Premier Netanyahu bezweert om alle ‘nederzettingen’ te annexeren als hij wordt verkozen

Plaatje hierboven; Premier Netanyahu wil de soevereiniteit over de Jordaanvallei en de Dode Zee toepassen. De premier toonde op 10 september 2019 een kaart van de Jordaanvallei die hij als eerste gebied onder het bestuur van Israël wil plaatsen [beeldbron]

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu beloofde op 21 januari de Israëlische soevereiniteit toe te passen op elke ‘nederzetting’ in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever.

Netanyahu sprak met Likud-activisten in de Knesset: “We zullen de Israëlische wet toepassen op alle nederzettingen als geheel: Gush Etzion, Ma’aleh Adumim, Ariel en alle andere gemeenschappen zonder uitzondering.

Eerder op de dag beloofde Benny Gantz, de leider van de Blauw & Witte partij, de Israëlische soevereiniteit tot de Jordaanvallei uit te breiden en met de internationale gemeenschap samen te werken als hij tot premier wordt gekozen. Gantz zei tijdens een bezoek aan de Jordaanvallei:

Eerdere regeringen die hebben gesproken over de terugkeer van dit land, hebben een ernstige veiligheids- en strategische fout gemaakt. We zien dit land als een integraal onderdeel van de staat Israël. De Jordaanvallei is de oostelijke beschermende muur van Israël.

Netanyahu daagde Gantz op Twitter uit om een ​​maatregel in de Knesset te steunen die soevereiniteit op de Jordaanvallei toepast. Gantz twitterde dat Netanyahu dergelijke soevereiniteit met kabinetsfunctionarissen zou kunnen toepassen zonder goedkeuring van de Knesset. De verkiezingen van Israël zullen op 2 maart worden gehouden.

Palestijnen boos op Bibi & Benny
De Palestijnse Autoriteit (PA) was kritisch op dinsdag van zowel premier Binyamin Netanyahu als blauw-witte voorzitter Benny Gantz naar aanleiding van hun verklaringen voor annexatie van de Jordaanvallei.

Nabil Abu Rudeineh, een woordvoerder van PA-voorzitter Mahmoud Abbas, hekelde de opmerkingen en waarschuwde de politieke partijen in Israël tegen het herhalen van deze verklaringen vanwege de implicaties die zij zouden hebben voor de algehele relatie tussen Israël en de PA, inclusief de tussen de partijen ondertekende overeenkomsten.

De verklaringen van Netanyahu en Gantz, beweerde Abu Rudeineh, vernietigen de fundamenten van het vredesproces en zullen de regio naar een nieuwe en gevaarlijke fase in de geschiedenis van het conflict en de instabiliteit leiden. Hij riep de internationale gemeenschap op om krachtige actie te ondernemen tegen de Israëlische standpunten die ‘de wereldveiligheid, stabiliteit en vrede in gevaar brengen’.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aaron Bandler “Netanyahu Pledges to Apply Israeli Sovereignty to All West Bank Settlements” van 21 januari 2020 op de site van The Jewish Journal

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “PA criticizes both Netanyahu and Gantz” ven 22 januari 2020 en een artikelNetanyahu: We will apply sovereignty to all settlements, without exception” van 21 januari 2020 op de site van Arutz Sheva