Aalst Carnaval 2020 maakt zich op voor een nieuw rondje Jodenbashen

De carnavalsgroep De Zwiejtollekes in Aalst is van plan om te volharden in boosheid. De onderbroekenhumor van het zooitje alkoliekers even terzijde gelaten, heeft de groep aangekondigd dat zij op het carnaval de figuren zullen hergebruiken waarmee De Vismooil’n kwaad bloed zette. Over een maand is het Aalst Carnaval 2020, dat plaatsvindt op 23, 24 en 25 februari 2020 in het centrum van Aalst.

“Lachen met alles en iedereen is altijd al eigen geweest aan Aalst Carnaval. Nooit kwetsend, maar altijd om het plezier,” grinnikte het zotskapcomité van dienst. Ze zeggen dan wel dat ze het “nooit kwetsend bedoelen”, maar dat argument kunnen ze sinds de vorige antisemitische editie niet meer gebruiken.

De Joodse gemeenschap – en vele niet-Joden – werden inderdaad gekwetst door hun schofferende manier om Joden te voor te stellen, op een haast identieke wijze zoals de nazi’s dat deden vooral vóór het begin van de Tweede Wereldoorlog. De Zwiejtollekes van Aalst gaan dus deze keer de Joden willens wetens met opzet kwetsen, met een opgestoken middelvinger in de aanslag.

Zeggen dat dit soort voorstellingen in nazi-Duitsland inderdaad tot de gekende uitroeiing heeft geleid, is wellicht een brug te ver, maar het hoorde zeker thuis in de vooroorlogse antisemitische propaganda van Joseph Goebbels, Julius Streicher en Alfred Rosenberg, die mede heeft geleid tot de massacre van zes miljoen Joden.

Plaatje hierboven: In 1936 beschuldigde op het Keulse Carnaval een praalwagen de Joden met de slogan ‘Dem sind sie auf den Schlips getreten’ (ver. “Hij [den Jood] werd op zijn stropdas getrapt”) [beeldbron: Focus Online]

Antisemitisme is het verbindende element van de wederopbouw van Duitsland,” zei Rosenberg en ook “Europa zal zijn Joodse kwestie pas oplossen nadat de allerlaatste Jood het continent heeft verlaten.” Jodenspot en later de vervolging is één van de oudste haten ter wereld die mensen overal en in alle tijden heeft gepassioneerd en het schuim op de lippen toverde en heeft menige massa’s moeiteloos met elkaar verbonden.

Voorafgaand aan meer draconische maatregelen moeten woorden, beelden en cartoons namelijk eerst het gewone volk murw maken, het antisemitisme als het ware laten ‘rijpen’ zodat de vervolging openlijk kon plaatsvinden zonder dat dit al teveel publieke weerstand zou oproepen. Woorden en beelden gaan nu eenmaal altijd de daden vooraf.

Onze Aalsterse spot ligt meer en meer onder vuur. Maar met iedereen eens kunnen lachen, dat mag nooit verloren gaan,” vertelde een ietwat beneveld lid van de groep. Onzin natuurlijk. Enkel de antisemitische trollen van De Zwiejtollekes van Aalst liggen onder vuur omdat dit er natuurlijk ver over is.

Je mag overal mee lachen, maar er is al te véél antisemitisme,” zegt de Joodse Aryeh Janssens (55) uit Antwerpen. Inderdaad. We hebben het allemaal al eens gezien en we weten ook waar het uiteindelijk op uitdraaide. Wij kunnen er alvast niet mee lachen. Stop die Jodenhaat, NU!

Aalst Carnaval 2019


Bronnen:

♦ naar een artikelCarnavalsgroep hergebruikt gecontesteerde Joodse figuren” en een artikel“Je mag overal mee lachen, maar er is al te véél antisemitisme”” van 25 januari 2020 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

2 gedachtes over “Aalst Carnaval 2020 maakt zich op voor een nieuw rondje Jodenbashen

 1. Wanneer gaan ze in Aalst waar ze –>zogezegd<– met iedereen lachen eens uit een ander vaatje tappen.
  De mogelijkheden liggen voor het rapen met pakweg lachen met de islam in de plaats van steeds maar lachen met joden of Christenen.
  Eens voluit gaan met de islam(iet), spotprentje over mohammed of zo dingetjes….
  A nee, die slachten mensen af als er met hun ideologie gelachen wordt die kennen waarschijnlijk niks van humor, en ratten als in Aalst kiezen eieren voor hun geld want Joden of Christenen kan je met lachen die doen toch niks terug.
  Mainstream media geeft het goede voorbeeld en zal er geen traan om laten als er voor de duizendste keer weer onverhuld antisemitisme wordt gepropageerd (integendeel dan doen ze zelf lekker aan mee).

  Like

 2. Was de Belgische Koning niet in Jeruzalem waarin heilig het NEVER AGAIN en ferme actie tegen Jodenhaat werd bepleit….of kwam hij helemaal naar Jeruzalem gevlogen enkel & alleen voor de foto?

  Welnu, ze kunnen beginnen in Aalst en de grens officieel sluiten voor de plaatselijke paljassen wegens slechte humor en dit nadat de ‘kwaliteitskrant’ De Standaard zich (waarschijnlijk niet vrijwillig) officieel distancieerd & verontschuldigd om een platvorm te geven aan de bagger van “ster journalist” Johan Depoortere.

  Maar laten we niet vooruitlopen op de feiten die sowieso niet gaan gebeuren want we kennen intussen de dril……

  “Ze hieven het glas, deden een plas….en alles bleef zoals het was!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.