Israël begint met het bouwen van de expositieruimte Dubai 2020; Hamas zeurt

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken Arabische sociale media-accounts publiceerde foto’s van het begin van de bouw van het Israëlische tentoonstellingsgebouw op de Dubai Expo 2020, in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Arabische nieuwsmedia volgen die berichtgeving hieromtrent op de voet en het nieuws werd breed verspreid. Hamas las de verhalen en raakte erg overstuur. Hamas-woordvoerder Hazem Qassem stak de volgende verklaring af:

Oproep aan de partijen die proberen te normaliseren met de bezetter om dit gedrag te stoppen. Dit (gedrag) moedigt de bezetting aan om het tempo van zijn misdaden tegen ons Palestijnse volk te verhogen en zijn schendingen tegen de heiligdommen van de [islamitische] natie. De zionistische entiteit moet de centrale vijand van de natie blijven, het conflict ermee handhaven en haar beleid onder ogen zien dat erop gericht is om alle kansen te benutten om de opkomst en ontwikkeling van [onze] natie te ondermijnen.

Het was niet zo lang geleden dat Hamas of de PLO een verklaring als deze kon afgeven en de Arabische wereld te schande zou gemaakt worden om aan hun eisen tegemoet te komen.

Echter, die dagen zijn nu voorbij en de Palestijnen die de vrede hebben afgewezen, voor zo lang hun belangrijkste tactiek, wetende dat de Arabische wereld hen steunde, hebben geen idee hebben wat nu te doen. Omdat het feitelijk te goeder trouw onderhandelen voor hen niet denkbaar is.

Israël van zijn kant zei, bij monde van Elazar Cohen, de nieuwe commissaris van Israël op de Dubai Expo 2020, dat de wereldtentoonstelling Israël de kans zou geven nauwere banden met de Verenigde Arabische Emiraten en andere Golfstaten op te bouwen:

Er is nieuwsgierigheid, gemengd met bezorgdheid, over dit ding dat Israël wordt genoemd, en we willen die bezorgdheid wegnemen. We willen projecteren dat Israël een open land is, dat Israël een democratisch land is, dat Israël een land is dat al zijn burgers respecteert, dat iedereen zijn plaats daarin vindt.

Noam Katz, adjunct-directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor media en public affairs, zei:

We weten dat we een ingewikkeld beeld hebben in de Arabische wereld, maar we weten ook dat er veel nieuwsgierigheid is en er is veel van kennis over onze speciale vaardigheden. Israëls boodschap aan de regio is er een van vriendschap. Onze boodschap aan de regio is: ‘We leven in deze regio en we willen nabuurschapsbetrekkingen opbouwen met iedereen om ons heen.’


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Israel starts building Dubai 2020 expo exhibition hall. Hamas whines” van 20 januari 2020 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikelIsrael Looks to Build Ties With the Arab World at Expo 2020 in Dubai” van 15 november 2019 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.