Abbas vraagt Frankrijk om ‘Palestina’ te erkennen om aldus vredesproces met Israël te omzeilen

Plaatje hierboven: De Palestijnse president Mahmud Abbas (R) verwelkomt de Franse president Emmanuel Macron op zijn hoofdkantoor in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, op 22 januari 2020 [beeldbron: Abbas Momani/AFP]

De Palestijnse Autoriteit (PA) voorzitter Mahmoud Abbas ontmoette woensdag de Franse president Emmanuel Macron in Ramallah om de laatste ontwikkelingen in het vredesproces en regionale zaken te bespreken, zo meldt het persbureau Xinhua.

Tijdens de bijeenkomst heeft Abbas de hoop uitgesproken dat Frankrijk een Palestijnse staat zal erkennen. Abbas benadrukte de rol van Frankrijk in ‘het redden van het politieke proces van de patstelling veroorzaakt door de onverzettelijkheid van Israël’, zou de PA-voorzitter Macron hebben verteld.

“We zijn serieus bezig met het organiseren van parlements- en presidentsverkiezingen in de Palestijnse gebieden, inclusief het bezette Jeruzalem,” voegde hij eraan toe. “We kijken uit naar de erkenning van de Europese landen die in de tweestatenoplossing geloven, en de erkenning door Frankrijk van de staat Palestina aan de grenzen van 1967 met Oost-Jeruzalem als hoofdstad,” zei Abbas.

President Macron van zijn kant bevestigde de steun van zijn land voor het vredesproces in de regio op basis van de tweestatenoplossing. “Frankrijk zal het Palestijnse volk blijven steunen bij het opbouwen van hun instellingen en economie,” voegde Macron toe.

In het verleden had Macron gezegd dat hij niet hoopt op de vredesovereenkomst van de Amerikaanse president Donald Trump voor Israël en de PA, die bekend staat als de ‘Deal of the Century’. Europese landen steunen de afwijzing door de PA van het Amerikaanse plan, dat overigens nog volledig moet worden onthuld, en hebben het belang benadrukt van de ‘tweestatenoplossing’ voor het decennia oude conflict met Israël.

Palestijnse Arabische functionarissen hebben landen onder druk gezet om “Palestina” officieel te erkennen, in een poging om directe vredesbesprekingen met Israël te omzeilen. Hoewel verschillende Europese landen de afgelopen jaren ‘Palestina’ hebben erkend, waren deze bewegingen symbolisch die weinig of geen daadwerkelijk diplomatiek effect hebben.

Tenslotte ligt dat zogenoemde ‘land van Palestina’ op Israëlisch grondgebied. Ooit zullen de Palestijnen zich rechtstreeks tot Israël moeten wenden en daar direct over met de Joden moeten onderhandelen, want anders blijven hun dromen van Palestijnse soevereiniteit voor eeuwig gebakken lucht, met of zonder buitenlandse erkenning.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Abbas asks France to recognize ‘Palestine’” van 23 januari 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel‘Nous attendons avec impatience que la France reconnaisse l’Etat palestinien’ (Mahmoud Abbas)” van 23 januari 2020 op de site van i24NEWS

2 gedachtes over “Abbas vraagt Frankrijk om ‘Palestina’ te erkennen om aldus vredesproces met Israël te omzeilen

Reacties zijn gesloten.