de release van de VS‘ Vision for Peace ’door president Trump vandaag. We verwelkomen elk initiatief dat kan helpen bij het hervatten van directe onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen voor een einde aan dit conflict, en de overeenstemming over een duurzame en veerkrachtige vredesregeling.

Senior adviseur van het Witte Huis Jared Kushner, die het vredesproject leidde, ontmoette 190 ambassadeurs die het plan willen bekijken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Paul Bedard “Twenty-three nations embrace Trump peace plan, 7 in Middle East” van 30 januari 2020 op de site van The Washington Post

2 gedachtes over “Reeds 23 staten steunen Trump’s vredesplan waaronder 7 landen in het Midden-Oosten

  1. De anti Israelische ‘pro Israel’ organisaties zijn fel tegen terwijl Israel’s ‘vijanden’ gematigd voor zijn.

    Ja, zo kan het verkeren.

    Like

Reacties zijn gesloten.