Nieuwe rivier ontdekt in Israël, verstrikt in geheimhouding en landmijnen

Er is een rivier in Israël waarvan niemand wist dat die bestond, tot zondagavond 19 januari ’20 , dat wil zeggen toen Kan 11 News het aan de wereld bekend maakte.

Om te beginnen is het leuk om te weten dat deze grote rivier, in een wereld omringd door satellieten die overal foto’s van maken, zo lang geheim kan worden gehouden. Niemand, had enig idee ervan, inclusief de groene groepen van Israël en enthousiaste natuurliefhebbers met vierwielaandrijving. Aan de andere kant is het ook behoorlijk verontrustend: hoe durven ze – wie ze ook zijn – zo’n natuurlijke schat voor ons verborgen te houden?

Dit zal allemaal vroeg of laat worden opgelost, vermoedelijk. Ondertussen zijn hier de feiten: op zondagavond onthulde Channel 11 (Israel’s PBS) dat er een geheime rivier, meer dan 6 mijl (10 km) lang, stroomt in een enorme canyon, tussen kliffen die tientallen meters lang zijn, naar de Dode Zee (aka de zee van zout in het Hebreeuws).

Deze rivier ligt in het concessiegebied van de Dead Sea Works, een Israëlische potasfabriek in Sodom, aan de kust van de Dode Zee. Dit is de reden dat het bestaan ​​van de geheime rivier geheim is gehouden. Volgens het rapport is de concessie voor de Dode Zee-fabriek ook de reden waarom de rivier momenteel in groot gevaar is.

Blijkbaar weet niemand echt de precieze omvang van de werken bij Dead Sea Works, en wat het kan doen met de lokale omgeving. Kan 11 stond vast om enthousiaste Israëlische natuurliefhebbers te waarschuwen om weg te blijven van de nieuwe ontdekking, omdat, zoals ze het ronduit zeggen: “de plaats vol mijnen ligt – er is een reëel gevaar voor het leven voor iedereen die daar probeert te komen.

Natuurlijk, alleen in Israël zou een nieuwsuitzending melden dat iemand een hele hoop landmijnen ergens had geplant en verder ging, zonder te stoppen om te informeren: landmijnen? Midden in de woestijn? Waarom? Wanneer? Wie heeft die daar neergezet? Als iemand in Israël landmijnen ergens legt, moet dat een goede reden hebben gehad. Kijk dus uit waar je loopt. Volgens Kan 11: “zit de plaats vol met unieke natuurfenomenen die nergens anders ter wereld te zien zijn.”

Het rapport suggereerde ook dat niet alleen Dead Sea Works ervan verdacht wordt de reikwijdte van hun vergunningen te overschrijden, een ander project, bekend als Salt Harvest, kan nu ook onder de loep worden genomen, omdat plotseling het hebben van de nieuwe rivier de berekeningen in twijfel kan trekken.

Het Salt Harvest-project heeft als doel zout terug te transporteren naar de Dode Zee om de zeespiegel te verhogen die in de loop van de jaren sterk is gedaald. Het transport van het zout uit de verdampingsvijvers en het verspreiden ervan op de bodem van het Dode Zeebekken zal ervoor zorgen dat de zeespiegel stijgt. Nu, met de nieuwe rivier, is het terug naar de tekentafel voor iedereen daar beneden, op het diepste punt op planeet Aarde.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Watch: New River Exposed in Israel, Mired in Secrecy and Landmines” van 20 januari 2020 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Oren Aharoni “De verborgen rivier blootleggen: De IDF geeft geen toegang tot het gebied vanwege mijnen” van 20 januari 2020 op de site van Kan Channel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.