Holocaust monument beklad in de Oekraïense stad Kryvyi Rih

Plaatje hierboven: Ternopil, Oekraïne, 27 maart 2017. Onbekenden bekladden een monument voor de slachtoffers van de Holocaust met rood geschilderde swastika’s en graffiti [beeldbron: Kyiv Post]

Een monument voor de slachtoffers van de Holocaust werd op zondag 19 januari 2020 beschadigd aangetroffen in de stad Kryvyi Rih in het westen van Oekraïne, zei de Israëlische ambassadeur in Oekraïne, Joel Lion.

Het vandalisme werd iets meer dan een week voor de Internationale Holocaustherdenkingsdag ontdekt. Lion deelde een foto van het vernielde monument op Twitter:

Dagen voor de herdenking van de Internationale Holocaustherdenkingsdag werd het monument voor de slachtoffers van de Shoa in Kirvyi Rih, niet ver van het huis van de ouders van de president, vernield. Ik hoop dat gerechtigheid zal zegevieren,” schreef de ambassadeur.

In september werd een Holocaust-monument in Oekraïne vernield met graffiti en een briefje gevonden dat met een nieuwe genocide dreigde. In november schilderde een onbekende groep vandalen een swastika-graffiti op het monument in Kiev ter ere van Sholom Aleichem, de vader van de Joodse literatuur.

Het laatste incident komt enkele dagen nadat de Verenigde Joodse Gemeenschap van Oekraïne, een van de verschillende groepen die Oekraïense Joden vertegenwoordigen, het afgelopen jaar een afname van het aantal antisemitische incidenten in het land meldde.

De groep zei dat het 66 antisemitische incidenten in 2019 heeft gedocumenteerd vergeleken met 90 in het voorgaande jaar. Het schreef de vermeende verandering toe aan de verkiezing in mei van Volodymyr Zelensky, een Joodse acteur, als president.

Kryvyi Rih
Tijdens de Tweede Wereldoorlog voerden de nazi’s etnische zuiveringen uit onder de overwegend Joodse inwoners. Op 13 oktober 1941 executeerden de nazi’s 700 mensen. Van oktober 1941 tot april 1942 doodden de nazi’s 6293 personen. In het totaal werden 5.000 Joden vermoord en 800 krijgsgevangenen uit een nabijgelegen kamp.

Zij kregen daarbij de hulp van de locale militie, Organization of Ukrainian Nationalists (OUN), geleid door Stepan Bandera die tegenwoordig wordt gehuldigd als een held van Oekraïne.

Kryvyi Rih, gelegen in de provincie Dnipropetrovsk in het oosten van de Oekraïne, was lang een belangrijk centrum van Joodse bevolking. De centrale synagoge was het hoogste gebouw in de stad in de late 19de eeuw. De meerderheid van de Joden in de regio woont hier en er is een belangrijke Joodse gemeenschap hersteld.

In 2010 bouwde de Joodse gemeenschap een nieuwe, grote synagoge, de Beis Shtern Shtulman Synagoge (plaatje hieronder). Tegenwoordig wonen er nog zo’n 15.000 Joden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Holocaust monument defaced in Ukraine” van 20 januari 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelHolocaust monument in western Ukraine defaced” van 19 januari 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Anti-Semitic incidents decreased by 27% in Ukraine in 2019, Jewish group says” van 15 januari 2020 op de site van The Jewish Telegrapic Agency (JTA)