Is het Arabisch geweld werkelijk begonnen met de ‘bezetting’ en niet eerder?

Plaatje hierboven: Op 23 oktober 1937 nam het geweld in het Brits Mandaat Palestina opnieuw toe kort nadat een wapenbestand werd aangegaan. Arabische terroristen, gewapend met sabels en geweren, vallen overal in het land Joodsen kolonisten aan op aanstichten van Grootmoefti van Jeruzalem Haj Amin Al Hoesseini [beeldbron: COJS]

Arabisch geweld wordt door Israëlhaters en anti-Zionisten vaak gerechtvaardigd vanwege de ‘Naqba’ van 1948 en de ‘bezetting’ van 1967. Immers, zij staan ​​erop dat de Joden de Arabieren onder dwang uit hun huizen en dorpen hebben verdreven, waardoor de Arabieren het recht hebben om te vechten om vervolgens terug te keren naar hun voorouderlijk bezit.

Maar als dat hetgene is waartegen de Palestijnen écht tegen vechten, hoe moeten we dan Arabisch geweld tegen Joden begrijpen vóórdat de oorlogen van 1948 en 1967 plaatsvonden? Wat is hun verklaring voor Arabisch geweld tegen Joden in de jaren 1920? Ja, de jaren 1920!

De Moefti zet aan tot Arabisch geweld
In 1919 begon Haj Amin el-Husseini, leider van een van de meest prominente Arabische clans in Jeruzalem, ‘fedayeen’ (letterlijk – ‘iemand die zichzelf opoffert’) te organiseren – kleine groepen terroristen die bereid om te sterven tijdens het doden van Joden. Het gestelde doel was om de Joden te dwingen uit Palestina te vluchten.

Ze vielen eerst in januari Tel Hai aan, een joodse wijk in het noorden nabij de Syrische grens en vielen vervolgens op 1 maart weer aan. Deze terroristen doodden acht Joden en verwondden 200. In maart en april werden meer dan een dozijn Joodse agrarische nederzettingen in De Galilea inclusief Kfar Tavor, Degania, Rosh Pina, Ayelet Hashahar, Mishmar Hayarden, Kfar Giladi en Metull aangevallen door Arabische terroristen.

Tijdens de Joodse Pasen (Pesach) van dat jaar, zette de Moefti de massa aan om de Joodse bevolking in de Oude Stad van Jeruzalem aan te vallen, waarbij vijf Joden werden gedood en meer dan 100 gewond. Husseini begon grotere aanvallen te organiseren in 1921 en de Britse Hoge Commissaris die de leiding had over Palestina, Herbert Samuel, benoemde Husseini tot Grootmoefti van Jeruzalem in de hoop dat hij hem kon beïnvloeden om het Arabische geweld tot staan ​​te brengen. De twee ontmoetten elkaar zelfs op 11 april 1921 en Husseini beloofde dat hij ‘toegewijd zou zijn aan rust’.

Maar slechts drie weken later, op 1 mei 1921, zetten de Mufti de Arabieren aan om zich te bewapenen en de Joden aan te vallen in Jaffa. Terroristen kwamen naar de straten van Jaffa gewapend met messen, pistolen en geweren en begonnen Joden te slaan en te vermoorden terwijl ze Joodse winkels en huizen plunderden, 27 Joden doodden en 150 verwondden.

De aanvallen verspreidden zich naar Joodse gemeenschappen in Petach Tikvah, Rehovot, Hadera en Haifa. Het jaar 1924 leidde tot een nieuwe golf van Arabisch geweld. De Mufti verspreidden geruchten dat de Joden van plan waren de controle over de islamitische heilige plaatsen over te nemen.

Dat leidde tot Arabische plundering van joodse eigendommen, die grote schade aanrichtten en aanvallen op joden in heel Palestina. De sporadische aanvallen werden veel meer georganiseerd en de terreur was gericht op Joodse gemeenschappen in de buurt van Jeruzalem, Hebron, Safed en Kfar Darom. In totaal werden 135 Joden gedood en raakten meer dan 300 gewond.

Arabisch geweld escaleert
De Arabieren leerden dat deze terreuraanslagen een effectief hulpmiddel waren. Dat komt omdat de Britse autoriteiten op de aanvallen reageerden door de Arabieren te sussen – door het aantal joden dat naar Israël mocht emigreren te beteugelen en door joden uit de gebieden te trekken die werden aangevallen, met name Hebron waar joden al eeuwen leefden.

De Mufti vonden een basis om de Arabische massa’s in september 1928 verder aan te zetten. Een kleine groep Joden koos ervoor om aan de Westelijke Muur op Jom Kippoer te bidden en bouwde een kleine scheidingswand om tussen mannen en vrouwen te scheiden zoals traditioneel is tijdens het Joodse gebed. De Britten waren tegen deze stap en haalden de barrière weg.

De Mufti wezen op de joodse ‘constructie’ aan de Westelijke Muur als een teken dat ze probeerden de controle over de al Asqa-moskee op de Tempelberg te krijgen direct naast de Westelijke Muur. Hij riep op tot ‘Jihad’ – ‘heilige oorlog’ – leidend tot steniging en mishandeling van Joden die aan de Westelijke Muur proberen te aanbidden.

