VS: Twee mannen overvallen synagoge maar botsen er op een rabbijn die terugvecht…

Twee gewapende mannen die na de sabbatdiensten probeerden een gelovige in een synagoge in Baltimore te overvallen, moesten vluchten nadat het beoogde slachtoffer terugvocht. De dappere 36-jarige rabbijn Zalman Spitezki (plaatje hierboven) trachtte het vuurwapen weg te slaan en de bandieten dropen af. Een Jood die terugvocht? Nou nee, daar hadden ze niet op gerekend…

De mannen gingen vrijdagavond de Khal Chassidim-synagoge in de wijk Park Heights binnen. Een van de verdachten wees met een pistool op een congregant en probeerde hem te beroven, zei de politie tegen de krant. Er ontstond vervolgens een gevecht tussen het beoogde slachtoffer en een van de daders, waardoor de overvallers volgens de politie moesten vluchten.

“Ik zat daar gewoon na gebeden, en ik bleef wat langer om te studeren,” vertelde rabbijn Spitezki. “Iedereen had de sjoel verlaten, maar één andere man. Om de een of andere reden keek ik op en zag een Afro-Amerikaanse jongeman een pistool op me richten. Hij stond daar maar. Het was heel eng en schokkend. Het voelde onwerkelijk – gebeurt dit echt? Dus ik moest snel handelen.”

Rabbi Spitezki zei dat de verdachte, die een masker en kap droeg, geen enkel woord tegen hem zei. “Ik dacht: doe ik niets of vecht ik voor mijn leven. Dus haalde ik naar hem uit,” zei Rabbi Spitezki. “Ik was bang dat hij de trekker over zou halen, maar in plaats daarvan godzijdank draaide hij zich om en rende weg. Daarna was ik hyperventilerend en rende de straat over en klopte op de deur van de kollel en belde de politie en Shomrim [een gemeenschapspatrouillegroep]”, zei hij. “Ze kwamen heel snel.”

De man met het pistool wees naar hem en dook naar de man die probeerde het ding weg te meppen en toen renden ze weg,” zei Heshie Klein van de Khal Chassidim-synagoge (plaatje bovenaan). “Eerlijk gezegd weet ik niet eens of ze wisten dat dit een synagoge was. We moeten meer voorzorgsmaatregelen nemen dan zelfs 3 of 4 jaar geleden,” zei Klein en hij voegde eraan toe: “De misdaad komt uit andere buurten, dus je moet er zo goed mogelijk mee omgaan en verder gaan.

Het slachtoffer raakte niet gewond, meldde de lokale CBS-partner WJZ. Het incident kadert in een recente piek in antisemitisch geweld in de regio New York. In New York City, waar de grootste joodse bevolking in de Verenigde Staten woont, namen antisemitische incidenten aanzienlijk toe in 2019. Tot september waren er volgens de New York Police Department 163 gemelde incidenten – een toename van 50 procent ten opzichte van die periode het vorige jaar.

Foto’s van de mannen zijn verkregen uit bewakingsvideo’s. Ze zijn ook verdachten in twee andere overvallen in het gebied, meldde de Baltimore Sun. Naar verluidt heeft de politie de patrouilles in het gebied verhoogd. In november meldde de FBI dat haatmisdrijven tegen Amerikaanse joden in 2018 met 11 procent afnamen, waarbij joden opnieuw het slachtoffer waren van de meerderheid van haatmisdrijven die dat jaar in de Verenigde Staten op religie waren gebaseerd.

Video:Police Investigate Attempted Robbery Inside Baltimore Synagogue


Bronnen:

♦ naar een artikelRabbi thwarts 2 gunmen in robbery attempt inside Baltimore synagogue” van 28 januari 2020 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

♦ naar een artikel van Marcy Oster “2 gunmen thwarted in robbery attempt inside Baltimore synagogue” van 27 januari 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Alan Feiler “Gunmen Attempt to Hold Up Chasidic Shul in Upper Park Heights” van 27 januari 2020 op de site van J-More – Baltimore Jewish Living

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.