De goed geoliede donormachine van de corrupte Palestijnse Autoriteit

Als het gaat om humanitaire hulp aan de Palestijnse Autoriteit, bestaat er totaal geen transparantie. Het resultaat is een rijke Palestijnse elite, die exclusieve buurten rond Ramallah bouwt, waardoor duizenden krakkemikkig gebouwde appartementen zonder diensten voor de rest van de Palestijnse samenleving achterblijven.

Yasser Arafat zette de toon voor de PA toen hij in 1994 in Gaza aankwam. Arafat nam de controle over elk contract en elke investering en gebruikte donorgeld om een ​​geheime portefeuille van $ 1 miljard op te bouwen, inclusief investeringen in Coca Cola, een Tunesisch bedrijf voor mobiele telefoons en risicokapitaal Fondsen in de VS en de Kaaimaneilanden.

Arafat stal $ 1 miljard van de belastinginkomsten die door Israël worden doorgegeven aan Palestijnse werknemers. Het geld ging naar de persoonlijke rekening van Arafat in de Israëlische bank Leumi in Tel Aviv. Er ging zo’n $ 100.000 per maand naar de vrouw van Arafat, Suha, die in Parijs woont. Arafat werd door Amerikaanse onderzoekers geschat op een waarde tussen $ 1 en 5 miljard.

Binnen drie jaar na de oprichting van de PA ontdekten Palestijnse accountants dat 40% van het PA-budget, $ 326 miljoen, werd verduisterd, een cijfer dat opliep tot $ 700 miljoen. Tien jaar later maakt nog steeds geen enkele westerse regering bezwaar tegen deze gang van zaken. Dit zette de toon voor diefstal op alle niveaus in de PA. PA-functionarissen betaalden zichzelf hoge salarissen en roomden die van anderen af.

Onder de opvolger van Arafat, Mahmoud Abbas, bereikte het nepotisme elk niveau van ambtenaren. Ambtenaren, vaak verwant aan Abbas, betaalden salarissen uit van $ 10.000 per maand, meer dan 10 keer die van gewone ambtenaren, en openden geheime rekeningen in Jordanië met geld ontvangen als steekpenningen.

Het verschil tussen Abbas en Arafat: in plaats van te stelen van de PA, gebruikte Abbas zijn twee zonen, Tareq en Yasser, om bedrijven op te richten die buitenlandse investeringen domineren, door een consortium op te richten genaamd Falcon, dat de Palestijnse handel overnam. Abbas zowat 890.000 in Falcon gepompt, met vestigingen in Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten en een monopolie op de verkoop van Amerikaanse sigaretten.

Dan is er Al Mashreq Insurance Co., met 11 filialen in de PA met een waarde van $ 35 m. Onder leiding van Yasser Abbas. In totaal wordt de rijkdom van de zonen van Abbas geschat op $ 300 miljoen. Mohammed Dahlan, een uitdager van Abbas, beweert dat hij $ 1,4 miljard ontving van Arafat’s persoonlijke financiën na de dood van de laatste in 2004. Dahlan beweert dat Abbas $ 600 miljoen heeft verborgen. Van dit fonds.

Mohammed Rashid, economisch adviseur van Arafat, schat dat de verduistering van Abbas $ 100 miljoen bereikt. Abbas bevordert zijn eigen elite, bouwt paleizen en keurt de bouw van gesloten gemeenschappen voor zijn aanhangers rond Ramallah goed. Een dergelijke gemeenschap staat bekend als de ‘diplomatieke verbinding’, waar Abbas de bouw van een winkelcentrum onder zijn controle goedkeurt.

Plaatje hierboven: afbeelding van een FSX Business Jet die Mahmoud Abbas begin dit jaar heeft aangekocht en geparkeerd staat op een luchthaven in buurland Jordanië [beeldbron]

In 2011 vroeg de adviseur van Abbas, Majdi Khaldi, $ 4 miljoen van Bahrein voor die gemeenschap. De PA zorgde voor de haalbaarheid van het project door openbare gronden over te dragen tegen 60% van de marktwaarde. Khaldi keurt de toetreding van PA-functionarissen, veiligheidscommandanten en leden van Fatah tot de ‘diplomatieke verbinding’ goed.

Abbas gebruikt een paleis van meerdere miljoenen dollars onder PA-veiligheidscontrole (plaatje onderaan). Ongeautoriseerde bezoekers, met name televisieteams, worden met arrestatie bedreigd. Abbas betrekt loyalisten in zakelijke deals, zoals Mohammed Mustafa, voormalig vice-premier in de PA tot 2015, benoemd tot hoofd van het Palestijnse Investeringsfonds, gekoppeld aan Abbas, dat 18% van de Arabische Palestijnse Investeringsmaatschappij (APIC) bezit.

Abbas controleert de PIF en kiest alle directeuren. Tegen 2009 werd Mustafa benoemd tot president-directeur van een van de twee mobiele telefoonbedrijven op de Westelijke Jordaanoever, Wataniya Mobile. PIF bezit 34% van de aandelen van Wataniya. Mustafa is naar verluidt betrokken bij belastingontduiking en het witwassen van geld, zoals gedocumenteerd in de Panama Papers. Toch verleent Abbas Mustafa bescherming tegen vervolging.

