Israël onthult unieke fototentoonstelling van overlevenden op het hoofdkwartier van de VN

Israël staat klaar om een ​​fototentoonstelling te onthullen op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York ter gelegenheid van de Internationale Holocaustherdenkingsdag met overlevenden van de Holocaust uit Israël en de rest van de wereld.

De Israëlische ambassadeur bij de VN Danny Danon zal de tentoonstelling inrichten, samengesteld door het ‘Lonka Project’ onder leiding van Rina Castelnuovo en Jim Hollander, en zal open zijn van 27 januari – 7 februari.

De foto’s van de tentoonstelling werden gemaakt door vrijwilligersfotografen die de Holocaust-overlevenden in meer dan twintig verschillende landen – waaronder Jeruzalem, Londen, Johannesburg, Parijs en New York – gedurende 2019 hebben ontmoet.

De fototentoonstelling is vernoemd naar Lonka (Dr. Elonora Nass), die als jonge tiener vijf nazi-vernietigingskampen overleefde en vervolgens haar leven in Israël opbouwde. Ze overleed in 2018.

“De verhalen over de heldenmoed van deze overlevenden van de Holocaust zijn een voorbeeld voor de landen in de wereld,” zei Danon. “Door hun ervaringen moeten we de wereld aan twee dingen herinneren: dat de Holocaust de meest kwaadaardige misdaad in de geschiedenis was en dat de les ervan nooit mag worden vergeten.”

Fannie Ben Ami, 90, werd geboren in Baden-Baden, Duitsland. Nadat Duitsland Frankrijk was binnengevallen, smokkelde Fanny tientallen Joodse kinderen naar de Zwitserse grens om hun leven te redden. Voor haar moed ontving ze de Legion of Honour-prijs, maar koos ervoor deze niet te accepteren. (Foto: Alex Kolomiski)

Moshe Hayalon, 94, werd geboren in Thessaloniki, Griekenland. In Auschwitz ontmoette hij een vriend die uit Birkenau kwam en vroeg hem of hij zijn moeder of zijn zus, Nina, had gezien. “Hij vertelde me dat er in Birkenau gaskamers en verbrandingsovens waren, en vanaf de eerste dag doodden ze iedereen. Ik wilde het niet geloven, ‘zei Moshe, de enige overlevende van zijn familie. (Foto: Abigail Uzi)

‘Samuel’ was de bewaker van Eichmann tijdens zijn proces in Israël. De vier mensen op de foto hierboven zijn allemaal overlevenden uit Auschwitz. (Foto: Ziv Koren)


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hanna Levi Julian “Israel to Unveil Unique Photo Exhibit of Survivors at UN Headquarters on International Holocaust Remembrance Day” van 20 januari 2020 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Israël onthult unieke fototentoonstelling van overlevenden op het hoofdkwartier van de VN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.