Vlaamse parlementsleden en minister-president Jambon (N-VA) naar KZ Auschwitz-Birkenau

Plaatje hierboven: Krakau, 20 januari 2020. Minister-president Jan Jambon spreekt de leden van de Europese Joodse Vereniging toe in Krakau. Hij veroordeelt antisemitisme vandaag en tegelijk wijst hij op de schuldige medeplichtigheid van Belgische en Vlaamse autoriteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het publiek was onder de indruk [beeldbron: FB]

Vandaag, op dinsdag 21 januari 2020 bezoekt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) het beruchte concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau in Polen.

Dit staat in het teken van de herdenking van de 75-jarige bevrijding van het voormalige kamp door het Russische Leger. Op 27 januari aanstaande volgt een feitelijke een internationale herdenkingsplechtigheid met staats- en regeringsleiders van over de hele wereld waar ook de Belgische koning Filip en koningin Mathilde aanwezig zullen zijn.

Gisteravond woont Jambon een symposium en galadiner van de European Jewish Association (EJA) bij, waar hij het in een speech onder meer sprak over collaboratie in Vlaanderen met nazi-Duitsland tijdens WOII.

Verschillende andere Belgische politici nemen ook deel aan het symposium in Krakau en het bezoek aan Auschwitz. Onder hen Europees Parlementslid Assita Kanko (N-VA) en Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) alsmede de Kamerleden van de N-VA: Jeroen Overmeer, Pol Van Den Driessche en Michael Freilich.

Gewezen hoofdredacteur van Joods Actueel en tegenwoordig kamerlid voor de N-VA, Michael Freilich, wees op het grote symbolische belang van het bezoek van de Vlaamse minister-president en hij zei:

Gezien de geschiedenis is het heel belangrijk dat een minister-president van Vlaanderen niet alleen Auschwitz bezoekt, de bevrijding herdenkt en de strijd tegen het antisemitisme benadrukt, maar dat hij zich ook uitspreekt over die zwarte bladzijde in de geschiedenis van het Vlaams-nationalisme.

Plaatje hierboven: Rooms-katholiek priester-dichter, de vlaams-nationalist Cyriel Verschaeve (1874-1949), was bij uitstek het icoon van de Vlaamse collaboratie met de nazi’s want “de nazi’s zouden Vlaamse onafhankelijkheid brengen“. Een zoveelste leugen van Adolf Hitler die zich overigens nooit aan afspraken heeft gehouden. “Rome of Moskou?!” preekten vele priesters in Vlaanderen vanop hun kansels in de RK-kerken. Duizenden Vlamingen en Walen trokken vervolgens in Duits uniform naar het Oostfront om tegen de Russen te vechten… en er roemloos tenonder te gaan in de vrieskou van Stalingrad, Moskou en Leningrad.

In volle oorlogstijd in 1944 wordt priester Verschaeve door de nazi’s nog gelauwerd als eredoctor aan de universiteiten van Jena en Keulen. Na de oorlog vlucht hij in augustus 1944 opnieuw naar Duitsland. Hij vindt tenslotte in 1945 een onderkomen in Solbad Hall in Oostenrijk. Op 11 december 1946 veroordeelt de Krijgsraad te Brugge hem bij verstek tot de doodstraf. Hij sterft uiteindelijk in Solbad Hall op 8 november 1949. Zijn stoffelijk overschot wordt in 1973 door leden van de Vlaamse Militanten Orde  (VMO) opgegraven en naar Alveringem overgebracht.

De Vlaamse Militanten Orde/Organisatie (1950-1983) vormde destijds de stoottroepen van de Vlaams-nationalistische Volksunie partij, die in 2001 deels opging in de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) en anderdeels opging in het Vlaams Blok, dat werd opgericht in 1978 uit twee splinterpartijen VNP (Karel Dillen: “Wij zijn de erfgenamen van de collaboratie!“) en de VVP (Lode Claes) maar dat zich – na een veroordeling voor racisme en discriminatie – vanaf 2004 het Vlaams Belang laat noemen.


Bronnen:

♦ naar een artikelJan Jambon gaat naar Auschwitz” en een artikel van LH “Jambon: “Belgische en Vlaamse hulp bij deportatie schandvlek in onze geschiedenis” van 20 januari 2020 op de site van Het Laatste Nieuws

♦ naar een artikelMinister-president Jambon bezoekt Auschwitz” van 18 januari 2020 op de site van Het Nieuwsblad

Een gedachte over “Vlaamse parlementsleden en minister-president Jambon (N-VA) naar KZ Auschwitz-Birkenau

  1. Ooit was er een Nürnbergproces om oorlogsmisdadigers te veroordelen.
    Iedere hypocriete Europese leider schijnt zo nodig te moeten afreizen naar concentratiekampen waar massale vernietiging plaatsvonden. Nu worden alle Europese burgers bewust door misdadige Europese leiders in groot gevaar gebracht door het toelaten van misdadige invasies en niemand wordt hiervoor gestraft. Er zijn al duizenden slachtoffers gevallen door deze invasies.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.