Feminisme en Zionisme zijn de twee kanten van een en dezelfde munt

Zionisme en feminisme zijn beide ‘vuile’ woorden. Geef uw mening ten gunste van een van beide en u zult ongetwijfeld een verhitte discussie hebben, online of persoonlijk. Maar het zionisme en het feminisme zijn absoluut kritische concepten voor iedereen die de strijd voor gelijkheid steunt.

Dus waarom zijn deze twee ideeën bedreigend voor degenen die zich ertegen verzetten? Waarom roepen ze aan beide kanten zoveel emotie op? Wat nog interessanter is, hoe komt het dat het in 2020 nog steeds toegestaan ​​is anti-zionistisch of anti-feministisch te zijn? Aan het einde van de dag komen beide bewegingen neer op de zelfbeschikking van twee historisch gemarginaliseerde groepen.

Als zodanig kun je tegenwoordig geen feminist zijn op basis van gelijkheid en geen zionist zijn. Het is 2020 en we willen graag geloven dat we ons in een nieuw tijdperk bevinden. We hebben vrouwelijke premiers en wereldleiders gehad in bijna elke regio, we hebben marsen en bewegingen voor de gelijkheid van vrouwen gehad.

We hebben gevochten voor gelijke beloning, het recht om te stemmen, we kwamen op tegen Hollywood-verkrachters en zeiden ‘niet meer’ tegen seksuele intimidatie met #MeToo. En toch hebben we bij elke prestatie een gemeenschappelijke vijand gehad die tegen ons vocht: de status quo, vaak beschermd door mannen. Is het gewoon zo dat vrouwen die gelijkheid eisen echt zo bedreigend zijn?

Het loutere concept van feminisme roept aan beide kanten sterke meningen op. Vanaf het begin werd de beweging voor de bevrijding van vrouwen en het stemrecht van de vrouwen met spot en minachting geconfronteerd. De National Association Against Women’s Suffrage heeft bijvoorbeeld een pamflet uitgegeven waarin wordt uitgelegd waarom we deze fenomenen van vrouwen die moeten stemmen, moeten bestrijden.

Hierin staat: “Omdat in sommige staten meer vrouwen zijn die stemmen dan mannen, de regering onder de petticoat-regel zullen plaatsen.” Inderdaad, op elk keerpunt In de geschiedenis werd vooruitgang alleen geboekt door vrouwen die opstonden en niets meer zeiden. Het werd niet alleen aan hen overhandigd.

Dit was het geval met het feminisme van de eerste golf – eisen van het stemrecht, betere werkomstandigheden, het recht op onderwijs, enz., En opnieuw in de tweede feministische golf met een afwijzing van maatschappelijke verwachtingen van vrouwen, de normalisatie van financiële onafhankelijkheid en familiezaken zoals echtscheiding.

Het gaat vandaag verder met de strijd voor gelijke beloning, de afwijzing van de verkrachtingscultuur en de groeiende vraag naar mannen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties en seksueel agressief gedrag (verleden of heden).

In het Midden-Oosten vechten vrouwen nog steeds voor de meest elementaire rechten, zoals autorijden in Saoedi-Arabië, het recht op onderwijs in plaats van het huwelijk tussen kinderen en tieners, en het recht om te kleden zoals ze kiezen zonder angst voor gevangenschap of marteling zoals het geval is in Iran. Simpel gezegd, op elk moment en op elke plaats, is vrijheid voor vrouwen niet gratis.

Doorheen de geschiedenis tot op vandaag, is de situatie niet anders voor Joden. Joden hebben de gruwelijke vervolging van verdrijving uit ons thuisland overwonnen; de holocaust en pogroms in heel Europa; etnische zuivering, marteling en verwijdering in Arabische staten; maatschappelijke discriminatie, zelfs in ‘progressieve’ landen waar het joden verboden was lid te worden van clubs en bepaalde bedrijven te betreden; meerdere pogingen van Arabische staten om de Joodse staat uit te roeien; en golven van antisemitisch geweld over de hele wereld die tot vandaag voortduren.

Ondanks dit alles vochten we voor een Joodse staat. Het zionisme was een radicale sociale beweging die volgens de huidige normen een van de eerste oorzaken van sociale rechtvaardigheid was. Het is het verhaal van een volk dat terugkeert naar zijn thuisland en weigert genoegen te nemen met iets minder dan de baas worden over zijn eigen lot.

We zouden niet langer afhankelijk zijn van iemand anders voor ons welzijn. We zullen niet langer vertrouwen op de ‘vrijgevigheid’ van onze gastlanden. We hebben een staat en we eisen dat we als gelijken worden behandeld. Toch blijft de wereld meer dan 70 jaar na de oprichting van Israël ‘bedreigd’ door Joden die gelijkheid durven eisen. Op dezelfde manier eist het zionisme noodzakelijkerwijs dat joden de baas worden over hun eigen lot.

Dat geldt ook voor het feminisme. Feminisme is het geloof in de gelijkheid van de seksen, het idee dat ook vrouwen meesters van hun lot kunnen zijn. Dat vrouwen voor hun veiligheid, succes en geluk niet afhankelijk hoeven te zijn van een man.

Het is om deze reden dat zionisme en feminisme voor zoveel mensen van streek zijn: omdat gelijkheid radicaal is, zelfs bedreigend, voor degenen die macht over anderen hebben. Als het idee dat een vrouw of jood gelijk is in de samenleving je een ongemakkelijk gevoel geeft, moet je twee keer nadenken over je eigen vooroordelen.

Als je ‘toewijding’ aan de sociale orde van een ‘gearrangeerd’ huwelijk, genitale verminking van vrouwen, huiselijk geweld, verontschuldigend of afnemend huiselijk geweld, seksuele intimidatie of mishandeling (alsook het wegmoffelen ervan), schuld aan het slachtoffer, respectlooos omgaan met of vernederen van vrouwen, een media die vrouwen hekelt (meer dan mannen) vanwege hun uiterlijk, juridische systemen die voorkomen dat vrouwen naar voren komen wanneer ze worden aangevallen, ongelijke beloning of het demoniseren van ‘feministen’, dan promoot je onverdraagzaamheid.

Evenzo, wanneer je dubbele normen tegen joden hanteert, organisaties of individuen steunt of beschermt die de enige joodse staat demoniseren, of die terrorisme eisen tegen de joodse staat of joden, stem je jezelf, al dan niet opzettelijk, af met antisemieten. Iemand die in gelijkheid gelooft, gelooft in gelijkheid voor iedereen. Het is om die reden dat je geen feminist kunt zijn die gelooft in gelijkheid voor iedereen zonder eveneens een zionist te zijn. Feminisme en zionisme zijn twee kanten van dezelfde medaille.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Emily Schrader “You can’t be a feminist and not be a Zionist” van 23 januari 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Hanna Herzog “Feminism in Contemporary Israel” op de site van The Jewish Woman’s Archive