Waarom werd Auschwitz niet gebombardeerd? Omwille van het ‘America First’ -beleid van Roosevelt

Plaatje hierboven: Premier Benjamin Netanyahu in Berlijn op 27 augustus 2009, onderzoekt een Amerikaanse militaire luchtfoto van Auschwitz-Birkenau die werd gemaakt in 1944, toen op dat moment de Hongaarse Joden werden afgemaakt. Uiteindelijk zullen het de Russen zijn die op 27 januari 1945 het kamp zullen bevrijden [beeldbron: AP/Rainer Jensen]

Vorige week kwamen ambtenaren uit de hele wereld aan in Israël om de 75e verjaardag van de bevrijding van Auschwitz te herdenken. Aangezien Yad Vashem al deze landen waardig geacht heeft voor dit evenement, wil ik alle afgevaardigden een heel eenvoudige vraag stellen: Waarom is Auschwitz niet gebombardeerd?

Als ze het museum in Yad Vashem bezoeken, zullen ze die vraag zelfs in grote letters op een muur bij de ingang van Gallery Seven vinden. Als ze even pauzeren en de tijd nemen om een ​​korte film een ​​paar meter verderop te kijken, vinden ze misschien het antwoord.

In de film, The Bravest of the Brave, geeft de grote Poolse held Jan Karski getuigenis van zijn ontmoeting met president Franklin Delano Roosevelt op 28 juli 1943. Karski, die later zou worden geëerd als een Rechtvaardige onder de Volkeren voor zijn inspanningen om te redden Joden, was tweemaal in het getto van Warschau binnen geslopen om de gruwelijke omstandigheden op die plaats te observeren.

Hij vermomde zich als SS-officier en sloop Belzec binnen en zag dat Joden naar de gaskamers werden gestuurd. Tijdens hun ontmoeting probeerde Karski wanhopig Roosevelt te overtuigen de gaskamers in Auschwitz te bombarderen, of de spoorwegsporen, of zelfs de spoorwegbruggen op weg naar Auschwitz, maar na een uur weigerde Roosevelt zich te committeren aan Auschwitz te bombarderen.

In plaats daarvan duwde hij Karski van zich af door pompeus te vertellen dat hij zijn contacten moest informeren dat de geallieerden de oorlog zouden winnen en daarna de daders van de Holocaust zouden straffen. Het is nu bekend dat de geallieerden al in het voorjaar van 1944 de middelen hadden om Auschwitz te bombarderen.

In de maanden dat honderdduizenden joden werden vermoord in Auschwitz, vlogen de Amerikanen en Britten 100 missies van hun luchtmachtbasis in Foggia , Italië, boven Warschau om wapens en voedsel in Warschau te laten vallen om het Poolse Thuisleger te helpen tijdens de Poolse opstand in die tijd. Auschwitz ligt 200 mijl dichter bij Foggia.

Op 1 juli 1944 voerden de geallieerden een missie uit die na de oorlog zo beschamend was dat het geheim bleef tot 1995. Ze probeerden Auschwitz Three te bombarderen – een I.G. Farben-fabriek produceert synthetisch rubber om banden voor Duitse militaire voertuigen te maken. Ze misten, maar dat was niet het beschamende deel.

De schaamte was dat de gaskamers slechts enkele kilometers verwijderd waren. De geallieerde bommenwerpers zijn nooit teruggekeerd. De geallieerden wonnen natuurlijk de oorlog dankzij ‘de grootste generatie’, Winston Churchill, Dwight Eisenhower en vele helden. Er waren pogingen om enkele van de daders te straffen, maar de meeste ontsnapten aan gerechtigheid en velen van hen die duizenden vermoorden, brachten slechts een paar jaar gevangenisstraf door.

Roosevelt had gelijk dat de geallieerden de oorlog zouden winnen, maar hij had ongelijk dat de schuldigen zouden worden gestraft. Hij was echter ook moreel failliet. Zijn ‘win the war first’-beleid leidde tot de dood van honderdduizenden in Auschwitz en andere plaatsen. Zijn gebrek aan reactie op de solide informatie van de Holocaust die hij al in 1942 had, gecombineerd met de technologische middelen om er iets aan te doen in 1944, verraadde een gebrek aan morele duidelijkheid die voor altijd een zwarte vlek op zijn presidentschap zal zijn.

Maar hoe zit het met de rest van de wereld? Wat hadden ze kunnen doen? Het is heel simpel. Zelfs in de jaren dertig, toen Hitler en de Nazi’s begonnen met het vervolgen van Joden en het overtreden van verdragen om hun leger op te bouwen, deed de wereld niets.

In plaats van een rode lijn te trekken en de opkomst van Hitler te stoppen die genocide beloofde en later leverde, sustte de wereld Hitler met verdragen, allianties (de Sovjetunie), stukken van andere landen (het Sudetenland) en het geloof dat ze konden redeneren met de man. Door Hitler niet te elimineren toen ze de kans hadden, stierven miljoenen mensen. Misschien heeft de wereld zijn les geleerd. Ja toch?

Het antwoord op de vraag waarom Auschwitz niet werd gebombardeerd, staat niet alleen in de Karski-video in het Yad Vashem-museum, maar ook in de recente gebeurtenissen in het Midden-Oosten. Auschwitz werd niet gebombardeerd omdat daar geen Amerikanen stierven, net zoals Iran niet werd gebombardeerd omdat ze geen Amerikanen in Syrië vermoordden.

Dus de les voor tirannen is eenvoudig: je kunt zoveel mensen doden als je wilt overal ter wereld, en zolang je je handen van Amerikanen afhoudt, komen de Verenigde Staten niet tussenbeide. Dus waarom werd Auschwitz niet gebombardeerd? Het werd niet gebombardeerd omdat Amerika niet bereid was zijn ruime middelen te gebruiken om in te grijpen in een genocide waar Amerikanen niet werden gedood.

De VS deden niets dan Hitler sussen tot 1939. Het verklaarde geen oorlog toen Hitler Polen binnenviel, toen hij onze neven in Engeland begon te bombarderen, toen hij vele landen in Europa binnenviel in 1940, waaronder Frankrijk, en als gevolg daarvan werd Amerika gedwongen te vechten in een wereldoorlog die begon in 1941, nadat de wereld meer dan twee jaar geleden onder de laarzen van nazi-Duits en Japan had geleden!

Laten we hopen dat door de confrontatie met Iran tot januari 2020, de terughoudendheid van Amerika om het kwaad te confronteren niet tot een nieuwe wereldoorlog leidt. Laten we ook hopen dat de joodse leiders van vandaag de les hebben opgenomen die Jan Karski aan de filmmaker Claude Lanzmann heeft overgebracht: de geallieerden waren niet geïnteresseerd in wat er met de joden gebeurde en ze hoefden ook niet geïnteresseerd te zijn, want tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden zijn hun eigen land nog niet. Zoals we bij Yad Vashem zeggen, ‘nooit meer’.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Anderson Harkov “Why wasn’t Auschwitz bombed?” van 25 januari 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Mitch Ginsburg “Should the Allies have bombed Auschwitz? A still-incendiary question” van 16 april 2015 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Waarom werd Auschwitz niet gebombardeerd? Omwille van het ‘America First’ -beleid van Roosevelt

Reacties zijn gesloten.