In februari 2016 eiste Najat, Abu Bakr, lid van de Palestijnse Wetgevende Raad, een onderzoek naar Abbas ‘minister van Bestuur Hussein Al Araj. Abbas bedreigde Abu Bakr met arrestatie, die naar een PLC-gebouw vluchtte voor een veilige haven. De zaak werd tot zwijgen gebracht.

Abbas heeft gevochten tegen corruptie van zijn rivalen – vooral Dahlan, die vaak oproept tot ontslag van Abbas. Een PA-rechtbank veroordeelde Dahlan bij verstek tot drie jaar gevangenisstraf op beschuldiging van verduistering van openbare middelen in 2007. In 2010 kregen Dahlan en zijn vrouw echter het staatsburgerschap in Montenegro.

Twee jaar later diende Dahlan als contactpersoon tussen Servië en de vice-president van de VAE Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, kroonprins van Abu Dhabi. Niet lang daarna kreeg Dahlan ook het burgerschap van Servië, waardoor hij veilig door Europa kon reizen. De lotgevallen van Abbas en Dahlan hebben een rol gespeeld in de opvolgingsstrijd om het Palestijnse leiderschap.

Op 84-jarige leeftijd probeert Abbas het economische rijk van zijn zonen te beschermen. Abbas probeerde PA-onderhandelaar Saeb Erekat als zijn opvolger te benoemen, maar werd tegengewerkt door het PLO Executive Committee – een klap voor Abbas, die loyaliteit in de commissie beloonde, waar leden een toelage van $ 30.000 per maand ontvangen, evenals een luxe auto en VIP Privileges. Abbas heeft in plaats daarvan aangeboden de mantel wendde zich tot een vertrouwde assistent – hoofd van de intelligentie Majid Freij, plaatsvervanger van Abbas. Maar de tegenstander van Erekat en Freij was Jibril Rajoub, voormalig hoofd van de PA-beveiliging.

Het sentiment van Palestijnen is dat de PA corrupt is. Van de 1200 ondervraagde Palestijnen verklaarde 95,5% – of vrijwel iedereen – dat er sprake was van ongebreidelde corruptie in het Abbas-regime. PA-corruptie manifesteert zich op de zwarte markt, het witwassen van geld, mensenhandel en winsten van buitenlandse bankrekeningen – activiteiten die als geheim worden beschouwd totdat er een nieuwe heerser verschijnt.

Westerse regeringen bevestigen verduistering van hun hulp aan de PA. In 2013 heeft de Europese Unie vastgesteld dat de PA € 2 miljard verkeerd heeft beheerd. Tussen 2008 en 2012. De Europese Rekenkamer constateerde dat PA-ambtenaren maandelijkse salarissen ontvangen zonder melding te maken van hun werkzaamheden, terwijl tienduizenden anderen die daadwerkelijk aan het werk waren, niet eens werden betaald. Brussel erkent dat het gen druk uitoefent op de PA om het ambtenarenapparaat te hervormen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het iets beter gedaan en is doorgegaan met het vrijgeven van zijn rapporten over PA-verduistering. US Aid heeft de PA blindelings meer dan $ 5 miljard verstrekt. In de afgelopen 25 jaar. Washington heeft consequent PA-schulden aan particuliere bedrijven betaald, waardoor de bezorgdheid over de fiscale verantwoordelijkheid en prioriteiten van Abbas is omzeild.

In plaats daarvan hebben Amerikaanse belastingbetalers uiteindelijk bedrijven betaald die onder controle staan ​​van de zonen van Abbas. Abbas ’Sky Advertising heeft zelfs een contract uit de VS gewonnen om het imago van de Verenigde Staten in de PA te verbeteren. Van 2005 tot 2009 ontvingen Tareq en Yasser Abbas minstens meer dan $ 2 miljoen in contracten en subcontracten, de meeste van het United States Agency for International Development (USAID).

Het bureau geeft geen contracten vrij aan de zonen van Abbas en heeft belangrijke stukjes informatie verwerkt, inclusief leidinggevenden en werknemers die bij de contracten betrokken zijn. Westerse donor-humanitaire fondsen hebben één doel: optreden als een politiek middel voor Abbas en zijn aanhangers.

Het idee dat humanitaire hulp aan de PA het Palestijnse Arabische volk bereikt, heeft geen basis in de realiteit. De eerste stap voor elke poging om deze situatie te verbeteren zou zijn om voorwaarden te vragen voor hulp aan de PA, die verantwoording en transparantie vereist en het recht om Palestijnse klokkenluiders te beschermen. Op dit moment pleit niemand ter wereld voor een dergelijke beleidsverandering.

Plaatje hierboven: In navolging van Keizer Bokassa I van het Centraal-Afrikaanse Keizerrijk, die voor zichzelf een protserig paleis liet bouwen, liet Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas, een gloednieuw presidentieel paleis voor zichzelf bouwen. Kostprijs: meer dan 13 miljoen dollar, inboedel, beveiliging en luxe niet meegerekend. Nadat een en ander uitlekte, besloot Abbas om er een nationale bibliotheek van te maken. Er is, behalve de Koran, natuurlijk geen enkel boek te vinden in het hele batiment. 


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Bedein “The Palestinian Authority donor machine – The notion that humanitarian aid to the PA reaches the Palestinian Arab people has no basis in reality” van 1 februari 2020 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.