Pre-Holocaust pleidooi van Poolse Joden bij Brits premier Chamberlain: ‘Laat ons binnen in Palestina’

De gemene geschiedenis van het Britse Witboek (White Paper) van mei 1939, het beruchte document waarmee de Britten de deuren van Palestina voor het Europese jodendom nagenoeg dichtsloegen, is al vele malen gedocumenteerd.

Minder herinnerd is hoe de (joodse) New York Times destijds de kant van de Britse premier Neville Chamberlain koos de dag nadat het Witboek was uitgegeven, waardoor de woede van Chaim Weizmann en de zionistische leiding ontstond.

Vrijwel onbekend is echter dat de Poolse Joodse gemeenschap twee maanden eerder een wanhopig pleidooi naar Chamberlain had gestuurd – een telegram dat hem smeekte de poorten van Palestina open te houden. Dit is het verhaal van deze Poolse smeekbede.

Hoewel de verzending van het telegram destijds werd gemeld, markeert dit artikel blijkbaar de eerste keer dat het document zelf wordt gepubliceerd. Het missief werd na 82 jaar ontdekt in een bestand van British Colonial Office; Er is geen bewijs dat Chamberlain of iemand in zijn kantoor het heeft besproken of zelfs ooit heeft gezien.

Brits premier Chamberlain was beste maatjes met Adolf Hitler

Tegen het einde van 1938 was de joodse positie in Europa, die al precair was in Duitsland en landen die werden bedreigd door een Duitse invasie, dramatisch verslechterd. Op 30 september van dat jaar ondertekende Chamberlain de Overeenkomst van München, waardoor Hitler de Sudeten-gebieden van Tsjechoslowakije kon annexeren. Het concept ‘land ruilen voor vrede‘ was geboren.

Chamberlain geloofde naïef dat appeasement ‘vrede in onze tijd’ zou brengen, maar in werkelijkheid gebeurde het tegenovergestelde – de zwakheid van Chamberlain moedigde Hitler aan om slechts 11 maanden later de Tweede Wereldoorlog te lanceren. In juni 1940 bombardeerde Hitler de burgerbevolking van Londen.

De Overeenkomst van München maakte ook de weg vrij voor de Holocaust, die minder dan zes weken later begon met de Kristallnacht-pogrom van 9 november 1938. Duizenden Joodse bedrijven en synagogen werden vernietigd in heel Nazi-Duitsland. Honderden Duitse joden verloren hun leven in de nachtelijke orgie van geweld, een voorloper van het lot in afwachting van zes miljoen andere joden in heel Europa.

Na Kristallnacht kon niemand aanspraak maken op onwetendheid van Hitler’s bedoelingen met de Joden. Bij het aanbreken van 1939 waren de vooruitzichten voor Europese Joden nog nooit zo slecht geweest. Het Joodse Agentschap drong er bij de Britse regering op aan meer Europese Joden toe te staan ​​naar Palestina te emigreren. Het Arabische Hogere Comité, dat de Palestijnse Arabieren vertegenwoordigt, verzette zich krachtig tegen elke verdere Joodse immigratie.

Plaatje hierboven: Berlijn, 28 november 1941. Groot-Moefti van Jeruzalem, Haj Amin al-Hoesseini, de geestelijke leider van de Palestijnen voor en tijdens WOII, hier tijdens zijn eerste bezoek bij Adolf Hitler. Samen plannen smeden om de Joden in het M-O uit te roeien met wortel en tak…

In Palestina woedde de Arabische opstand, geïnspireerd door Haj Amin Al-Husseini, de grote moefti van Jeruzalem en de acoliet van Hitler, bijna drie jaar en kostte het honderden levens. De Britse regering heeft het Palestina-partitieschema verlaten dat haar eigen Peel Commission had bepleit in een uitgebreid rapport uit 1937.

De Woodhead Commission, aangesteld om een ​​technische follow-upanalyse van het scheidingsvoorstel van de Peel Commission uit te voeren, verklaarde het plan onwerkbaar. In een wrede wending van ironie publiceerde de commissie Woodhead haar rapport op 9 november 1938, slechts enkele uren voor het begin van de Kristallnacht-pogrom.

Na de bevindingen van de commissie kondigde de Britse regering aan dat zij vertegenwoordigers van de Palestijnse Arabieren en de aangrenzende Arabische staten, evenals vertegenwoordigers van Joodse zijde, zou uitnodigen voor een conferentie in Londen begin 1939 om de toekomst van Palestina te bespreken.

De joodse gemeenschap in Polen volgde de onheilspellende ontwikkelingen op de conferentie van Londen en in Tsjechoslowakije met toenemend alarm en bezorgdheid. De Duitse militaire actie tegen het naburige Tsjechoslowakije bracht het onmiskenbare en angstaanjagende spook van een mogelijke Duitse invasie van zijn andere oostelijke buur, Polen, naar voren.

Dat vooruitzicht, gecombineerd met de nieuwslekken uit Londen waaruit bleek dat Groot-Brittannië van plan was Palestina vrijwel te sluiten voor verdere joodse immigratie, stortte het Poolse jodendom in een crisis.

Tegen deze achtergrond, twee dagen later, op 17 maart 1939, stuurden de Verenigde Zionistische Organisatie van Polen en Agudas Israel van Polen een wanhopig telegram van twee pagina’s naar Chamberlain. Het telegram smeekte de premier van het Verenigd Koninkrijk om de deuren van Palestina open te houden voor het Poolse jodendom, om hen op zijn minst een kans te geven om te ontsnappen aan de dreigende nazi-dreiging.

Dit is de tekst van het originele telegram:

In de donkerste en meest tragische uren van de geschiedenis en het leven van het Jodendom doen drie en een half miljoen Joden in Polen een beroep op de regering van Zijne Majesteit, de autoriteit die de verantwoordelijkheid heeft genomen om een ​​zetel in Palestina te creëren voor het Joodse volk om zowel het vertrouwen te overwegen dat de Joodse Mensen hebben in Engeland en de heiligste hoop van het jodendom geplaatst en geen beleid in Palestina toegepast dat de Joodse massa’s in een afgrond van wanhoop gooit.

Het bewuste 2-delige Pools-Joodse telegram van 17 maart 1939
gericht aan de Britse premier Neville Chamberlain:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Steven E. Zipperstein “Uncovered, Polish Jews’ pre-Holocaust plea to Chamberlain: Let us into Palestine” van 21 januari 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Pre-Holocaust pleidooi van Poolse Joden bij Brits premier Chamberlain: ‘Laat ons binnen in Palestina’

  1. Alle landen wiens hedendaagse leiders naar Jeruzalem snellen om Auschwitz te herdenken hebben allemaal boter op hun hoofd & bloed aan hun handen.

    Indien ze écht de lessen van Auschwitz hebben geleerd moeten
    ze hun vooroordelen & hypocriete politiek t.o. het Joodse land Israel totaal her-denken.

    Gaat echter niet gebeuren….want Europa blijft Europa.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.