Pro-Palestijnse NGO’s verwerpen de anti-terrorisme clausule van de Europese Unie

Eind december heeft de Europese Unie een clausule toegevoegd aan haar contracten van hulp aan de Palestijnse NGO’s waaruit moet blijken dat zij op geen enkele wijze gekoppeld zijn aan terroristische organisaties.

De bewuste clausule werd toegevoegd aan de Europese lijst van verboden terroristische organisaties en terroristen zoals Hamas, Islamitische Jihad (PIJ), het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) en de al-Qassam Brigades (Hamas).

Tijdens een ontmoeting met de Europese autoriteiten, hebben echter dertig (pro-)Palestijnse NGO’s geweigerd om de anti-terrorisme clausule te ondertekenen, die onder andere bepaalt, dat ze geen geld zullen overdragen aan deze organisaties.

Sommige NGO’s hebben getracht hun houding te verdedigen door te zeggen dat de in het artikel genoemde groepen bijna allemaal politieke partijen zouden zijn.

Video: Minister Erdan:
“Terrorists take an active part in BDS organizations”

Europa heeft deze clausule heeft opgelegd in haar overeenkomsten nadat enkele directieleden twee NGO’s, UAWC en HWC, werden gearresteerd in verband met de moord op het 17-jarige meisje Rina Shnerb in augustus vorig jaar, bij de explosie van een bom. Haar vader en broer raakten gewond.

Na de toevoeging van de clausule tegen het terrorisme, hebben de Palestijnse NGO’s een nationale campagne gelanceerd tegen de afwijzing van de voorwaardelijke financiële bijstand. In het hart van deze campagne, bundelt het PNGO netwerk (Palestijnse Niet-gouvernementele organisaties), zowat 135 NGO’s.

Dit zeer actieve netwerk boycot de aan voorwaarden verbonden hulp, zowel van Europa of de Verenigde Staten. Volgens een studie in opdracht van de VN, is het zelfs een van de voorwaarden voor het lidmaatschap.

In 2017 veroordeelde dit PNGO netwerk een Europees Partnerschap voor Vrede-programma op grond van het feit dat het de normalisering van de betrekkingen tussen de Palestijnse en Israëlische civiele samenlevingen promootte.

Onder de gearresteerden november vorig jaar in verband met de aanval waarbij Rina Shnerb werd gedood, bevond zich Walid Hanatsheh aka Abu Ras, die een lid was van het uitvoerend comité van het PNGO netwerk.

Tussen 2017 en 2019 heeft de Europese Commissie 699.236 euro overgemaakt aan vijf (pro-)Palestijnse NGO’s. Onder deze verenigingen, zijn vier van hen (HWC, Bisan, SPWC en DCIP) gekoppeld aan het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een verboden terroristische organisatie die aldus werd opgelijst door de EU.

Plaatje hierboven: Op vrijdagvoormiddag 23 augustus 2019 werd de 17-jarige Rina Shnerb uit Lod gedood door een bermbom, die daar was geplaatst door een terreurcel van Hamas en die vanop afstand tot ontploffing werd gebracht. Rina bezocht met haar familie de bron van Ein Bubin (Danny’s Bron), een populaire toeristische plekpleister nabij de Joodse gemeenschap van Dolev in Binyamin (Samaria).


Bronnen:

♦ naar een artikelLes ONG palestiniennes refusent une clause antiterroriste” van 23 januari 2020 op de site van L’ Echo

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “Israeli government report claims terrorists have ‘infiltrated’ Palestinian NGOs – Strategic Affairs Ministry says it found over 100 ‘links’ between Hamas and PFLP and Western-backed groups promoting BDS” van 3 februari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Lahav Harkov “Dozens of Hamas, PFLP members hold senior positions in pro-BDS ngo’s: Gov’t – The report, issued by the Strategic Affairs Ministry, found more than 100 links between Hamas and the Popular Front for the Liberation of Palestine and the BDS movement” van 3 februari 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel plus video van Yoni Kempinski “Report: Terrorists active in the BDS movement – New report reveals close ties between terrorist groups and the BDS movement, and how terrorists use BDS as front to meet Western leaders” van 3 februari 2019 op de site van Arutz Sheva