Vooraanstaande Saoedische religieuze leider op weg naar ‘baanbrekend’ bezoek aan Auschwitz

New York, 1 mei 2019. De Saoedische geestelijke leider van de Muslim World League (MWL) Mohammed al-Issa ondertekende een memorandum van overeenstemming met de American Jewish Committee (AJC) waarin de inzet van de twee mondiale instellingen voor verder moslim-joods begrip werd gecodeerd [beeldbron: Arab News]

Een senior Saoedische religieuze leider is gepland om het vernietigingskamp Auschwitz in Polen te bezoeken op donderdag voorafgaand aan de 75ste verjaardag van zijn bevrijding door het Sovjet Rode Leger. De dooi in de relaties tussen het Joodse volk en Mekka lijkt zich ook op dit vlak te bestendigen.

Mohammed al-Issa, de secretaris-generaal van de in Mekka gevestigde Moslim Wereld Liga (MWL) en een voormalige Saoedische minister van justitie, is gepland om samen met islamitische religieuze leiders uit meer dan 24 landen en een delegatie van het Amerikaans Joods Comité het nazi-vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau te bezoeken. Al-Issa had dit opmerkelijk initiatief reeds vorig jaar in mei aangekondigd en bevestigt hiermee zijn aanstaande bezoek.

Issa, de islamitische geestelijken en de AJC-ambtenaren zullen morgen vrijdag 24 januari een bezoek brengen aan het Museum voor de Geschiedenis van Poolse Joden in Warschau en de Nozyk-synagoge in de Poolse hoofdstad bezoeken alsook een lokale moskee. Kenneth Bandler, een woordvoerder van AJC, voegde eraan toe dat de delegatie ook een interreligieuze Sabbat-maaltijd zullen delen. Ze zijn ook van plan om overlevenden van de Holocaust op vrijdag in de synagoge te ontmoeten.

Issa’s verwachte bezoek aan Auschwitz komt na zijn bezoek aan het US Holocaust Memorial Museum in Washington, DC, in mei 2018 en schreef een opinieartikel in de Washington Post in januari 2019 waarin hij de ‘gruwelijke misdaden’ van de nazi’s veroordeelde. Hij verklaarde ook dat “moslims over de hele wereld een verantwoordelijkheid hebben om lessen te trekken uit de Holocaust.

“Ik dring er bij alle moslims op aan om de geschiedenis van de Holocaust te leren kennen, gedenktekens en musea van dit gruwelijke evenement te bezoeken en hun kinderen les te geven,” schreef Issa, die wordt beschouwd als een bondgenoot van Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.

Van 1940 tot 1945 hebben de nazi’s in Auschwitz ongeveer 1,1 miljoen mensen vermoord, voornamelijk Europese joden. Ze hebben de meeste slachtoffers in gaskamers vermoord.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Adam Rasgon “Senior Saudi religious leader set for ‘groundbreaking’ visit to Auschwitz Thurs” van 22 januari 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelMuslim World League leader to make historic visit to Auschwitz” van 2 mei 2019