Vijfenzeventig jaar na Auschwitz neemt het antisemitisme toe: ‘Nooit meer’ wordt ‘Weer opnieuw’

Plaatje hierboven: Antisemitische cartoon van januari 2018. Negationisme en pure Jodenhaat vermomd als anti-Zionisme uit zich in compleet verwrongen en leugenachtige vergelijkingen die nergens op slaan maar enkel bedoeld zijn om te kwetsen [beeldbron: B’nai Brith Canada]

De recente uitbarstingen van antisemitisme in Amerika hebben ons wakker geschud omtrent een vooroordeel dat reeds lang op rustige wijzen en in vele vormen in dit land sluimerde. En het deel ervan dat zich nu vermomt als anti-Zionisme – haat tegen de joodse staat die werd opgericht in de nasleep van de Holocaust als een toevluchtsoord voor joden – leek voor sommigen zelfs deugdzaam, een gevoel waarvan ze geloven dat ze de morele voorhoede vormen van de mensheid .

En antisemitisme is gedeeltelijk teruggekeerd omdat de kennis van het grote publiek over de Holocaust – van wat het precies was, wie er precies in werd vermoord, hoeveel werden gedood en hoe antisemitisme het voortbracht – is afgenomen. Een tijd lang bracht die kennis antisemitisme in diskrediet en degenen die zich eraan hadden overgegeven.

Maar het overlijden van overlevenden die de Holocaust hebben meegemaakt en ervan hebben kunnen getuigen, de ontkenning en minimalisering van de Holocaust, en de kaping van het woord zelf om tal van andere oorzaken, groot en klein, te bevorderen, gecombineerd om de herinnering te verminderen. De gruwelijke kennis van waar antisemitisme kan leiden, is grotendeels verloren gegaan in een miasma van vergeten, onwetendheid, ontkenning, verwarring, toe-eigening en verduistering.

Als professor die een generatie studenten heeft geleerd over de herinnering aan de Holocaust, als een psychiater die zich terdege bewust is van het repertoire van haat en wreedheid van de mensheid, als hoogleraar internationale zaken  en als een student van de Joodse geschiedenis die zich diep bewust is van de vele malen dat massa’s Joden werden vermoord of verdreven, simpelweg omdat ze Joden waren, kijk ik naar de wereldwijde opleving van het antisemitisme, zo snel na de Holocaust, alarmerend en onheilspellend.

Zou het moorddadige antisemitisme op grote schaal in onze tijd kunnen worden hervat? Kon ‘nooit meer’, zo plechtig en zo herhaaldelijk na de Holocaust, terugkeren naar ‘weer opnieuw’? Wat motiveert antisemitisme? Gedurende twee millennia vervulde het vooroordeel in bepaalde behoeften – psychologisch, theologisch, nationaal en sociaal – die zich hebben vermenigvuldigd en gemuteerd:

♦ De noodzaak om een ​​verklaring te vinden voor verschillende tegenslagen. Welke betere en coherentere verklaring is er dan een samenzwering? En welke meer logische samenzwering is er – afhankelijk van de plaats en eeuw – dan het bestaan ​​van een kleine groep die, in het geheim samenzwerend, putten of geld manipuleert of regeringen bestuurt of oorlogen en allerlei andere catastrofes en moeilijkheden veroorzaakt?

♦ De noodzaak om een ​​minderheid te veroordelen wiens leden koppig weigeren de religie van de meerderheid te accepteren, of wiens rol in het verhaal van die religie slecht is.

♦ De noodzaak om een ​​minderheid waarvan de leden anders handelen, te wantrouwen en te verbannen, niet volledig in de grotere cultuur op te nemen en hun eigen gewoonten en gebruiken te hebben.

♦ De noodzaak om de meerderheidsgroep te verenigen door een gemeenschappelijke vijand te identificeren, vooral een vijand van binnen.

♦ De noodzaak om het materiële of nationale succes van een minderheid uit te leggen, vooral door een meerderheid wiens leden het gevoel hebben dat dat succes ten koste is gegaan.

♦ De noodzaak voor sommige leden van andere minderheidsgroepen om een ​​reden te vinden voor de moeilijkheden die ze ervaren, zoals armoede en onderdrukking.

