Het Westen rouwt om de Joodse doden. Maar hoe zit het met de levenden?

In Yad Vashem op 23 januari in Jeruzalem zullen ongeveer 46 politieke leiders en royals, waaronder de Britse Prins Charles, het vijfde World Holocaust Forum bijwonen ter herdenking van de Holocaust Remembrance Day en de 75e verjaardag van de bevrijding van Auschwitz.

Bij deze en ongetwijfeld andere dergelijke herdenkingsevenementen zullen veel welsprekende, belangrijke en oprechte observaties worden gedaan over het kwaad van het nazisme en jodenhaat.

In het huidige klimaat is er echter iets verontrustends aan dit herdenken. Gezien de uitbarsting van fysieke en verbale aanvallen op Joden in Groot-Brittannië, Amerika en Europa, zou men kunnen zeggen dat het nooit zo belangrijk is geweest om de gruwelen van de Holocaust te herinneren.

Maar het Westen wemelt nu van Holocaust-gedenktekens en musea, terwijl scholen sinds de jaren tachtig Holocaust-educatie geven. En toch is er sinds de nederlaag van het nazisme nooit zo’n epidemie van jodenhaat geweest in de westerse samenleving. Bovendien ondersteunen sommige landen die in Yad Vashem zullen worden vertegenwoordigd mensen die Joden willen vermoorden.

Ze financieren de Palestijnen, die moorddadige anti-joodse en anti-Israëlische aansporingen oppompen. Sommige van deze landen hebben ook jarenlang de ogen gesloten voor de genocidale agenda van het Iraanse regime ten opzichte van Israël en de Joodse diaspora, en hebben zelfs geprobeerd miljarden dollars naar Iran te blijven treuren in weerwil van Amerikaanse sancties.

Om het bot te zeggen, het lijkt erop dat terwijl het Westen zijn collectieve borst slaat over dode Joden, het grotendeels onverschillig staat tegenover de dodelijke bedreigingen die momenteel aan de levenden worden gesteld. Het is op zijn minst duidelijk dat al deze herdenking en educatie van de Holocaust antisemitisme niet terug heeft gebracht in zijn verrotte doos.

Inderdaad, dergelijke jodenhaat wordt het meest pervers gepropageerd onder liberalen, die voortdurend pronken met hun anti-racistische en anti-nazi-geloofsbrieven. Zonder één factor achter een complex fenomeen te willen overdrijven, wijst dit op zijn minst gedeeltelijk op ernstige tekortkomingen in de manier waarop het Westen met zichzelf over de Holocaust heeft gesproken.

In 2016 heeft het Centre for Holocaust Education van University College London een driejarige studie van middelbare scholieren in Engeland afgesloten, waar de Holocaust het enige verplichte vak is in het nationale geschiedeniscurriculum. Hoewel de overgrote meerderheid van studenten zei dat ze erover wilden leren om te voorkomen dat iets soortgelijks opnieuw zou gebeuren, waren er verontrustende lacunes in hun kennis.

Velen begrepen niet wie de nazi’s waren of dat ze collaborateurs hadden in andere regimes, of hadden enig idee hoeveel Joden zelfs werden vermoord. Hoewel de meerderheid wist dat Joden de voornaamste slachtoffers waren, wisten ze maar weinig waarom ze werden vervolgd. Erger nog, ze kwamen zelf met anti-joodse stereotypen, waarvan een aantal naar de Joden verwijst als een enkele groep, ‘rijk’ of ‘macht hebbende’ is en daarom als een bedreiging wordt gezien.

Dergelijke verontrustende bevindingen zijn niet alleen te wijten aan onvolkomenheden in de manier waarop het probleem wordt onderwezen, maar zijn het gevolg van meer fundamentele fouten. Want de geschiedenis van de Holocaust is toegewijd om een ​​aantal verschillende agenda’s te bedienen.

