Premier Rutte excuseert zich voor de massacre op meer dan 100.000 Nederlandse Joden tijdens WOII

Plaatje hierboven: Nederlandse Joden tijdens WOII gepakt en gezakt op weg naar eindstation KZ Auschwitz-Birkenau en Sobibor in het Oosten. 102.000 Nederlandse Joden werden vermoord. Het handvol dat overleefde en terugkeerde naar NL, stond voor een gesloten deur. 75 jaar later staat die deur weer op een kier…

Nederlandse premier Mark Rutte verontschuldigde zich voor het feit dat de oorlogsregering van zijn koninkrijk zijn Joden in de steek liet, een primeur door een zittende premier Rutte op zondag tijdens een Holocaust-herdenking, bood “excuses aan voor de regering van die dagen, terwijl de laatste overlevenden nog steeds bij ons zijn.

Mark Rutte is een Nederlandse politicus die sinds 2010 premier is van Nederland en sinds 2006 leider van de liberale Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). Hij diende reeds eerder als staatssecretaris bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 22 juli 2002 tot 17 juni 2004 in het eerste en tweede kabinet van Jan Pieter Balkenende (CDA).

Die regering,” zei premier Rutte, “heeft gefaald haar verantwoordelijkheid op te nemen als aanbieder van rechtvaardigheid en veiligheid voor Nederlandse joden.” In zijn toespraak waren er volgens Rutte “te veel Nederlandse functionarissen die in de oorlog simpelweg uitvoerden wat van hen werd gevraagd. Het was alles bij elkaar te weinig. Te weinig bescherming. Te weinig hulp. Te weinig erkenning,” aldus Rutte.

Rutte, sinds 2010 aan de macht, heeft zich eerder verzet tegen oproepen tot het aanbieden van een dergelijke verontschuldiging, onder meer door de Nederlandse opperrabbijn Binyomin Jacobs in 2015 en door de Partij voor Vrijheid in 2012. Rutte zei in 2012 dat er toen geen “breed gedragen advies” uit de kring van betrokkenen of informatie was die zou moeten leiden tot excuses.

Hij verwees toen naar het standpunt van het kabinet-Kok uit 2000, dat wel excuses aanbood voor de “kille ontvangst” na de oorlog van Joden die de Holocaust hadden overleefd. De excuses komen natuurlijk 75 jaar te laat. Maar goed, Rutte had ook nog een paar jaar langer kunnen wachten tot er geen overlevenden meer over waren. Het handvol overlevenden die nu nog in leven zijn, kunnen er eens schamper mee lachen met die politieke mikmak van Rutte en Co.

In Nederland leefden in 1940 160.000 Joden, van wie 140.000 de Nederlandse nationaliteit hadden. De overigen waren vooral Joden die waren gevlucht uit Duitsland. Er werden 107.000 Joden gedeporteerd naar de vernietigingskampen, van wie er 102.000 of ongeveer 75 procent, werden vermoord door Duitse nazi’s en hun lokale (Nederlandse) collaborateurs.

Plaatje hierboven: “Aan de poorten van de hel: de bevrijding van Bergen-Belsen, april 1945” [beeldbron: TIME]

De Nederlandse politie onder nazi-bezetting en de nationale spoorwegmaatschappij waren wijd en zijd medeplichtig aan het jagen op joden en het transporteren naar vernietigingskampen en concentratiekampen. Tegelijkertijd kende Nederland een sterke verzetsbeweging en heeft het op een land na (Polen) het grootste aantal Rechtvaardigen onder de Naties, een aanduiding die wordt gereserveerd voor niet-Joden die door Yad Vashem in Israël werden geëerd voor het riskeren van hun leven om Joden te redden van de Holocaust.

Het is van groot historisch belang,” zei Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier van Amsterdam, waaronder het Nationaal Holocaust Museum, over de verontschuldiging van Rutte in een interview met de Jewish Telegraphic Agency. Nederlandse joden hebben lang gezocht naar “volledige erkenning van het ongewone lijden dat joden werd aangedaan door de onverschillige en nutteloze regeringsappartus“, zei hij.

In 1995 maakte de Koningin Beatrix als Nederlands staatshoofd voor het eerst officeel melding van collaboratie van Nederlanders tijdens het Holocaust-tijdperk, toen ze tijdens een toespraak in de Israëlische Knesset zei dat haar landgenoten die Joden hadden gered tijdens de Holocaust eerder ‘uitzonderingen’ waren. Later dat jaar zei ze in Nederland dat het denken aan de Holocaust “ons [met] een diep gevoel van schaamte zou moeten vullen.” Maar verontschuldigen? Neen, dat deed ze niet.

Frankrijk, België en Luxemburg hebben zich officieel verontschuldigd voor de rol van hun autoriteiten in de systemische vernietiging van Joden in verklaringen.

België excuseert
In ons land (België) heeft premier Guy Verhofstadt al in 2005 excuses aangeboden voor de rol van de Belgische overheid. De eerste minister van toen excuseerde zich voor “de rol die sommige Belgische ambtenaren en administraties in de Holocaust hebben gespeeld“.

Burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens (SP.A) verontschuldigde zich op 28 oktober 2007 namens het hele Antwerpse schepencollege bij de joodse gemeenschap voor de betrokkenheid van het stadsbestuur bij de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij deed dat wel via een videoboodschap want hij was toen op reis…

N-VA-voorzitter Bart De Wever van zijn kant noemde de excuses van Patrick Janssens ‘gratuit’. Na een stortvloed van kritiek, kwam BDW daar enkele dagen later op terug en boodt de Joodse gemeenschap zijn excuses aan en hij zeiAls door de perceptie die aan mijn woorden is gegeven, de joodse gemeenschap gekwetst is, heb ik mij daar voor verontschuldigd.

Weer acht jaar later, Bart De Wever is dan al sinds 1 januari 2013 burgemeester van Antwerpen én schaduwpremier van België, zei De Wever op 6 mei 2015 bij de herdenking van de deportatie van de joden uit Antwerpen dat “De Vlaamse beweging tijdens de Tweede Wereldoorlog massaal in de collaboratie is gestapt. En dat was een vreselijke fout.

Bart De Wever:

Oops… VNV?


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “In first, Dutch prime minister apologizes for how government failed its Jews during Holocaust” van 26 januari 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Rony Van Gastel “Nederlandse premier Rutte biedt excuses aan voor houding Nederland tijdens Holocaust” van 26 januari 2020 op de site van VRT NWS

♦ naar een artikelExcuses Rutte: overheid schoot tekort tijdens de Holocaust” van 26 januari 2020 op de site van NOS.nl

Een gedachte over “Premier Rutte excuseert zich voor de massacre op meer dan 100.000 Nederlandse Joden tijdens WOII

  1. 75 jaar na Auschwitz heeft Rutte er een soort van verontschuldiging uitgeperst……WOW.

    Ik denk niet dat iemand er zéér van onder de indruk was.

    De Duitse president Steinmeier heeft in Jeruzalem laten zien hoe het hoort!

    Like

Reacties zijn gesloten.