Het Arabische geweld verspreidde zich buiten de Westelijke Muur en op 23 augustus 1929 vielen meer dan 1.000 Arabische terroristen Joden in heel Jeruzalem aan, waarbij 47 doden vielen onder de strijdkreet, ‘verdedig de heilige plaatsen!’

Het bloedbad van Hebron
De aanslagen verspreidden zich naar andere steden. Het ergste vond plaats in Hebron, waar Arabieren in het rabbijnse seminarie braken met bijlen, messen en metalen staven, waarbij alle studenten werden vermoord en het gebouw werd vernietigd. De moorddadige menigte slachtte vervolgens de Joden van de stad af, waar Joden en Arabieren jarenlang in vrede hadden geleefd.

Rabbi Yaakov Slonim, de stadsrabbi, riep joden op om in zijn huis veiligheid te vinden. Omdat de rabbijn een goede relatie had met de plaatselijke Arabische geestelijkheid, nam hij aan dat er niets met hen zou gebeuren. Rabbi Slonim vergiste zich tragisch. De Arabieren bestormden zijn huis en doodden hem, zijn gezin en iedereen die daar zijn toevlucht had gezocht. In totaal werden 67 Joden geslacht in Hebron. De Joodse gemeenschap, die daar eeuwen bestond, werd vernietigd.

Enkele dagen na het Hebron-bloedbad leden de Joden van Safed, waar Joden ook al eeuwen leefden, een vergelijkbare pogrom. Lokale Arabieren werden vergezeld door mensen uit naburige dorpen, vermoorden 18 Joden, verwondden 40 en verbrandden 200 huizen. In totaal zijn bij de aanslagen in andere steden gedurende die paar dagen 133 Joden gedood en 339 gewond geraakt.

De terreuraanslagen gingen door en namen toe in 1936, waarbij Arabische terroristen meer dan 40 joden doodden tussen april en juli, afgezien van het verbranden van duizenden hectaren Joodse velden en gewassen. Het geweld ging door en leidde tot een bloedbad in Tiberias op 2 oktober 1938 waarbij de Arabieren 21 Joden schoten en verbrandden, waaronder 10 kinderen jonger dan 12 jaar.

De New York Times beschreef het met voorbedachte rade bloedbad van Tiberias:

In 1929, toen Arabieren op Joodse mannen vielen, van wie de meesten rabbijnse studenten waren, evenals vrouwen en kinderen, in de oude steden Hebron en Safed, is er in Palestina een slachting geweest als de aanval van gisteravond … De aanval was blijkbaar goed georganiseerd, omdat de Arabische bende alle telefooncommunicatie verbrak voordat ze naar Tiberias trokken. Komend in twee partijen vanuit tegenovergestelde richtingen op een gegeven signaal, dat een fluit was die werd geblazen uit de heuvels rondom de stad, waarop het schieten gelijktijdig begon in alle kwartieren … De bandieten gingen door naar het huis van Joshua Ben Arieh, waar ze het brand staken, waarbij ze Joshua, zijn vrouw en een zoon doodden, en doodde toen zijn ander zoontje. In hetzelfde huis werden drie kinderen van Shlomo Leimer, 8, 10 en 12 jaar oud, neergestoken en verbrand. Verdergaand, braken de Arabieren het huis van Shimon Mizrahi in, waar ze zijn vrouw en vijf kinderen, variërend in leeftijd van 1 tot 12 jaar, doodden en vervolgens het huis in brand staken.

Waarom het Arabische geweld?
In de jaren 1920 en 1930 hadden geen Arabieren de behoefte om hun huizen te verlaten of te ontvluchten. Er was toen geen Joodse staat en de Joden hadden geen leger om het Palestijnse land te ‘bezetten.

Dus waarom hebben de Arabieren de Joden in die jaren aangevallen en afgeslacht? Is het mogelijk dat de ‘Naqba’ en de ‘bezetting’ excuses zijn om gewoon Arabisch geweld te rechtvaardigen? Is het mogelijk dat de Arabieren gewoon weigerden om Joden te accepteren die in het Heilige Land wonen?


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dov Lipman “Did Arab Violence Really Start With the ‘Occupation’?” van 20 augustus 2019 op de site van Honest Reporting

2 gedachtes over “Is het Arabisch geweld werkelijk begonnen met de ‘bezetting’ en niet eerder?

 1. De moordlust van Moslims/ Arabieren was & is een deel van hun DNA.

  Bij afwezigheid van Joden gaan ze mekaar te lijf.

  In 1948 waren het Arabische legers die Israel aanvielen om haar te vernietigen.

  Hierdoor is het palestijnse vluchtelingen probleem ontstaan.

  Het waren Arabieren & Joden die in het Brits Mandaat Palestina woonden……..géén palestijnen.

  Het palestijnse volk & hun verloren staat is de grootste leugen uit de moderne geschiedenis.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.