Opnieuw Palestijnse dreigementen om zich terug te trekken uit Oslo – net als in de afgelopen jaren

Het AFP bericht dat Palestijnse leiders op zondag dreigden zich terug te trekken uit de belangrijkste bepalingen van de Oslo-akkoorden, die afspraken met Israël definiëren, als de Amerikaanse president Donald Trump volgende week zijn vredesplan voor het Midden-Oosten aankondigt.

De belangrijkste Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat vertelde AFP dat de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie zich het recht voorbehouden ‘zich terug te trekken uit de interimovereenkomst’ van het Oslo-pact als Trump zijn plan onthult.

Waar hebben we dat eerder gehoord?

♦ 2014: Het tijdperk van de tweestatenoplossing kan binnenkort worden opgeschrikt door een beslissing die zijn ondergang zou kunnen signaleren. De Palestijnse president Mahmoud Abbas overweegt de verdiensten van een voorstel om de Palestijnse Autoriteit te ontmantelen, meldde Yedioth Ahronoth zondagochtend.

♦ 2012: Als de diplomatieke stagnatie aanhoudt nadat de Israëlische verkiezingen en de bouw in de nederzettingen niet is gestopt, zal de Palestijnse president Mahmoud Abbas de PA ontmantelen en de verantwoordelijkheid voor de Westelijke Jordaanoever teruggeven aan de Israëlische regering, vertelde hij Haaretz donderdag in een interview.

♦ 2010: Palestijnse president Mahmoud Abbas dreigde de Palestijnse Autoriteit (PA) te ontbinden als Israël niet stopt met het bouwen van nederzettingen op bezet Palestijns land. “Als Israël niet stopt met het bouwen van nederzettingen … zal ik ernaar streven een einde te maken aan het Palestijnse zelfbestuur in de bezette gebieden,” zei hij.

♦ 2008: Rafik Husseini, de topadviseur van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, vertelde The Sunday Telegraph dat Palestijnse politici de drastische stap kunnen zetten om de Palestijnse Autoriteit te ontbinden als er tijdens de huidige vredesonderhandelingen geen blijvend akkoord wordt bereikt.

Op een of andere manier is Abbas daar niet mee door gegaan. Net zoals hij zijn vele bedreigingen om af te treden niet heeft doorgezet als hij niet het een of ander gedaan kon krijgen.

De kansen dat PLO-leiders vrijwillig zouden kiezen om de (nog steeds aanzienlijke) macht die ze hebben te verliezen, is zowat nulkommanul. De kans dat ze ongegronde bedreigingen blijven aanvoeren in plaats van hun verantwoordelijkheid te nemen voor het welzijn van hun eigen volk, is exact 100%.

Plaatje hierboven: Op het gazon voor het Witte Huis, Washington DC, 13 september 1993. Israël’s premier, Yitzhak Rabin, president Bill Clinton en aartsterrorist Yasser Arafat van de PLO hebben zonet officieel de Oslo Akkoorden ondertekend [beeldbron: Village Voice]


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Here come the Palestinian threats to withdraw from Oslo – just like in years past” van 26 januari 2020 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikel van Adam Rasgon “Savaging Trump peace plan, Palestinians again threaten to dissolve PA” van 26 januari 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Neta Bar “Palestinians threaten to exit Oslo Accords over Trump peace plan” van 27 januari 2020 op de site van Israel Hayom

2 gedachtes over “Opnieuw Palestijnse dreigementen om zich terug te trekken uit Oslo – net als in de afgelopen jaren

 1. Behalve in linkse Westerse kringen interesseert het niemand wie, wat waar ‘de palestijnen’ mee dreigen.

  De tijden zijn veranderd en ‘de palestijnen’ teruggebracht tot hun ware proportie.

  De Arabieren willen normalisatie met Israel en zien dat de fantasie die ze gecreëerd hebben hen nu stopt in hun ambitie tot vooruitgang.

  1920 – 2020 : The Deal of the Century.
  We staan in de startblokken voor de oude/nieuwe realiteit.

  Jordanie word opnieuw Palestina.

  Like

 2. Op een of andere manier is Abbas daar niet mee door gegaan. Net zoals hij zijn vele bedreigingen om af te treden niet heeft doorgezet als hij niet het een of ander gedaan kon krijgen.

  En Abbas zal daar ook nooit mee doorgaan, want wat zou het gevolg zijn.
  Op dit moment kan Abbas binnen de PLO nog steeds zijn invloed laten gelden, maar zou hij aftreden zou de kans groot zijn dat er een onderzoek komt naar zijn verleden en zou hij ge-exposed worden als de corrupte hond die hij is.

  Like

Reacties zijn gesloten.