Voormalige voorzitter van Duitse voetbalbond zond honderden naar Auschwitz om er te sterven

De Duitse voetbalbond zegt dat haar voormalige president Felix Linnemann (1882-1948) direct verantwoordelijk was voor het sturen van enkele honderden mensen naar het vernietigingskamp Auschwitz om er te worden vermoord in.

De Deutscher Fußball-Bund (DFB) zei vrijdag dat Linnemann, die de federatie leidde van 1925 tot 1945, “rechtstreeks betrokken was bij de registratie van Sinti en Roma als hoofd van het controlecentrum van de politie van Hannover, dat de voorbereidende fase was voor hun deportaties naar Auschwitz. Naar verluidt zijn enkele honderden mensen naar het vernietigingskamp gedeporteerd en daar gedood op basis van een door Linnemann ondertekende instructie.

Maandag is 75 jaar geleden dat de bevrijding van Auschwitz en de DFB Holocaust Memorial Day bevorderden en ondersteunen. “Dit jaar, omdat meer dan 20.000 Sinti en Roma die in Auschwitz zijn vermoord, ook worden herdacht naast de vele Joodse slachtoffers, voelen we ons een speciale verantwoordelijkheid,” zei DFB-president Fritz Keller, verwijzend naar de acties van Felix Linnemann (plaatje rechts).

Deze ongelooflijke horror, dit ongekende leed dat mensen werd toegebracht, is des te pijnlijker omdat voetbal, dat vandaag staat voor begrip en diversiteit en tegen racisme en discriminatie is, zich er toen niet tegen verzette. Integendeel: het was medeplichtig,” zei Keller. “Daarom is het onze speciale plicht ervoor te zorgen dat deze misdaden nooit worden vergeten. Vooral vandaag, omdat niet iedereen in Duitsland ze meer wil onthouden. We zijn het niet alleen verschuldigd aan de miljoenen slachtoffers, maar ook aan de komende generaties.”

Keller prees Eintracht Frankfurt voor zijn plan om de titel van erevoorzitter voor Rudolf Gramlich voor zijn nazi-verleden postuum te verwijderen wanneer het zijn ledenvergadering op zondag houdt. “Het is een voorbeeldig en belangrijk signaal, hoe Eintracht Frankfurt dit weekend deze verantwoordelijkheid onder ogen ziet,” zei Keller.

Veel clubs en fanprojecten, van de Bundesliga tot de derde divisie, zullen de wreedheden van nazi-Duitsland herinneren met verschillende campagnes en aankondigingen in en rond de voetbalmatchen dit weekend als onderdeel van het ‘Nooit Meer Opnieuw‘ (Nie Wieder) -initiatief.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ciaran Fahey “Former German soccer president sent hundreds to die in Auschwitz” van 25 januari 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Voormalige voorzitter van Duitse voetbalbond zond honderden naar Auschwitz om er te sterven

  1. Hatende Nazis, verrot tot op het bot.

    Alle mooie woorden & krokodillentranen ten spijt…..ze zouden vandaag precies hetzelfde doen!

    Laten we ons a.u.b. geen illusies maken!

    Like

Reacties zijn gesloten.