Antisemitische daden zijn vorig jaar in Frankrijk met 27% toegenomen

Antisemitische daden zijn vorig jaar in Frankrijk met 27% toegenomen, zei de minister van Binnenlandse Zaken zondag volgens The Associated Press.

Handelingen tegen moslims schoten omhoog terwijl antichristelijke handelingen stabiel maar het allerbelangrijkst bleven, zei minister Christophe Castaner in een verklaring. Handelingen beschreven als dragers van een racistisch en xenofoob karakter, meestal bedreigingen, zijn meer dan verdubbeld tussen 2018 en 2019 en toegenomen van 496 tot 1.142, aldus de verklaring.

“Uitdrukkingen en daden van haat, of ze zich nu richten op afkomst of religieuze overtuigingen, of ze de vorm aannemen van fysiek geweld of verbale bedreigingen, zijn een onaanvaardbare aanval op ons gemeenschappelijke project, de basis van ons sociale … pact,” voegde het eraan toe.

Om te mobiliseren tegen haatkrachten en de banalisering ervan, creëert het ministerie een netwerk van speciale onderzoekers in heel Frankrijk. En het heeft experts op het gebied van racisme en antisemitisme in gendarmerieën en afdelingen aangewezen, aldus de verklaring. De statistieken die de ‘duurzaamheid van antisemitische haat’ onthullen, krijgen een bijzondere betekenis omdat de wereld de 75e verjaardag van de bevrijding van het nazi-vernietigingskamp Auschwitz markeert, merkte Castaner op.

In totaal werden 687 antisemitische handelingen geteld in 2019, vergeleken met 541 het voorgaande jaar. Uit het verslag van het ministerie van Binnenlandse Zaken bleek dat 151 van de daden van de ernstigste categorie waren, ‘daden’, wat betekent aanvallen op mensen of hun bezittingen, diefstal of fysieke daden.

Plaatje hierboven: De Joodse begraafplaats in Quatzenheim nabij Strasbourg in Frankrijk, werd op 19 februari 2019 voor de zoveelste keer beklad. 80 grafzerken werden met hakenkruizen in blauwe verf besmeurd [beeldbron: RFI]

Er waren 536 bedreigingen. Het aantal aan de politie in Frankrijk gerapporteerde anti-joodse misdrijven steeg in 2018 met 74 procent. Vorige maand werd een joodse begraafplaats in Westhoffen, ten westen van Straatsburg in Frankrijk vernield met swastika’s en antisemitische graffiti.

In maart krabbelden vandalen antisemitische graffiti op een voormalige synagoge in de stad Mommenheim. Twee dagen eerder gooiden vandalen een monument van een synagoge omver die door de nazi’s werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Franse president Emmanuel Macron veroordeelde tijdens een bezoek aan Israël vorige week antisemitisme en zei dat het ‘onze huidige tijd achtervolgt’.

AJC Rapport 2019: Eeuwenoude vooroordelen en stereotiepen over Joden doen het nog steeds best (58%):


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “France: Anti-Semitic acts increased by 27% last year” van 27 januari 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “France’s tiny Jewish minority targeted in majority of racist incidents in 2019” van 26 januari 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelMany French Jews living in fear as a result of anti-Semitic attacks – research” van 21 januari 2020 op de site van Radio France International (RFI)

♦ naar een artikel Analysis of anti-Semitism in 2019” van december 2019 op de site van AJC Paris