Hilarisch: President Macron verdedigt persoonlijk een kleine Franse enclave in Jeruzalem

Plaatje hierboven: De Franse president Emmanuel Macron steekt een briefje in de spleten van de Westelijke Muur (aka Klaagmuur of Kotel), de heiligste gebedsplaats van het jodendom, in de oude stad van Jeruzalem op 22 januari 2020 [beeldbron: Ahmad Gharabli/AFP]

De Franse president Emmanuel Macron is tijdens een bezoek aan Israël behoorlijk boos geworden. Het incident speelde zich af in de Sint-Annakerk in Jeruzalem. De Sint-Annakerk, die de Turkse Ottomanen op het eind van de 19e eeuw aan Frankrijk schonken en wordt beschouwd als een stukje grondgebied van Frankrijk.

Macron werd behoorlijk boos op de Israëlische politieagenten van de Shin Bet toen deze met hem de kerk wilden binnengaan. De Sint-Anna kerk bevindt zich tenslotte in het Moslim Kwartier van de Oude Stad en het is maar logisch dat Israël de absolute veiligheid van de Franse president wilde bewaken.

Niet voor president Macron die, naar het voorbeeld van president Chirac in 1996, zijn blijkbaar goed ingestudeerd maar doorzichtig theaterstukje opvoerde bij het betreden van de kleine Franse enclave in Jeruzalem. Hij haalde boos uit naar de Israëlische veiligheidsdienst waarmee zijn bezoek aan Jeruzalem alsnog de pers haalde. “Mission accompli,” grijnsde Macron na afloop van het geveinsde toneel:

Iedereen kent de regels. Ik hou niet van wat u net voor mij hebt gedaan. Niemand hoeft iemand te provoceren. U heeft het geweldig gedaan in de stad. Ik waardeer het. Respecteer alsjeblieft de regels zoals ze al eeuwen zijn. Ze zullen met mij niet veranderen. Maak dat je weg komt. Ga buiten!

Macron verontschuldigde zou zich nadien bij de Israëlische politie verontschuldigd hebben voor zijn uitbarsting en de handen van de Israëlische veiligheidstroepen zou geschud hebben maar dat werd woensdagavond tegengesproken door Frankrijk. “Er was geen presidentiële verontschuldiging aan de Israëlische veiligheidstroepen,” zei het Franse presidentiële paleis.

De Sint-Annakerk
De Sint-Annakerk (l’église Sainte-Anne de Jérusalem) is een 12e-eeuwse, rooms-katholieke basiliek, gelegen in de oude stad van Jeruzalem, Israël. De kerk werd gebouwd door de kruisvaders in 1142 op de plek waar volgens een christen legende de Joodse Heilige Maria zou zijn geboren, de moeder van de Joodse Christus. Toen de kruisvaders werden verdreven veranderde men de kerk in een moskee. De naam Anna komt uit het Grieks en is afgeleid uit het Hebreeuws van de naam Hannah.

Tijdens de Romeinse periode stond een heidens schrijn voor de Egyptische god Serapis of de Romeinse god Asclepius, beide genezende goden, op het terrein naast de twee Poelen van Bethesda.  Een Byzantijnse basiliek werd gebouwd over de overblijfselen van het heiligdom in de 5e eeuw maar werd gedeeltelijk vernietigd door de Perzen in 614 en vervolgens weer hersteld door Baldwin I, de eerste kruisvaarders koning van Jeruzalem. Een kleine kapel, aka de Kerk van de Verlamden (door de Fransen Moustier of klooster genoemd), werd toen door de kruisvaarders gebouwd over een uitbreiding van de noordelijke poel van Bethesda.

De eigenlijke kerk van Sinte Anna werd ergens tussen 1131 en 1138 gebouwd, tijdens het bewind van koningin Melisende. Het werd gebouwd in de buurt van de overblijfselen van de Byzantijnse basiliek, over de plaats van een grot waarvan door de kruisvaarders werd aangenomen dat hier de Maagd Maria werd geboren. De kerk werd opgedragen aan Hannah (Anna) en Joachim, de Joodse ouders van de Heilige Maria, die volgens de traditie hier woonden.

