Oekraïense online shop verkoopt T-shirts met antisemitische opschriften

De Joodse gemeenschap van Oekraïne heeft verontwaardiging uitgesproken nadat een online winkel een antisemitisch shirt op de markt bracht, meldde een lokale website op donderdag 16 januari 2020.

De plaatselijke winkel NU SHO heeft onlangs een Instagram-post geüpload waarin reclame wordt gemaakt voor een zwart T-shirt met de tekst: ‘Holy shit, are you a Yid?‘, aldus de News Front-website. ‘Yid’ betekent ‘Jood’ in het Jiddisch, maar de term heeft een antisemitische connotatie gekregen, met name in Oost-Europa, waar het door veel niet-joden als pejoratief wordt gebruikt.

De Joodse gemeenschap van Oekraïne eiste dat de winkel het shirt van zijn website zou verwijderen, het niet meer zou verkopen en excuses zou publiceren. Het dreigde een klacht in te dienen.

De winkel haalde vervolgens de advertentie weg en verontschuldigde zich voor iedereen die beledigd was, maar… voerde ook aan dat het shirt niet antisemitisch is. Blijkbaar is antisemitisme in Oekraïne weer heel normaal. Alhoewel…:

Volodymyr Zelensky: ‘Er is geen antisemitisme in Oekraïne’
Er is geen antisemitisme in Oekraïne en het is noodzakelijk om te zoeken naar ‘gemeenschappelijke helden’ in de kwestie van straatnamen,” zei de Oekraïens-Joodse president Volodymyr Zelensky (plaatje onderaan), in een interview met The Times of Israel.

We hebben zeer interessante statistische informatie die zeer interessant zal zijn voor Israël. Er is een gepubliceerde Pew Research Center-enquête uit 2018 die het niveau van antisemitisme in Europa beoordeelde. En het laagste niveau van antisemitisme was in Oekraïne,” zei  Zelensky op de vraag of hij zich zorgen maakt over Oekraïense nationalisten die boos zijn op de eer van de joodse slachtoffers.

De president, evenals de journalist die het interview hield, wees erop dat de beveiliging van synagogen in Kiev niet zo strak is als waar ook ter wereld, “omdat er hier geen Joden bedreigd worden.” Zelensky merkte ook op dat hij Joods bloed heeft, maar Oekraïners hebben hem tot staatshoofd gekozen.

Ik heb joods bloed. En ik ben president. Niemand maalt erom. Niemand vraagt ​​ernaar […] We hebben natuurlijk het percentage radicale mensen, maar dat is erg klein. En daarom ben ik niet bang [voor enig verzet tegen onze herdenkingsplannen,” zei de president.


Bronnen:

♦ naar een artikelUkraine Jewish community outraged as online store sells anti-Semitic T-shirt” van 19 januari 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelUkraine Jewish community outraged as online store sells anti-Semitic T-shirt” van 28 januari 2020 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

♦ naar een artikelNo anti-Semitism in Ukraine – Zelensky” van 20 januari 2020 op de site van Ukrinform

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.