Beknopte geschiedenis van een uitgevonden volk in een denkbeeldige staat ‘Palestina’

Aangenomen wordt dat de term ‘Palestina’ is afgeleid van de Filistijnen, een Egeïsche bevolking die zich in de twaalfde eeuw v.Chr. vestigde langs de kustvlakte van de Middellandse Zee – nu Israël en de Gazastrook.

In de tweede eeuw na Christus, na het vernietigen van de laatste Joodse opstand, pasten de Romeinen de naam Palaestina voor het eerst toe op Judea (het zuidelijke deel van wat nu gewoonlijk de Westelijke Jordaanoever wordt genoemd) in een poging om de Joodse identificatie met het Land Israël te minimaliseren. Het Arabische woord Filastin is afgeleid van deze Latijnse naam.

De Hebreeën kwamen omstreeks 1300 v.Chr. het land Israël binnen en leefden onder een tribale confederatie totdat ze verenigd werden onder de eerste vorst, koning Saul. De tweede koning, David, vestigde Jeruzalem als de hoofdstad rond 1000 v.Chr. Davids zoon, Salomo, bouwde de tempel kort daarna en consolideerde de militaire, administratieve en religieuze functies van het koninkrijk.

De natie werd verdeeld onder de zoon van Salomo, met het noordelijke koninkrijk (Israël) dat duurde tot 722 v.Chr., toen de Assyriërs het vernietigden, en het zuidelijke koninkrijk (Juda) overleefde tot de Babylonische verovering in 586 v.Chr. Het Joodse volk genoot daarna korte periodes van soevereiniteit totdat de meeste Joden uiteindelijk uit hun vaderland werden verdreven in 135 na Chr. die het einde van de Revolte van Bar Kokhba markeerde.

De joodse onafhankelijkheid in het land Israël duurde meer dan vierhonderd jaar. Dit is veel langer dan Amerikanen onafhankelijk zijn geworden in wat bekend staat als de Verenigde Staten. In feite, als het niet vezet was door buitenlandse veroveraars, zou Israël vandaag meer dan drieduizend jaar oud zijn.

De grenzen van Palestina zijn door de eeuwen heen veranderd. Hoewel het een Romeinse provincie was, was het verbonden aan Syrië. In de middeleeuwse periode was Filastin een district van Syrië (het land van Sham in het Arabisch). De kruisvaarders vestigden het Latijnse koninkrijk Jeruzalem, dat zich uiteindelijk uitstrekte van het noorden van Beiroet tot de Sinaï-woestijn en langs beide zijden van de rivier de Jordaan. Het gebied werd toen het Heilige Land genoemd.

Volgens de eminente historicus Bernard Lewis hebben joden nooit de naam Filastin of Palestina gebruikt, verwijzend naar het gebied uit de tijd van de Exodus als Eretz Israel. Moslims stopten met het gebruik van beide namen nadat ze het land van de kruisvaarders hadden heroverd. Saladin, de Mamluks en de Ottomanen verdeelden het gebied vervolgens in districten.

Lewis merkte op dat de naam Palestina rond de Renaissance populair werd in de christelijke wereld. Nadat hij de gemeenschappelijke benaming in Europa werd, verspreidde de naam zich naar Arabisch sprekende christenen. In 1911 gaf een Arabische christen een krant uit in Palestina, genaamd Filastin. “Palestina werd voor het eerst sinds de vroege middeleeuwen de officiële naam van een bepaald territorium”, aldus Lewis, pas na de oprichting van het Britse mandaat.

Na de nederlaag van de Turken in de Eerste Wereldoorlog, bouwden Frankrijk en Groot-Brittannië het Ottomaanse Rijk op en bepaalden de grenzen voor Palestina. Palestina omvatte bijvoorbeeld aanvankelijk beide zijden van de rivier de Jordaan totdat Churchill willekeurig meer dan driekwart van het gebied afsneed om Transjordanië te creëren. Bovendien werd een deel van de Golanhoogte overgebracht van Palestina naar Syrië.

