Aardgasveld van Leviathan kan doorbraak betekenen voor de betrekkingen tussen Israël en de EU

Het enorme aardgasveld van Leviathan voor de kust van Haifa (plaatje hierboven) kan een doorbraak betekenen voor de betrekkingen van Israël met de EU. Europa is momenteel afhankelijk van Russisch aardgas. Een betrouwbaar en prijsconcurrerend aardgasalternatief in het Middellandse Zeegebied kan het vermogen van Moskou verminderen om zijn energievoorraden te gebruiken als een politiek wapen tegen Europa.

Leviathan, het grootste aardgasveld dat ooit is ontdekt, ligt in de Middellandse Zee voor de kust van Israël. Het ligt diep in het Levantijnse bekken, een gebied rijk aan koolwaterstoffen. Het veld ligt ongeveer 130 kilometer ten westen van Haifa en 1500 meter diep. Naar schatting heeft Leviathan meer dan 21 biljoen kubieke voet aardgas, genoeg om de komende 40 jaar te voorzien in de behoeften van de Israëlische elektriciteitsproductie, terwijl er nog steeds voldoende aanbod overblijft voor export.

Leviathan zou een doorbraak kunnen zijn voor de betrekkingen van Israël met de EU. De bewezen gasreserves van Israël worden geschat op ongeveer 455 miljard kubieke meter (bcm), terwijl de oostelijke Middellandse Zee in totaal ongeveer 2.100 bcm gas heeft. Het gasverbruik van de EU in 2017 was 410 miljard euro, wat betekent dat de reserves van Israël voldoende zijn om de EU te bevoorraden.

De gasproductie van Israël zal naar verwachting de vraag in 2020 met 80% overtreffen dankzij de productie van Leviathan 1A. Hiermee kan Israël een gasexporteur in het oostelijke Middellandse Zeegebied worden. (Het Karish-veld, met een recupereerbare reserves van 1,7 tcf [60 bcm], is ook in ontwikkeling en zal naar verwachting in 2021 de binnenlandse markt gaan bevoorraden.)

Israëlisch aardgas biedt de EU een zeldzame kans om de Russische energie-chokehold op onderdelen los te maken van Europa. Moskou hanteert toegang tot energievoorziening als een politiek wapen. Het Levantijnse bekken biedt de EU een alternatief: een betrouwbare en prijsconcurrerende bron van vloeibaar aardgas.

In januari 2019 kondigden Israël, Egypte en Cyprus de oprichting aan van het oostelijke mediterrane gasforum, dat beoogt een pijpleiding van 1200 mijl te bouwen die de overvloedige koolwaterstofreserves van het Levantijnse bekken verbindt met Europa via Cyprus en Kreta. De Europese Commissie heeft bijna $ 39 miljoen bijgedragen aan het project, dat naar verwachting over zeven jaar zal zijn voltooid.

De transformatie van het oostelijke Middellandse Zeegebied tot een energiehub kan grote wereldwijde geopolitieke implicaties hebben. Na een ontmoeting in Tel Aviv met de energieministers van Israël, Cyprus, Griekenland en Italië, zei Europees klimaat- en energiecommissaris Miguel Arias Canete dat de pijpleiding de EU zou helpen haar afhankelijkheid van de Nord Stream-pijpleiding via Rusland te beperken.

Deze ontwikkeling betreft natuurlijk Moskou, omdat de Russische economie sterk afhankelijk is van de export van natuurlijke hulpbronnen zoals olie en aardgas. Rusland bezit 54% van de totale gasreserves ter wereld, 46% van zijn steenkool, 14% van zijn uranium en 13% van zijn olie. Het levert 37% van de Europese gasvoorziening via zijn olie- en gasreus Gazprom.

De energieafhankelijkheid van Europa heeft Rusland zijn vruchten afgeworpen. Het contract van Rusland om Oekraïense pijpleidingen te gebruiken voor het verzenden van aardgas naar Europa liep af op 31 december 2019. De laatste keer dat over het contract werd onderhandeld, stopte Rusland 13 dagen lang in de winter met gasleveringen. Het resultaat was vriestemperaturen in huizen van Sofia tot Rome. Als er geen contract wordt gesloten en Oekraïne ophoudt doorvoerder te zijn, heeft Europa misschien niet meteen een tekort, maar zullen de prijzen stijgen.

Jordanië
Tien jaar geleden was Israël afhankelijk van Egyptisch aardgas. Tegenwoordig exporteert Israël aardgas naar zowel Egypte als Jordanië. Er zijn al exportovereenkomsten naar Jordanië en Egypte gesloten voor Leviathan Phase 1A-gas. Israël exporteert 106 bcf (3 bcm) aardgas per jaar naar Jordanië vanaf 2020 via een pijpleiding van 65 kilometer. Israël zal echter toegang tot extra markten nodig hebben als het grote hoeveelheden aardgas wil exporteren. Een groeiende energierelatie met de EU is zeer in het belang van Jeruzalem.

Overigens heeft het Jordaanse parlement op zondag een wetsontwerp goedgekeurd om de invoer van Israëlisch gas naar het land te verbieden, slechts enkele dagen nadat ze begonnen waren met een in 2016 gesloten miljoenenovereenkomst die tegengesteld is door een groot deel van de bevolking. De motie werd unaniem aangenomen door de 130 parlementsleden van Jordanië en zal naar het kabinet worden verwezen om wet te worden, hoewel juridische hindernissen de inwerkingtreding ervan kunnen verhinderen.

De regering heeft eerder gezegd dat het eerder een deal tussen bedrijven was dan een politieke kwestie. De leveringsovereenkomst van $ 10 miljard werd oorspronkelijk gesloten tussen het staatsbedrijf van Jordanië en een Amerikaans Israëlisch consortium onder leiding van Noble Energy uit Texas, om gas te leveren aan de elektriciteitscentrales van het land voor elektriciteitsopwekking. Het werd niet ter goedkeuring naar het parlement verwezen.

Hoewel de Amerikaanse bondgenoot Jordanië een vredesverdrag heeft met Israël, heeft de deal, die Jordanië al vijftien jaar bevoorraadt, veel tegenstand ondervonden. Parlementsleden beweren dat het koninkrijk voor energie afhankelijk is van zijn buurland. Veel Jordaniërs zijn ook de afstammelingen van Palestijnen die naar het land zijn verhuisd na de oprichting van Israël in 1948 en beschouwen Israël als een voormalige vijand die ‘hun voorouders uit hun huizen heeft verdreven’.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dr. Frank Musmar “The Leviathan Natural Gas Field Could Be a Game-Changer for Israel-EU Relations” van 19 januari 2020 op de site van The Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA)

♦ naar een artikelJordanian parliament passes law to ban Israeli gas imports” van 19 januari 2020 op de site van Ynet News

2 gedachtes over “Aardgasveld van Leviathan kan doorbraak betekenen voor de betrekkingen tussen Israël en de EU

  1. Wanneer de knappe koppen in Jordanie hun IQ zullen laten preveleren boven hun EQ komen ze misschien een stap vooruit in
    de wereld.

    De obsessieve domheid van al deze Palestijnse Arabieren & Moslims (of Jordaniers zoals ze zichzelf noemen) begint echt pijnlijke vormen aan te nemen.

    Like

Reacties zijn gesloten.