Manifestatie herinnert de Argentijnse aanklager Alberto Nisman op de 5de verjaardag van zijn dood

Op 18 juli 1994 vond een aanslag plaats toen een bom van 275 kilogram explodeerde aan de inkomhal van de Asociación Mutual Israelita Argentina (AMIA), een Joods cultureel centrum in Buenos Aires, Argentinië. Hierbij vielen 85 doden en meer dan 300 gewonden, het merendeel Joden. De aanslag werd uitgevoerd door Hezbollah met de steun van Iran.

Alberto Nisman, de federale officier van justitie die de bomaanslag op het AMIA Joods Centrum in Buenos Aires in 1994 onderzocht, werd op zaterdag 18 januari herinnerd op de vijfde verjaardag van zijn dood. Alberto Nisman (1963-2015), een joodse officier van justitie in Argentinië, die in 2015 werd vermoord in afwachting van zijn getuigenis over de Iraanse activiteiten aldaar.

Duizenden woonden een bijeenkomst bij in het centrum van Buenos Aires onder het motto: “Justice You Shall Pursue: It was not suicide, it was an assassination.” Nismans moeder, Sara Garfunkel, sprak de menigte toe evenals als politici in de oppositie van de huidige regering.

Nisman werd dood aangetroffen op 18 januari 2015 in zijn appartement, slechts enkele dagen nadat hij toenmalig president Cristina Fernández de beschuldigde van een cover-up in de bomaanslag en uren voordat hij bewijsmateriaal aan Argentijnse parlementsleden moest presenteren dat de door het Argentijnse kabinet toegedekte rol van de Iraanse regering onthulde.

Kirchner is momenteel de vice-president van Argentinië. Andere bijeenkomsten vonden plaats in binnen- en buitenland, in de buurt van Argentijnse ambassades en consulaten. In allemaal beweerden demonstranten dat Nisman werd vermoord en beschuldigden de regering Kirchner van zijn dood.

De Joodse politieke paraplu DAIA organiseerde een apart herdenkingsmoment voor zondag op de Joodse begraafplaats waar het lichaam van Nisman is begraven. Zijn weduwen en zijn dochters waren gepland om deel te nemen aan de religieuze ceremonie. In 2017 bleek uit een officieel onderzoeksrapport dat de dood van Nisman moord was en geen zelfmoord.

Een recent uitgebrachte Netflix-documentaire, ‘Nisman: The Prosecutor, The President, and the Spy’, heeft het debat over zijn dood opnieuw aangewakkerd. De documentaire bevat aanhangers van de concurrerende zelfmoord- en moordtheorieën.

Plaatje hierboven: Een vrouw heeft een bord met het portret van aanklager Alberto Nisman in Rosario, Argentinië op 18 februari 2015, tijdens een mars gelijktijdig met de ‘Marcha del silencio’ (Mars van stilte), opgeroepen door Argentijnse officieren van justitie ter nagedachtenis van hun overleden collega Nisman in Buenos Aires . President Cristina Kirchner drong er bij Argentijnen op aan om woensdag de wacht te houden voor een massaprotest over de mysterieuze dood van Nisman die haar had beschuldigd van een dekmantel in zijn onderzoek naar een bomaanslag in 1994. Nisman werd gevonden in zijn appartement in Buenos Aires met een kogel door zijn hoofd op 18 januari, de dag voordat hij zou gaan voor een congreshoorzitting om zijn bevinding te uiten dat Kirchner en haar minister van Buitenlandse Zaken plannen maakten om Iraanse ambtenaren te beschermen die betrokken zijn bij de bomaanslag op de AMIA Joods-Argentijnse liefdadigheids instelling [beeldbron: AFP/Agencia Cordoba]


Bronnen:

♦ naar een artikelRally remembers Argentine prosecutor Alberto Nisman on 5th anniversary of his death” van 19 januari 2020 en een artikel van Cnaan Liphshiz “Netflix airs series on murdered Argentine prosecutor Alberto Nisman” van 3 januari 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ een artikel op deze blogNetflix zendt serie uit over vermoorde Argentijnse officier van justitie Alberto Nisman die AMIA bomaanslag onderzocht” van 5 januari 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.