In tegenstelling tot veel andere kruisvaarderskerken werd de Sint Anna kerk niet vernietigd na de verovering van Jeruzalem door Ṣalāḥ ad-Dīn in 1187. In 1192 veranderde Ṣalāḥ ad-Dīn, in het Westen bekend als Saladin, het gebouw in een madrasa (islamitische onderwijsinstelling), bekend als al-Madrasa as-Salahiyya (van Saladin), zoals nog steeds wordt vermeld in een Arabische inscriptie boven de ingang.

In de 15e eeuw werd het beschouwd als het meest prestigieuze college in de stad, met als een van de meer prominente studenten de islamitische jurist en stadshistoricus Mujir al-Din (1456-1522). Tijdens de hernieuwde islamitische Ottomaanse heerschappij van Palestina, werden christelijke pelgrims alleen binnen de grot toegestaan ​​na betaling van een vergoeding. Uiteindelijk werd de madrasa verlaten en raakte het voormalige kerkgebouw in verval.

Frans grondgebied?
In 1856 schonk de Ottomaanse Sultan Abdülmecid I de kerk aan Napoleon III, als dank voor de Franse steun tijdens de Krimoorlog (1853-1856). Napoleon III (1808-1873), een neef van keizer Napoleon Bonaparte I, was de eerste president van Frankrijk van 1848 tot 1852 en de laatste Franse koning van 1852 tot 1870.

De kerk werd vervolgens gerestaureerd, maar het grootste deel van wat er vandaag nog is, is origineel. Een tweede restauratie was noodzakelijk nadat de kerk werd beschadigd tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967.

De Franse regering beweert tot op vandaag dat de Sint Anna kerk en de bijhorende grond, behoort tot de Franse staat. In 1996, tijdens het bezoek van Jacques Chirac aan Jeruzalem, weigerde de Franse president de kerk binnen te gaan totdat Israëlische soldaten die hem vergezelden vertrokken net zoals gisteren het geval was met president Emmanuel Macron.

Sinds 1878 de kerk beheerd door de Missionarissen van Afrika, een katholieke orde, die gemeenzaam ‘De Witte Paters’ wordt genoemd, vanwege de kleur van hun gewaden. Tussen 1882 en 1946 huisvestte de site een seminarie voor de opleiding van Grieks-katholieke priesters.Bronnen:

♦ naar een artikelFrench President Macron yells at Israeli Police” van 22 januari 2020 en een artikelFrance: Macron did not apologize to Israeli police officers” van 23 januari 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelMacron yells at Israeli security to leave French church during Jerusalem visit” van 22 januari 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Adélaïde Tenaglia “Colère de Macron en Israël : Sainte-Anne, un lieu symbolique pour la France” van 22 januari 2020 op de site van Le Parisien

♦ naar een artikelFranse president Macron schiet in een Franse colère tijdens bezoek aan Jeruzalem” van 22 januari 2020 op de site van VRT NWS

Een gedachte over “Hilarisch: President Macron verdedigt persoonlijk een kleine Franse enclave in Jeruzalem

 1. Het verschil:

  Chirac, de arrogante Franse president die de Israelische veiligheids agenten voor fascisten uitschold en zich hiervoor niet verontschuldigde kon later de kerk binnen gaan.

  Macron, de in woede uitbarstende kleuter verontschuldigde zich wel voor zijn arrogante uitbarsting maar doordat de Israelische veiligheidsagenten de weg niet konden vrijmaken kon hij de kerk niet binnen en moest terug…..LOL.

  De kerk, ondanks de Franse aanspraak/grootspraak is geen Frans grondbezit….maar Israelisch en het is Israel dat verantwoordelijk is!

  Het ging deze Franse president vooral om de plaatjes op de Franse TV om te laten zien dat hij ‘zelfs in Israel de échte sterke leider is.

  Het feit dat hij op deze Auschwitz herdenkings dag op bezoek ging bij Holocaust ontkenner Abbas is hier het bewijs van….en van zijn slechte smaak.

  https://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274982

  Al deze Westerse politici denken nog stééds dat Israel bij hun coloniaal bezit hoort.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.