VN vraagt internationale gemeenschap om (nog meer) geld en middelen voor de Palestijnen

De Verenigde Naties roepen de internationale gemeenschap op om hen te vragen “te zorgen voor voortdurende inzet, consistente en duurzame financiering om de uitdagingen van de Palestijnen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, te verlichten”, aldus een verklaring op haar website.

Assistent-secretaris-generaal van de VN voor humanitaire zaken en plaatsvervangend noodhulpcoördinator, de Duitse diplomate Ursula Mueller, bezocht zes dagen Israël en de Palestijnse gebieden en kwam tot de conclusie dat de Palestijnen behoefte hebben aan sterkere internationale steun.

Mueller zettelde voordien in de adviesraad van het Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) en in het Central Emergency Response Fund van de Verenigde Naties. Ook zetelt zij in de VN-organisatie Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA).

“Mijn bezoek baart me zorgen,” verklaarde Mueller. “De uitdagingen hier zijn enorm, maar recente positieve stappen, samen met de buitengewone mensen die ik heb ontmoet, geven me hoop dat er mogelijkheden voor verbetering zijn. We moeten ze grijpen.”

Mueller was in Israël om te spreken op een conferentie in Tel-Aviv over paraatheid en reactie op noodsituaties en rampen. In Israël ontmoette ze zowel Israëlische als Palestijnse ambtenaren ‘om de uitdagingen van de crisis beter te begrijpen.’

De VN hebben niet gespecificeerd met welke Israëlische functionarissen Muller een ontmoeting heeft gehad, maar ze hebben wel gezegd dat ze een ontmoeting heeft gehad met premier Mohammed Shtayyeh van de Palestijnse Autoriteit.

De VN verklaarde ook dat ze de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en Gaza bezocht. Op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem ontmoette Muller ‘kwetsbare gemeenschappen’ en in Gaza bezocht ze een aantal locaties, waaronder ook het Al-Shifa Hospitaal in Gaza (plaatje hieronder).

Tijdens haar bezoek bevestigde Mueller de inzet van de organisatie om humanitaire behoeften in de Palestijnse gebieden aan te pakken en de blokkade in Gaza op te heffen, volgens de VN.

Totdat er een haalbare politieke oplossing is, is het van cruciaal belang dat de internationale gemeenschap op een consistente en duurzame manier steun blijft verlenen aan de behoeften van de meest kwetsbare Palestijnen. De lidstaten moeten humanitaire hulp in Gaza en de Westelijke Jordaanoever blijven steunen. Tegelijkertijd moeten ze zich inspannen om een ​​robuuste politieke dialoog nieuw leven in te blazen en oplossingen op lange termijn te bevorderen, om de diepere oorzaken van deze crisis aan te pakken.

De oplossing
Overigens kan de thans 14 jaren aanslepende blokkade van Gaza door Israel én door Egypte, vrij snel worden opgeheven indien Hamas, Islamitische Jihad en het andere dozijn terreurorganisaties in de Strook, de strijdbijl definitief begraven, hun wapenarsenaal ontmantelen en hun milities ontbinden.

Gewoon stoppen met terreur en geweld jegens Joden en Israël. Geen ballonnen met brandbommen naar Israël lanceren, geen bommen, raketten en mortiergranaten meer afvuren op willekeurige burgerdoelwitten in Israël, het bestaansrecht van de Joodse staat erkennen en de reeds aangegane akkoorden met de Palestijnse Autoriteit onderschrijven en échte vredesonderhandelingen beginnen.

Simpel toch? Geen geweld meer, iedereen tevree.

Echter, één van de andere diepere oorzaken van deze crisis is de onwil van het Palestijnse leiderschap om compromissen aan te gaan met de Joodse staat. De Palestijnen willen geen vrede, zij willen het hele grondgebied van Israël confisceren bij voorkeur zonder Joden erin. Op de puinhopen van de Joodse staat wil de Palestijnse Autoriteit een 23ste islamitisch kalifaat oprichten. Vraag het maar aan Hamas en Islamitische Jihad.

Plaatje hierboven: Brief van Mueller; lees hier het hele stuk (PDF-file)


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rachel Wolf “UN calls for strengthening international support for the Palestinians” van 23 januari 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelUN calls for strengthening of international support to the occupied Palestinian territory” van 20 januari 2020 op de site van Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA)

♦ naar een artikelUN calls for lifting 14-year-old Israel siege on Gaza” van 22 januari 2020 op de site van Palestine 24 Post

3 gedachtes over “VN vraagt internationale gemeenschap om (nog meer) geld en middelen voor de Palestijnen

 1. Er zit een gat in mijn emmer….een gat.

  Wanneer zal de Internationale Gemeenschap, die al zonder énig resultaat miljarden $ aan belastinggeld in de palestijnen heeft gepompt, eindelijk begrijpen dat dit een gebed zonder einde is.

  Palestijnse leiders vullen hun buitenlandse bankrekeningen en laten hun gehersenspoelde burgers in de drek zitten zonder werk of toekomst met een haatcurriculum als basis.

  Mensen, gebruikt als wegwerpartikel, misbruikt als levende ammunitie & lokaas om er nóg meer geld uit te slepen.

  Dat de VN opnieuw om geld & hulp vraagt is een absolute schande!

  Het gat moet gedicht worden en het gebed beïndigd!

  Donald Trump is daar dan ook druk mee bezig met zijn plan waarbij ‘de palestijnen’ eindelijk voor zichzelf mogen zorgen…..en die het daarom al hebben afgewezen.

  Like

Reacties zijn gesloten.