In Polen presenteren politici en andere autoriteiten de inheemse Polen als gelijke slachtoffers van de Holocaust, en negeren of ontkennen ze de rol van Polen in wreedheden tegen de Joden vóór, tijdens en na de nazi-periode. In Groot-Brittannië zeggen onderzoekers dat de Holocaust vaak op een zelf-feliciterende manier wordt onderwezen, die zich richt op de rol van het land in het verslaan van het nazisme, zonder te vermelden dat het ook de Joden in nazi-Europa heeft verhinderd toevlucht te zoeken in Palestina – een beleid dat in strijd is met de wettelijke verplichtingen van Groot-Brittannië destijds.

Holocausteducatie is ook gebruikt om een ​​gevaarlijk moreel en cultureel relativisme te bevorderen. Het wordt gecrediteerd met het sensibiliseren van kinderen voor schadelijke culturele stereotypen, intolerantie en ontmenselijking. Maar de impliciete boodschap is dat iedereen in staat is tot dergelijk kwaad. Als gevolg hiervan wordt de Holocaust vaak samengevoegd met andere massaslachtingen.

Volgens Mike Levy, een Holocaust-opvoeder in Cambridge, Engeland, is er ‘een sfeer van vermoeidheid in de lucht als het gaat om praten over de Holocaust’, met studenten en docenten die ‘meer willen leren over andere genociden’ en deze dus contextualiseren. Hij schreef: “Kinderen moeten worden geleerd dat er geen competitie is over welke genocide het ergst is.

Zoals de vooraanstaande holocaustgeleerde professor Yehuda Bauer heeft gezegd: “De holocaust wordt te vaak omgezet in vage lessen over het gevaar van haat of vooroordeel ten koste van echt proberen de redenen en motivaties voor de genocide te begrijpen.” Bijgevolg ontwikkelde de opvatting dat iedereen een nazi kan zijn en dat er niets bijzonders was aan joodse slachtofferschap.

En vanaf dat moment is het slechts een korte stap naar de valse en kwaadaardige visie – steeds weer gehoord – dat de Joden van Israël de Palestijnen uiteindelijk hebben aangedaan wat hun is aangedaan. Het is niet alleen Israël dat fout loopt met deze valse gelijkwaardigheid. Iedereen die de liberale wijsheid tegenspreekt, wordt waarschijnlijk een fascist of nazi genoemd. Dit zijn toevallige termen van misbruik geworden – wapens van karaktermoord om mensen het zwijgen op te leggen met afwijkende meningen door ze valselijk te bestempelen als niet verkeerd, maar als kwaadaardig.

In 2018 citeerde Edna Friedberg van het Holocaust Memorial Museum van de Verenigde Staten in Washington, DC verontrustende voorbeelden van dergelijke ‘slordige analogieën’. Conservatieve mediafiguren hadden studenten vergeleken met de Hitler Jeugd voor het bepleiten van aangescherpte wapenbeheersing en beelden van deze studenten op historische filmbeelden van nazi-bijeenkomsten.

Aan de andere kant van het politieke spectrum zijn de beschuldigingen van ‘nazisme’ en ‘fascisme’ overvloedig tegen de federale autoriteiten voor hun behandeling van kinderen gescheiden van hun ouders aan de Amerikaanse grens met Mexico. “Bedenk dat andere regeringen kinderen in kampen plaatsen“, is een typische schreeuw uit zo’n wijk.

Een voormalig hoofd van de CIA, tweet kritiek op beleid ten aanzien van illegale migranten, en gebruikte zelfs een historische foto van de treinsporen die naar Auschwitz leidden. Dergelijk moreel bankroet relativisme is verbonden met een gebrek aan begrip van het unieke karakter van zowel het Joodse volk als het antisemitisme dat hen sinds de vroegste tijden achtervolgde.

Het is duidelijk dat de educatieve focus niet op de Holocaust had moeten liggen, maar op de cultuur die het wilde uitroeien. Het Westen had zichzelf moeten onderwijzen over het Joodse volk en hun geschiedenis. Dat zou de juiste manier zijn geweest om de Holocaust te contextualiseren.

