België ondersteunt pro-Palestijnse NGO’s die banden onderhouden met terreurgroep PFLP

Plaatje hierboven: Op woensdag 13 maart ’19 ondertekenden in Brussel de premier van de Vlaamse regering, Geert Bourgeois (links) van de N-VA partij en Pierre Krähenbühl (rechts), de Commissaris-generaal van de UNRWA, een driejarige overeenkomst (2019- 2021) ter waarde van € 479.000 ter ondersteuning van de kerndiensten van UNRWA.

In 2015-2018 heeft de Belgische overheid (Directoraat-generaal Ontwikkelingssamenwerking; DGD) € 109,08 miljoen verstrekt aan hulp aan Israël, de Westelijke Jordaanoever en Gaza. Hiervan werd ongeveer € 18,9 miljoen (17,2%) verstrekt aan ‘NGO’s en het maatschappelijk middenveld’.

Volgens DGD verstrekken ‘erkende [Belgische] NGO’s’ financiering aan lokale NGO’s via ‘medefinancieringsprogramma’s’, waarbij DGD voorziet in 85% van de totale subsidie. In de context van het Arabisch-Israëlische conflict bevorderen veel door België gefinancierde ngo’s delegitimisatie en anti-Israëlische verhalen, waaronder het promoten van lawfare- en BDS-campagnes (boycot, desinvestering en sancties).

Sommige van deze groepen hebben ook banden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), aangewezen als een terroristische organisatie door de EU, de VS, Canada en Israël. Enkele Palestijnse NGO-medewerkers werden gearresteerd als onderdeel van PFLP-Terreurcel.

Op 19 december 2019 heeft het Israel Security Agency (Shabak aka Shin Bet) aangekondigd dat het een 50-koppig PFLP-terreurnetwerk op de Westelijke Jordaanoever heeft ontdekt. De Shabak publiceerde foto’s van wapens en materialen voor het maken van bommen die in beslag werden genomen tijdens deze invallen.

Onder de gearresteerden waren personen die naar verluidt verantwoordelijk waren voor de bomaanslag op 23 augustus 2019 waarbij de 17-jarige Rina Shnerb werd vermoord en haar vader en broer gewond raakten.

Het rapport van de Shabak noemde meerdere vooraanstaande PFLP-figuren, van wie er meerdere op dit moment of eerder in hogere functies voor Palestijnse NGO’s werkten. Van cruciaal belang waren deze dat NGO-accountants en financiële directeuren verantwoordelijk waren voor de behandeling van subsidies van buitenlandse overheden. Sommige van deze NGO’s ontvangen financiering uit België.

Bijvoorbeeld: Samer Arbid (UAWC): volgens Israëlische veiligheidsfunctionarissen beval Samer Arbid op 23 augustus 2019 een PFLP-terreurcel die een bombardement op Israëlische burgers uitvoerde, de 17-jarige Rina Shnerb vermoordde en haar vader verwondde en Broer. Volgens de Shabak heeft Arbid het explosief voorbereid en tot ontploffing gebracht.

Walid Hanatsheh (HWC): vermeende leider van PFLP ‘militaire’ operaties, die het bevel voerde over Arbid. Volgens een Israëlisch mediabericht heeft Hanatsheh de bomaanslagen op 23 augustus afgebouwd. Abdul Razeq Farraj (UAWC): volgens zijn aanklacht machtigde hij de bomaanslag op 23 augustus 2019. Itiraf Hajaj (Rimawi) (Bisan): Volgens de Shabak, verantwoordelijk voor clandestiene operaties met PFLP. (Zie hieronder voor details over de Belgische financiering).

Aan PFLP gekoppelde NGO’s worden gefinancierd door de Belgische Unie van Gezondheidswerkcomités (UHWC) en Gezondheidswerkcomités (HWC). In 2017-2021 levert DGD Viva Salud (voorheen Derde Wereldgezondheidszorg / Médecine pour le Tiers Monde / Geneeskunde voor de Derde Wereld ) met € 762,1011 voor twee projecten:

“Jeugdorganisaties, bewegingen en gemeenschappen zijn beter vertegenwoordigd in de Palestijnse sociale beweging om het recht op gezondheid van de Palestijnse bevolking te verdedigen tegen de Westelijke Jordaanoever, Jeruzalem en Gazastrook” en;

“Voorstanders van de Palestijnse sociale beweging Voor het recht van Palestijnen op gezondheid via netwerken tegenover lokale en internationale belanghebbenden.”

Viva Salud promoot BDS-campagnes en somt de Palestijnse “zuster”-organisaties op zoals de Union of Health Work Committees (UHWC) en Health Work Committees (HWC) op als haar enige Palestijnse partners Partners. In 2018 meldde Viva Salud dat het € 178.654 beschikbaar stelde voor zijn partners in ‘Palestina’.

UHWC wordt door Fatah geïdentificeerd als een ‘filiaal’ van PFLP en door een door USAID betrokken audit als ‘de gezondheidsorganisatie van de PFLP’. HWC is het voormalige filiaal van de Westbank en Jeruzalem. Op 9 juni 2015 verklaarde de Israëlische minister van Defensie dat “de groep mensen of instellingen of verenigingen bekend als de ‘Union of Health Work Committees-Jerusalem’… of een andere naam waar deze vereniging bekend om zal staan, inclusief alle facties En elke tak, centrum, comité of groep van deze vereniging is een ongeautoriseerde vereniging, zoals gedefinieerd door de Defensiereglementen.”

Op het moment van deze verklaring financierde DGD Viva Salud voor programma’s in samenwerking met UHWC en HWC.2 Talloze UHWC- en HWC-medewerkers, oprichters, bestuursleden, leden van de algemene vergadering en senior medewerkers hebben banden met de PFLP-terreurgroep.


Bronnen:

♦ naar een artikelBelgium’s Support of PFLP Linked NGOs” van 29 december 2019 op de site van NGO Monitor

Een gedachte over “België ondersteunt pro-Palestijnse NGO’s die banden onderhouden met terreurgroep PFLP

  1. Niets is gevaarlijker dan oprechte onwetendheid & gewetensvolle domheid!

    Dhr. Bourgeois lijd aan beide kwalen w.b. het palestijnse probleem met Israel.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.