Antisemitische stereotypen woekeren hardnekkig verder ​​in Amerika, blijkt uit ADL-onderzoek

Plaatje hierboven: Bij de aanslag van 27 oktober 2018 op de Tree of Life Synagogue, Pittsburgh, VS, werden bij een dodelijke schietpartij 11 bejaarde Joodse mensen vermoord en 7 anderen verwond [beeldbron: AP/Matt Rourke]

Temidden van de ergste uitbraak van antisemitisch geweld in decennia, werd gisteren een nieuwe enquête vrijgegeven door de Anti-Defamation League (ADL) die toont dat meer dan de helft van de Amerikaanse volwassenen – 61% – het eens is met ten minste een of meer klassieke antisemitische canards.

Desalniettemin was er positief nieuws, omdat de bevindingen aantoonden dat het niveau van Amerikanen met pernicieuze en alomtegenwoordige antisemitische attitudes historisch tientallen jaren lang laag is gebleven: de meerderheid van de enquêtes van ADL in de afgelopen 25 jaar heeft aangetoond dat tussen 11% en 14% van de Amerikanen intense antisemitische attitudes koestert.

Uit het ADL-onderzoek naar Amerikaanse attitudes ten aanzien van joden bleek dat antisemitische attitudes in de loop van de tijd constant zijn gebleven in Amerika, met 11% van de Amerikaanse volwassenen – ongeveer 28 miljoen mensen – die diep ingesleten antisemitische attitudes koesteren door in te stemmen met zes of meer algemene sterotiepen over Joden die in de enquête worden behandeld.

Langdurige stereotypen over ‘Joodse macht’ in het bedrijfsleven en de ‘dubbele loyaliteit’ canard – het idee dat Joden loyaler zijn aan Israël dan aan hun thuisland – blijven diep verankerd en zijn vooral wijdverbreid. Jonathan A. Greenblatt, CEO van ADL zei:

De laatste tijd zijn we geschokt door een toename van antisemitisch geweld. Ons onderzoek wijst uit dat deze toename niet wordt veroorzaakt door een verandering in de houding van de meeste Amerikanen. Integendeel, meer van de miljoenen Amerikanen die antisemitische opvattingen hebben, voelen zich aangemoedigd om naar hun haat te handelen.

Uitgebracht net na de internationale herdenkingsdag van de Holocaust, bleek uit het ADL-onderzoek dat bijna een op de vijf Amerikanen (19%) van mening is dat “Joden nog steeds te veel praten over wat er met hen gebeurde in de Holocaust“, een verontrustende bevinding in een tijd waarin onderzoek heeft aangetoond dat Amerikanen zich steeds minder bewust worden van de gebeurtenissen van de Holocaust naarmate de tijd verstrijkt.

Dit jaar markeert de 75e verjaardag van de bevrijding van Auschwitz-Birkenau. “We weten dat wanneer antisemitische attitudes zonder veroordeling in het openbaar worden geuit, vooral van onze leiders, het een groen licht geeft aan degenen in de marge om het te blijven bespuiten – en ernaar te handelen,” zei Greenblatt. “Dat is waarom elke persoon de verantwoordelijkheid heeft om haat en antisemitisme te contesteren wanneer het zich voordoet.

Uit de peiling bleek verder dat het begrip joodse ‘ontrouw’ een wijdverbreid antisemitisch stereotype is, waarbij 24% van de Amerikanen het eens is met de stelling  dat “Joden loyaler zijn aan Israël dan aan Amerika.” Stereotypen over joodse controle over het bedrijf en de financiële markten behoren tot de meest schadelijke en duurzame antisemitische overtuigingen, waarbij 15% vindt dat joden te veel macht hebben in de zakenwereld en 10% het eens is met de stelling dat “Joden meer bereid zijn dan anderen om duistere praktijken te gebruiken om te krijgen wat ze willen.

Bijna een derde van de respondenten (31%) zei dat joodse werkgevers zich inspannen om andere joden in dienst te nemen, en 17% zegt dat “de film- en televisie-industrie vrijwel door joden worden geleid“. Historische mythen over Joden komen ook nog steeds voor, waarbij 27% van de ondervraagden zegt “dat zij geloven dat Joden Christus hebben gedood.

Antisemitisme neemt ook de vorm aan van overdreven claims over de Israëlische regering. Veertien% zegt dat de Joodse staat soms “zich zo slecht gedraagt ​​als de nazi’s“, en 16% was het eens met de stelling dat Israël’s “reputatie op het gebied van mensenrechten slechter is dan de meeste andere landen”. Kleinere aandelen zagen Amerikaanse Joden als verantwoordelijk voor de acties van Israël (7%) en uitten hun steun voor een Amerikaanse boycot van Israëlische producten en bedrijven met 8%.

Omgekeerd hadden de meeste respondenten positieve associaties met joden. In het bijzonder gelooft 79% van de Amerikanen dat ‘Joden een sterke nadruk leggen op het belang van het gezinsleven‘ en 66% gelooft dat ‘Joden veel hebben bijgedragen aan het culturele leven van Amerika.

Sinds 1964 heeft ADL regelmatig een nationaal representatief onderzoek uitgevoerd naar de houding ten opzichte van joden. Deze enquête bestond uit 800 interviews die plaatsvonden tussen 12 en 16 oktober 2019. Interviews werden afgenomen via vaste telefoons, mobiele telefoons en online. De foutmarge is +/- 3,5 bij het 95% betrouwbaarheidsinterval.

Negatieve attitudes ten opzichte van joden vormen een onderdeel van ADL’s algemene beoordeling van het antisemitisme in een land. ADL houdt ook rekening met het aantal en de aard van antisemitische incidenten jaarlijks, peilingen van Joodse gemeenschappen over hun ervaringen met antisemitisme in hun gemeenschappen, overheidsbeleid en andere factoren.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dan Lavie “Anti-Semitic stereotypes persist in America, ADL survey shows” van 31 januari 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelAnti-Semitic Attitudes in the U.S.: A Guide to ADL’s Latest Poll” van 30 januari 2020 en een artikelAnti-Semitism in the US” op de site van The Anti-Defamation League (ADL)

♦ naar een artikel van Yaakov Schwartz “9 out of 10 US Jews worry about anti-Semitism, and most think it’s getting worse” van 23 oktober 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.