Het is natuurlijk onbetwistbaar dat allerlei mensen in staat zijn vreselijke dingen aan anderen aan te doen. De geschiedenis geeft ons ontelbare voorbeelden, en hier is vandaag geen tekort aan. Maar de nazi-genocide op de joden was uniek omdat het Duitse nazisme uniek was. De belangrijkste drijfveer was niet racisme, zoals mensen het tegenwoordig noemen, noch haat tegen ‘de ander’, noch zijn ontmenselijkende kijk op bepaalde groepen in de samenleving – een visie die de nazi’s deelden met een veel progressieve westerse mening in de 19e en vroege 20e eeuw.

De kern van het Duitse nazisme was in plaats daarvan het antisemitisme – het paranoïde en gestoorde beeld van het Joodse volk als een kwaadaardige samenzwering van positief bovennatuurlijke proporties, die daarom van de aardbodem moest worden weggevaagd. Dit is niet repliceerbaar of herkenbaar in enige andere vorm van vooroordelen, onverdraagzaamheid of haat.

Het was en is voorbehouden aan alleen de Joden. Tenzij jodenhaat wordt erkend voor het unieke fenomeen dat het is – en tenzij de kinderen van het Westen de geschiedenis van het Joodse volk en zijn bijdrage aan de beschaving wordt onderwezen – zullen noch Holocaust-gedenktekens, musea noch educatief materiaal de ware betekenis van ‘nooit meer opnieuw‘ begrijpen.

door Melanie Phillips

Israëlische jets boven Auschwitz-Birkenau
“Israël eert de doden, maar waakt over de levenden”

Op donderdagnamiddag 4 september 2003 vlogen drie F-15 gevechtsvliegtuigen van de Israëlische Luchtmacht (IAF) met de Davidster op hun flanken over de plaats van het grootste nazi-vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, als een eerbetoon aan de slachtoffers van de Holocaust.

Vanuit de lucht is goed de omvang van dit kamp te overschouwen. Vooraan op het plaatje onder de eerste F-15 zijn de ruïnes van Crematorium II en III te zien. Crematoria IV en V bevinden zich links bovenaan. Crematorium I bevond zich in het basiskamp van Auschwitz (I) op zowat 3 kilometers van Birkenau.

Een (Franstalige) reportage van Chaim Hecht van de Franse TV zender I24 en die werd gepubliceerd op YouTube op 27 januari 2014 (Internationale Holocaust Dag), brengt het hele verhaal van de piloten die deze opdracht hebben uitgevoerd. Een indrukwekkend relaas:

Videoreportage: Vol au-dessus d’Auschwitz


Bronnen:

♦ naar een artikel van Melanie Phillips “The West mourns the Jewish dead. But what about the living?” van 16 januari 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ een artikel op deze blogOp 23 januari 2020 vindt in Yad Vashem, Jeruzalem, het 5de Wereld Holocaust Forum plaats” van 9 januari 2020

2 gedachtes over “Het Westen rouwt om de Joodse doden. Maar hoe zit het met de levenden?

 1. Het Westen rouwt om Joodse doden? Onzin!

  De énige reden waarom al die Westerse delegaties naar de Israelische hoofdstad Jeruzalem komen (die ze echter allemaal als zodanig weigeren te erkennen) is om hun eigen smerige rol in de geindustraliseerde moord op hun Joodse burgers schoon te wassen.

  Van klein tot groot….allemaal hebben ze hun rol gespeeld.

  Van verrader tot politieman, van treinconducteur tot ziekenhuis directeur, van universiteits/schoolhoofd tot professor, van journalist tot politicus etc.etc.etc.

  Hitlers Europeese helpers en de zwijgende meerderheid.
  Zonder hen was de Holocaust een mislukking geworden.

  En nu? Nu roepen ze allemaal ‘NEVER AGAIN’.

  Het enige wat never again wil zeggen is dat joden NEVER AGAIN Europeanen moeten vertrouwen om hun rechten te verdedigen of hen te beschermen…..de uitzonderingen nagelaten.

  Het Europa van nu heeft de lessen van de Holocaust goed geleerd!

  Publiek treuren om dode Joden en het financieel steunen van ieder land, organisatie & partij dat de levende Joden wil vernietigen.

  Het is hoog tijd dat Joden én Israel dit ook gaan begrijpen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.