Hondurese president Hernandez wil Hezbollah oplijsten als een terroristische groep

De goede relaties tussen Honduras en Israël beginnen stilaan hun vruchten af te werpen. Deze maandagochtend kondigde president Juan Orlando Hernandez aan dat Honduras de hele Hezbollah officieel zal oplijsten als een terroristische organisatie.

In een tweet op maandagochtend vroeg, heeft president Hernandez aangekondigd dat de Nationale Defensie- en Veiligheidsraad van Honduras maandag had aangekondigd dat het de Libanese sjiitische islamitische beweging, die zwaar wordt gesteund door Iran, zal oplijsten als een terroristische organisatie.

In 2018 en 2019 nam Honduras deel aan het westelijk halfrond Ministeriële contraterrorismeconferentie, die aandacht heeft besteed aan de aanwezigheid en activiteiten van Hezbollah in Latijns-Amerika. “Het hoogtepunt van het veiligheidsbeleid dat gedurende meerdere jaren is uitgesproken,” aldus Hernandez op maandag.

De president van Honduras, Juan Orlando Hernandez, reisde eind augustus 2019 naar Israël om er een ​​’diplomatiek kantoor’ in Jeruzalem te openen en de heilige stad als hoofdstad van Israël te erkennen. Het diplomatieke kantoor in de betwiste stad zal een uitbreiding zijn van de in Tel Aviv gevestigde ambassade van Honduras.

“Voor mij is het de erkenning dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is“, zei Hernandez. Het ministerie van buitenlandse zaken zei in een verklaring dat Israël had voorgesteld dat Honduras zijn ambassade naar Jeruzalem zou verhuizen, dat ‘wordt geanalyseerd en geëvalueerd in de internationale en nationale context.

President Juan Orlando Hernandez van Honduras herhaalde op vrijdag 17 januari 2020 dat zijn regering haar ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zou overbrengen zodra Israël een ambassade in Tegucigalpa opent. Momenteel bevindt de Hondurese ambassade zich in Rishon Lezion, in de buurt van Tel Aviv.

Een ambassade naar Jeruzalem verhuizen is zeer omstreden. Israël claimt heel Jeruzalem als hoofdstad, terwijl Palestijnen Oost-Jeruzalem beschouwen als de hoofdstad van hun toekomstige staat. “We wachten gewoon op de staat Israël, wederzijds zoals diplomatiek nodig is, om zijn kantoor in Tegucigalpa te openen en we zullen onze ambassade overbrengen naar Jeruzalem,” zei Hernandez.

Honduras is bij ons bekend voor zijn sigaren en de historische sites van de Maya Cultuur zoals bv. in Copán, een archeologische vindplaats van de Maya-beschaving in het Copán-departement in het westen van Honduras, niet ver van de grens met Guatemala. Het was de hoofdstad van een groot klassiek koninkrijk uit de 5de tot de 9de eeuw na Christus (plaatjes hieronder).


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Rosenberg “Honduran President Hernandez announces plans to designate Hezbollah a terrorist group” van 20 januari 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelHonduras: Jerusalem embassy move to come after Israel opens Tegucigalpa office” van 18 januari 2020 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.