Met 27 doden in 2019 in het Israëlische leger is dit de laagste dodentol sinds 1948

Het aantal dodelijke slachtoffers in de IDF daalde naar het laagste niveau ooit in 2019, kondigde de mankrachtafdeling van het leger woensdagochtend aan, met 27 doden geregistreerd in het voorgaande jaar.

Het aantal sterfgevallen onder actieve dienstleden vorig jaar markeert een significante daling ten opzichte van voorgaande jaren, met 47 doden in 2018 en 55 IDF-doden in 2017. Van de 27 IDF-dienstleden die vorig jaar stierven, werden er twee vorig jaar dood verklaard als gevolg van terrorisme of militaire operaties.

Plaatje hierboven: Slechts één werd echter daadwerkelijk gedood in 2019: de 19-jarige soldaat Gal Keidan, die afgelopen maart werd gedood bij een steek aanval in Ariel. De dader, 20-jarige Omar Abu Laila, een Al-Qassam Brigadist van Hamas, werd twee dagen later geliquideerd door de IDF en de Shin Bet.

De tweede gevechtsdode die in 2019 werd geregistreerd, was Zacharia Baumel, een in Amerika geboren IDF-soldaat die wordt verondersteld te zijn gedood in juni 1982 tijdens de slag om Sultan Yacoub in Libanon, maar wiens dood niet officieel werd bevestigd totdat zijn overblijfselen werden teruggegeven aan Israël in april 2019.

Naast Gal Keidan werd in 2019 ook één kandidaat voor IDF, Dvir Sorek, vermoord in een aanslag in Gush Etzion. Twaalf van de IDF-slachtoffers in 2019 waren zelfmoorden, waaronder een eenzame soldaat.

De andere doden vielen bij verkeersongevallen. Het personeelsbestand van de IDF merkte ook op dat het aantal zwaargewonde soldaten in 2019 het laagste aantal was in meer dan tien jaar met 55 dienstleden die ernstig gewond raakten.

Herzl Berg (Mount Herzl)

Mount Herzl is de begraafplaats voor sommige van Israël’s en Joodse belangrijkste beïnvloeders van het Joodse volk – Zionisten, politici en andere mensen die hebben geholpen bij de ontwikkeling en de strijd voor de staat Israël. Het is genoemd naar Binyamin Ze’ev (Theodor) Herzl, de visionair van de Joodse staat.

Mount Herzl dient ook als de officiële militaire begraafplaats van de Israëlische Defensie; soldaten die stierven tijdens het vervullen van hun opdracht en begraven werden op de Herzl Berg. Op de begraafplaats bevindt zich tevens het “Slachtoffers van Daden van Terreur Memoriaal“, het belangrijkste monument voor alle slachtoffers van terrorisme in Israël van 1851 tot heden. Dit monument werd in 1997 opgericht.

Plaatje hierboven: Op de begraafplaats Mount Herzl in Jeruzalem herdenken de Israëliërs jaarlijks Yom HaZikaron, de dodelijke slachtoffers van de IDF. Hoewel Yom HaZikaron van oudsher gewijd is aan gesneuvelde soldaten, is de herdenking ook uitgebreid naar burgerslachtoffers van terrorisme


Bronnen:

♦ naar een artikelFatalities in IDF hit all-time low in 2019, with 27 deaths” van 22 januari 2020 op de site van Arutz Sheva