Hamas en Egypte in contact om aanvallen met vliegende brandbommen op Israël te stoppen

Egypte en Hamas onderhouden intensieve contacten in een poging om de lancering van brandbommen vanuit Gaza naar Zuid-Israël te stoppen, meldde Kan 11 News woensdagavond.

Palestijnse Arabische bronnen vertelden Kan 11 Nieuws dat Hamas gehoor gaf aan het verzoek van Egypte en beval de lancering van de ballonnen te stoppen. Hamas heeft het rapport echter niet officieel bevestigd.

Het rapport merkte op dat de betrekkingen tussen Egypte en Hamas de afgelopen weken zijn verslechterd, nadat Egypte de prijzen had verhoogd van het kookgas dat Gaza vanuit de Sinaï binnenkomt, als gevolg van het bezoek van Hamas-leider Ismail Haniyeh aan Iran, waar hij deelnam aan de begrafenis van Qassem Soleimani. Het is onduidelijk of er in dit stadium een ​​oplossing is gevonden voor de kookgascrisis tussen de partijen.

Explosieve ballonnen worden sinds de zomer van 2018 door Gazan-terroristen naar Israël gevlogen. De afgelopen week is het aantal incidenten gestegen en de IDF gelooft dat Hamas verantwoordelijk is voor de escalatie. Op woensdagochtend werd een explosief dat bevestigd was een een tros ballonnen gevonden buiten een huis in Kibbutz Sa’ad in het zuiden van Israël. Een politieman die ter plaatse werd geroepen, neutraliseerde de explosieven.

Haniyeh in Maleisië
Intussen had Hamas-leider Ismail Haniyeh op woensdag een ontmoeting gehad met de Maleisische premier Mahathir Mohamad (plaatje hierboven), die berucht is om zijn eerdere antisemitische uitspraken. Tijdens de ontmoeting prees Haniyeh wat hij het ‘moedige’ Maleisische leiderschap noemde voor het ondersteunen van de rechten van Palestijnen, volgens het Turkse persbureau Anadolu.

De twee ontmoetten elkaar in Putrajaya, de administratieve hoofdstad van het land, waar ze de huidige situatie in Palestina evalueerden, met name de nieuwste ‘Israëlische schendingen tegen Jeruzalem’, zei de Palestijnse Cultuurorganisatie Maleisië (PCOM). Haniyeh, die werd vergezeld door een delegatie, benadrukte ook het belang van het ‘dwarsbomen van Israëlische plannen’.

Mohamad herhaalde zijn sterke positie in het ondersteunen van het Palestijnse volk en hun ‘rechtvaardige zaak’. Hij benadrukte de behoefte aan een ‘alomvattende strategie’ om het Palestijnse volk te versterken. Mohamad is sinds 2018 premier van het Zuidoost-Aziatische land en diende eerder in het kantoor in 1981-2003.

In 2012 schreef hij op zijn persoonlijke blog dat ‘Joden deze wereld regeren bij volmacht.’ In augustus 2018 verdedigde Mohamad zijn recht om antisemitisch te zijn, met het argument dat antisemitisme een kunstmatig construct is dat is gecreëerd om critici van de joden het zwijgen op te leggen. In oktober van dat jaar noemde de Maleisische premier de Joden ‘haakneuzen’ en beschuldigde hen van het creëren van problemen in het Midden-Oosten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Report: Hamas and Egypt in contacts to stop balloon attacks” en een artikelHamas leader meets anti-Semitic Malaysian PM” van 23 januari 2020 en een artikelAn explosive balloon from Gaza – right outside the door of a Jewish home” van 22 januari 2020 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.