Minister Jambon: ‘Iedereen moét zich verzetten tegen boosaardige machten die Jodenhaat prediken’

Minister-president van de Vlaamse regering, Jan Jambon (N-VA) riep op maandagavond 20 januari 2020 in het Poolse Krakau de Belgen en Europeanen op om de geschiedenis in de ogen te kijken:

De Belgische en Vlaamse autoriteiten hebben vrijwillig meegewerkt aan de deportatie en moord op hun eigen burgers. Dat is een beschamende vlek in onze geschiedenis die we moeten onder ogen zien. Beroemde woorden [van Hannah Ahrendt]: “Niemand heeft het recht om te gehoorzamen. Denk zelf!” Je kan en je moét je verzetten tegen boosaardige machten. Antisemitisme en andere vormen van haat houden Europa opnieuw in de greep… We leven in een tijd waarin leuzen; waarvan ik hoopte dat we ze nooit meer zouden horen, plots terug weerklinken in onze straten. Antisemitisme en andere vormen van haat worden terug gepredikt in Europa. In onze steden worden er zelfs opnieuw mensen vermoord omdat ze niet tot de juiste religie zouden behoren. Ik heb erop toegezien dat de Joodse instellingen in Antwerpen en Brussel het hoogste veiligheidsniveau van heel Europa kregen. In de  nieuwe functie als minister-president van Vlaanderen zal ik er alles aan doen om ervoor te zorgen dat onze Joodse medeburgers zich bij ons veilig en thuis voelen, dat ze hun godsdienst in vrijheid kunnen uitoefenen, dat ze vrij kunnen zijn van antisemitisme, van haat en geweld.

Jambon beloofde om alles te zullen doen om de Joodse gemeenschap van België te beschermen en hun veiligheid zal garanderen en het antisemitisme met wortel & tak te zullen uitroeien.

Bij zijn bezoek aan Auschwitz op dinsdag wees hij erop dat de nazi’s in veel West-Europese landen hulp hebben gekregen van plaatselijke overheden:

De vraag die zich stelt is: ‘hoe is dat mogelijk dat mensen tot zoiets bereid zouden zijn, soms onwetend over de finaliteit, soms wetens en willens?’. Wij als leiders moeten ons daar bewust van zijn. Wanneer antisemitisme opnieuw opduikt, moeten we dat in de kiem trachten te smoren.

Bekijk en beluister hieronder de volledige toespraak van Jan Jambon in Krakau:


Bronnen:

♦ naar een artikelBezoek Jambon aan Auschwitz: ‘Hoe is het mogelijk dat mensen tot zoiets bereid waren?’” van 21 januari 2020 en een artikelJambon: ‘Belgische en Vlaamse hulp bij deportatie schandvlek in onze geschiedenis’” op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

♦ een artikel op deze blogVlaamse parlementsleden en minister-president Jambon (N-VA) naar KZ Auschwitz-Birkenau” van 21 januari 2020

3 gedachtes over “Minister Jambon: ‘Iedereen moét zich verzetten tegen boosaardige machten die Jodenhaat prediken’

  1. Iedereen moet zich verzetten tegen boosaardige machten die Jodenhaat prediken……….zoals bijvoorbeeld Holocaust ontkenner ‘president’ Abbas van palestina, palestijnse kinderprogramma’s op de palestijnse TV, de UNWRA scholen in Hamastan & palestina, de ontelbare eenzijdige anti Israel = anti Joodse resoluties in de VN, de geschiedvervalsing van het Jodendom door UNESCO, de bewuste onzin over Joodse lobbies & macht in de media, de toelating van ‘humanitaire’ anti Israel/Joodse haatgroepen, het bagateliseren/vrijlaten van Joodse moordenaars door gerecht, etc.etc.etc.etc.etc.etc.

    Ben het hélemaal met Minister Jambon eens.

    Like

Reacties zijn gesloten.