Plaatje hierboven: Antisemitische cartoons met Joodse ‘haakneuzen’ en gezwollen pens die groene dollarbiljetten (met Davidster) opsnuiven, is een veel voorkomende vorm van antisemitische expressie in het Canada anno 2018 [beeldbron: B’nai Brith Canada]

Waarom waren Joden de groep die het vaakst werd geïdentificeerd, in de landen en gemeenschappen waar ze hebben gewoond, om aan een of meer van deze behoeften te voldoen? De meest waarschijnlijke redenen zijn historische en psychologische. Toen Joden voor het eerst werden geïdentificeerd als de vervulling van sommige van deze behoeften, werden ze gebrandmerkt als schurken.

In de loop van de tijd werd dat merk herhaaldelijk versterkt, zodat Joden de gebruikelijke verdachten werden – de groep die onmiddellijk in me opkwam toen er een nieuwe behoefte ontstond om verklarende schurken te vinden. Dus waarom de opkomst van antisemitisme vandaag?

Antisemitisme is op dit moment nuttig in zowel Europa als Amerika. Voor sommigen aan de politieke rechterzijde kan het voldoen aan de behoefte aan een nationale, religieuze of etnische agenda. En voor sommigen aan de politieke linkerzijde kan het de behoefte vervullen om deugd te vestigen, vooral wanneer het verband houdt met anti-zionisme.

In Arabische en moslimlanden wordt antisemitisme vaak uitgedrukt als zowel haat tegen joden als haat tegen Israël, en wordt het vaak versterkt door de ontkenning van de Holocaust. Het delegeren van de joodse staat kan dienen als middel om de vernedering, degradatie en onderdrukking van moslims terug te draaien.

Van negationisme tot pure Jodenhaat:

Plaatje hierboven: Wansmakelijke antisemitische cartoon omtrent Anne Frank die werd verspreid in augustus 2018 via de Canadese sociale media, illustreert de soorten incidenten rond de ontkenning van de Holocaust, die met meer alarmerende frequentie verscheen in 2018 en nog steeds een veel voorkomende vorm van antisemitische expressie is [beeldbron: B’nai Brith Canada]

In Oost-Europa hebben rechtse, nationalistische partijen de controle overgenomen, vaak de geschiedenis van de Holocaust herschreven, en vaak met de steun van groepen die sterk antisemitisch zijn en nazi-leuzen en agenda’s hebben aangenomen. In West-Europa wordt antisemitisme onder rechtse krachten aangetroffen; Binnen politieke partijen aan de linkerkant, vooral in Groot-Brittannië en onder elementen van de moslimgemeenschap.

Maar voorlopig zijn de democratieën van West-Europa sterk genoeg om de druk te weerstaan. En in Amerika zijn de afleveringen van antisemitische spraak en geweld begonnen, hoewel ze de afgelopen jaren enorm zijn verspreid, gemeenschappen en overheidsinstanties te mobiliseren om Joden tegen geweld te beschermen.

Dit zal de voortdurende groei van antisemitisme niet stoppen, maar het zal het wel beheersen. Ondanks een lange geschiedenis van vooringenomenheid op vele niveaus, van de academische wereld tot directiekamers, hebben Joden in Amerika zich de afgelopen eeuw in elke sfeer van het Amerikaanse leven gevestigd, en de Amerikaanse traditie van tolerantie zal veel krachtiger blijven dan haar uitingen van vooroordelen.

Dus hoewel Joden geconfronteerd worden met voortdurend geweld, is het niet van een niveau dat in de nabije toekomst zal resulteren in een massale dood. In Europa en de Verenigde Staten kunnen er beperkte uitbarstingen zijn. Mocht Iran nucleaire wapens ontwikkelen, dan zou het deze in een moment van irrationaliteit kunnen lanceren om te proberen de Joodse staat uit te wissen, die zijn leiders herhaaldelijk hebben gezworen te vernietigen en die de thuisbasis is van bijna de helft van de joden in de wereld.

Maar de angst van Iran dat het in ruil daarvoor zou kunnen worden verwoest door een nucleair bewapend Israël, zou zo’n cataclysmische mogelijkheid vrijwel zeker in toom houden. Kortom, ondanks de toename van het wereldwijde antisemitisme, is een herhaling van de Holocaust – grote massamoord -, hoewel mogelijk, erg onwaarschijnlijk in de nabije toekomst.

 


Bronnen:

♦ naar een artikel van Walter Reich “Seventy-Five Years After Auschwitz, Anti-Semitism Is on the Rise” van 27 januari 2020 op de site van The Atlantic

Een gedachte over “Vijfenzeventig jaar na Auschwitz neemt het antisemitisme toe: ‘Nooit meer’ wordt ‘Weer opnieuw’

Reacties zijn gesloten.