Palestina was nooit een exclusief Arabisch land, hoewel Arabisch geleidelijk de taal van het grootste deel van de bevolking werd na de mosliminvasies van de zevende eeuw. Geen enkele Arabische of Palestijnse staat heeft ooit in Palestina bestaan. Toen de vooraanstaande Arabisch-Amerikaanse historicus, Princeton University professor Philip Hitti, in 1946 tegen het Anglo-Amerikaanse Comité getuigde tegen de verdeling, zei hij: “Er bestaat niet zoiets als ‘Palestina’ in de geschiedenis, absoluut niet.”

Voorafgaand aan de verdeling beschouwden Palestijnse Arabieren zichzelf niet als een afzonderlijke identiteit. Ze identificeerden zichzelf meestal door hun clans en dorpen. Toen het eerste congres van moslim-christelijke verenigingen in februari 1919 in Jeruzalem bijeenkwam om Palestijnse vertegenwoordigers te kiezen voor de vredesconferentie in Parijs, namen ze de volgende resolutie aan:

Wij beschouwen Palestina als een onderdeel van Arabisch Syrië, omdat het nooit en op geen enkel tijdstip ervan werd afgescheiden. Wij zijn ermee verbonden door nationale, religieuze, taalkundige, natuurlijke, economische en geografische banden.

Evenzo constateerde de King-Crane Commission dat christelijke en islamitische Arabieren tegen elk plan waren om een ​​land genaamd ‘Palestina’ te creëren, omdat het werd gezien als een erkenning van zionistische claims. In 1937 vertelde een lokale Arabische leider, Auni Bey Abdul Hadi, aan de Peel Commission, die uiteindelijk de verdeling van Palestina voorstelde:

Er bestaat geen land als Palestina! ‘Palestina’ is een term die de zionisten hebben uitgevonden! Er is geen Palestina in de Bijbel. Ons land was eeuwenlang onderdeel van Syrië.

De vertegenwoordiger van het Arabisch Hoger Comité bij de Verenigde Naties herhaalde dit standpunt in een verklaring aan de Algemene Vergadering in mei 1947, waarin stond dat Palestina deel uitmaakte van de provincie Syrië en de Arabieren van Palestina geen afzonderlijke politieke entiteit vormden. Een paar jaar later zei Ahmed Shuqeiri, later de voorzitter van de PLO, aan de Veiligheidsraad: “Het is algemeen bekend dat Palestina niets anders is dan Zuid-Syrië.

Het Palestijnse Arabische nationalisme is grotendeels een fenomeen na de Eerste Wereldoorlog dat pas na de Zesdaagse Oorlog een belangrijke politieke beweging is geworden. Vóór de Jordaanse bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Egyptische controle over de Gazastrook, zwegen Palestijnse nationalisten over hun verlangen naar een onafhankelijke staat.

In feite werd de PLO opgericht door de Arabische Liga om de belangen te bevorderen van Arabische regeringen die geïnteresseerd zijn in het drijven van de Joden in zee, niet om een ​​Palestijn te creëren. Vandaag de dag heeft het Palestijnse volk internationale erkenning en claimt het recht op zelfbeschikking, maar hun definitie van Palestina strookt niet met de historische grenzen.

Bovendien beweren hun huidige leiders niet langer dat Palestina deel uitmaakt van Syrië of eisen ze het grondgebied dat nu onder Jordaans bestuur staat. Ze zijn nu alleen geïnteresseerd in gebieden die door het Joodse volk worden geclaimd, die zich uitstrekken van de rivier de Jordaan tot de Middellandse Zee en die nu Israël, Gaza en Judea en Samaria omvatten.

Op korte termijn hebben ze de oprichting geëist van een staat gebaseerd op de Wapenstilstandslijnen van april 1949 met Oost-Jeruzalem als hoofdstad als de eerste stap naar de bevrijding van heel ‘Palestina’.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Mitchell Bard “MYTH: Palestine was always an Arab country” op de site van The Jewish Virtual Library (JVL)

Een gedachte over “Beknopte geschiedenis van een uitgevonden volk in een denkbeeldige staat ‘Palestina’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.